به گزارش ایسنا، دکتر پیمان عشقی در ارتباط ویدیو کنفرانسی با خبرنگاران، درباره برخی اظهارات مبنی بر بروز بیشترکرونا در برخی گروههای خونی، گفت: تمام بیماران کرونا مانند سایر بیماران سطح کشور، از تمام گروههای خونی هستند. مقالات و اطلاعاتی که در این باره منتشر شده، آنقدر اعتبار علمی ندارد که بخواهیم درباره آن اطلاعرسانی ویژهای انجام دهیم. همان توزیع گروههای خونی سطح جامعه در بیماران کرونایی هم وجود دارد. در عین حال بخش خصوصی در یک کارآزمایی بالینی و پروژه تحقیقاتی که با همکاری سازمان انتقال خون، دانشگاه بقیهالله و سایر دانشگاههای علوم پزشکی کشور داشت، اظهار آمادگی کرد و ما هم استقبال کردیم که همکاری و کمک بخش خصوصی در کارآزماییهای بالینی اقدامی معمول است، اما در فعالیتهای ساختاری، سازمانی و حاکمیتی بخش خصوصی دخالتی ندارد.
جمعآوری پلاسمای بهبودیافتگان کرونا از سوی سازمان انتقال خون
وی در پاسخ به سوال ایسنا، درباره جمعآوری پلاسمای بهبودیافتگان کرونا، گفت: در یک کارآزمایی بالینی مانند بسیاری از کارآزماییهای دیگر بخش خصوصی هم اعلام کرده که درجمعآوری کلی پلاسما کمک کند، اما در پروژه ملی جمعآوری پلاسمای بهبودیافتگان کرونا، فقط سازمان انتقال خون ایران درگیر است و ما پلاسمای بیماران بهبودیافته را جمع میکنیم. این وظیفه سازمانی ماست و اساسنامه سازمان انتقال خون این وظیفه را در اختیار سازمان انتقال خون قرار داده که خون و فرآوردههای خونی مورد نیاز مراکز درمانی را به عنوان تنها متولی رسمی و قانونی این کار، تامین کند.
وی افزود: در حال حاضر با توجه به اینکه پیشبینی میکنیم که پلاسمای بیماران بهبودیافته نقش درمانی مهمی در نجات این بیماران داشته باشد، از الان شروع به جمعآوری این پلاسما در ۱۴ مرکز کردهایم و بخش خصوصی در این زمینه نقشی ندارد. بحثهایی که ممکن است در زمینه تولید دارو از پلاسما، در آینده انجام شود، بخش خصوصی ممکن است انجام دهند و به عنوان مشتری برای تولید دارو بخواهند اقداماتی انجام دهند.
شاخصهای اهدای خون در بحران کرونا
عشقی در پاسخ به سوال دیگر ایسنا، درباره شاخصهای اهدای خون با توجه به بحران کرونا، گفت: کمبود در حوزه شاخصهای اهدای خون مانند دنیا، در کشور ما نیز ایجاد شد. اما در ایران وضعیتمان به شرایط بحران نرسید. در حال حاضر هم ذخایر خونی کشور در حد قابل قبولی است، اما این ذخایر خونی با توجه به فرا رسیدن ماه مبارک رمضان و بازگشت فعالیتهای روتین بیمارستانها و اعمال جراحی، کافی نبوده و به ادامه همکاری و اقبال ملت ایران برای نجات جان هموطنانمان نیاز داریم.
وی در پاسخ به سوالی در زمینه وضعیت تامین خون از طریق بانک خون، گفت: طی بحران کرونا در تمام دنیا درخواست خون کاهش یافت، اما اهدای خون بیشتر کاهش یافت. فقط در دو هفته نوروز میزان درخواست خون در کشور نسبت به نوروز سال قبل، حدود ۴ تا ۵ درصد کاهش یافت؛ در حالیکه اهدای خونمان ۲۰ درصد کاهش یافت. اما این در برخی کشورهای پیشرفته دنیا، فاجعه بود؛ به طوری که اهدای خونشان ۷۵ درصد کاهش پیدا کرده بود.
ذخایر خونی ایران در شرایط کرونا
عشقی ادامه داد: در جاهای دیگر دنیا، کاهش اهدا باعث شد استانداردهای پذیرش اهداکننده را کاهش داده و امنیت خون را در معرض خطر قرار دادند تا بتوانند خون جمع کنند، اما ما این اقدام را انجام ندادیم و با همان شاخصها پیش رفتیم. ذخایر خونی کشور تقریبا ثابت ماند، اما این با تلاش دوستان ما بود که بتوانند تا حد امکان شاخصهای اهدای خون را تا حد امکان نگه دارند. در حال حاضر ما ذخایر خونمان قابل قبول و بین پنج تا هفت روز است.
مصرف خون در بیمارستانها را مدیریت کنید
وی افزود: در عین حال در تمام ایام بحران کرونا بالای ۹۰ درصد درخواست خونها را پاسخ دادیم که از سوی بیماران تالاسمی، سرطانی و… بوده است. در حال حاضر نگرانیم که علیرغم اینکه اهدای خون از هفته سوم اسفند تا کنون شیب رو به افزایشی داشته، اما با افزایش درخواست خون دچار مشکل شویم که از هموطنانمان میخواهیم که به اقبال خودشان به سازمان انتقال خون ادامه دهند و از همکارانم هم میخواهم که مدیریت مصرف خون بیمارستانی را رعایت کنند و همانطور که هوشمندانه و پله پله مملکت باز میشود، هوشمندانه و پله پله اعمال جراحی را برنامهریزی و مدیریت کنند.
وی تاکید کرد: در عین حال تمام گروههای خونی مورد نیاز سازمان انتقال خون است.
ادامه دارد