بازارهای متلاطم در سالهای اخیر و تقاضای بالای آهن در همه صنایع، اهمیت پیشبینی قیمت آهن را بسیار بالا برده است.
تحلیل و پیشبینی بازار محصولات فولادی یا به اصطلاح بازار آهن اهمیت بسزایی برای فعالان این حوزه دارد. تنوع مشاغل مربوط به صنعت فولاد بسیار زیاد است و بهای تمام شده بسیاری از محصولات و تولیدات هر کشور در گرو تغییر قیمت آهن است. به دلیل استراتژیک بودن این کالا، پیشبینی قیمت آهنآلات عموما با پارامترهای زیادی دخیل است؛ از طرفی به دلیل تنوع بالای کالاهای فولادی و شرایط متفاوت عرضه و تقاضا برای هر محصول، روش بهینه پیشبینی قیمتها این است که هر محصولی به شکلی جداگانه بررسی و تحلیل گردد. در این مقاله نیز ما تلاش میکنیم به طور چکیده روند قیمت میلگرد، تیرآهن و پروفیل مورد بررسی قرار دهیم و بر مبنا حرکت قیمت در سال گذشته نیمنگاهی به آینده داشته باشیم.
طی سال گذشته با توجه به شرایط سیاسی و اقتصادی کشور شاهد تغییرات بسیاری در قیمت اکثر کالاها بودیم. با توجه به تورم افسار گسیخته و افزایش قیمت ارز، قیمت آهن و فلزات افزایش چشمگیری پیدا کرد. البته در این سال قیمتهای جهانی نیز به طبع اثرات پاندمی کرونا بر اقتصاد جهانی، افت و خیز بسیاری داشته است. قیمت جهانی محصولات فولادی به طور میانگین بیش از 50 درصد افزایش داشته است. البته قیمت سایر فلزات نیز همچون قیمت فولاد افزایش پیدا کرده است. برای درک دقیق دلایل رشد قیمت در سال گذشته و عوامل موثر بر روند قیمت فولاد در آینده، باید به نکاتی که در این مقاله به آنها اشاره میشود توجه کنید. مشاهده قیمت آهنآلات در آهن آنلاین:
چندین پارامتر وجود دارد که بر روی قیمت تمامی آهنآلات در سال جدید موثر هستند، به عبارتی این پارامترها وابستگی چندانی به نوع مقطع فولادی در تقسیمبندیهای رایج ندارند. از جمله این فاکتورها، میتوان به بحث بودجه تخصیصیافته به بخش عمرانی در لایحه بودجه ۱۴۰۰، روند دلار آزاد و دلار نیمایی در سال ۱۴۰۰، تورم، عوارض وضعشده بر روی مواد اولیه تولید محصولات فولادی و در نهایت روند کلی قابل پیشبینی برای قیمتهای جهانی اشاره کرد.
بودجه عمرانی کشور نقش بسزایی در تقاضای فولاد کشور دارد. در سالهای گذشته سهم نسبی بودجه عمرانی از بودجه مصرفی کشور بسیار کم شده است و همین مساله سیگنالی است که نشان میدهد احتمالا افزایش تقاضایی برای فولاد از طرف طرحهای عمرانی دولتی وجود نخواهد داشت. اگر به درصد تحقق بودجه عمرانی در برابر لایحه بودجه هم نگاه کنیم، به نظر میرسد، بودجه عمرانی اولویت دولت نباشد و دولت تلاشی برای تامین منابع بودجه عمرانی نمیکند. البته باید توجه داشت که این آمار در سالهای اخیر به صورت عمومی منتشر نشده است و آماری از بودجه عمرانی تحققیافته در دست نیست. برای مثال اگر به سالهای دهه 80 توجه کنیم اجرا پروژههایی همچون مسکن مهر و افزایش درآمدهای نفتی کشور سبب شد، دولت طرحهای ساختوساز بیشتری اجرا کند و این مساله تقاضای فولاد کشور را به شدت افزایش داد.
برای تحلیل روند پیشروی قیمت محصولات فولادی باید به سراغ روند قیمت سنگ آهن و زغالسنگ ککشو رفت.
در اواخر سال میلادی 2020 قیمت زغالسنگ ککشو و سنگ آهن بسیار افزایش یافت. بخش قابل توجهی از این افزایش قیمت ناشی از افزایش تقاضا در چین بود هرچند بعدها عنوان شد که این تقاضا، تقاضای مصرفی نبوده است و بخش زیادی از آن ناشی از سفتهبازی و معاملات آتی بوده است. انجمن فولاد چین بعد از این افزایش، سیاستهایی را اجرا کرد تا مانع افزایش بیشتر قیمت سنگآهن شود. بعد از اجرای این سیاستها قیمت کاهش داشت اما در حال حاضر دوباره روند صعودی به خود گرفته است.
از جمله عوامل بسیار مهم در تغییر قیمت آهن، نوسانات تقاضای فصلی است. در واقع در فصل زمستان به جهت برودت هوا ساختوساز دشوار شده و تقاضای محصولاتی همچون میلگرد، تیرآهن و پروفیل کاهش پیدا میکند. از طرف دیگر با نزدیک شدن به فصل بهار تقاضا شدت گرفته و تقریبا هر ساله از ماه اسفند افزایش تقاضای خوبی در بازار فولاد داریم. یکی دیگر از دلایل کاهش تقاضا در فصل سرما، امکان پوسیدگی و زنگزدگی آهن در برابر رطوبت است؛ در نتیجه خریداران که عمدتا آن را در فضای آزاد انبار میکنند، سعی میکنند مدت انبارداری خود را کاهش دهند تا محصول فولادی به اصطلاح عامیانه «زرد» نشود.
مهمترین و پرتقاضاترین محصول فولادی میلگرد است که نوع آجدار آن تقاضای بیشتری دارد. تولید میلگرد تقریبا حدود 40 درصد از تولید محصولات فولادی کشور است. قیمت این محصول به جهت بازار رقابتی آن عادلانهتر تعیین میشود و به جهت تکنولوژی نسبتا ابتداییتری که به نسبت تولید سایر محصولات فولادی برای آن نیاز است، بهای تمام شده کمتری دارد. این مساله نیز باعث شده قیمت این محصول به قیمت بیلت نزدیک باشد.
احتمالا محدوده حرکت میلگرد در سال ۱۴۰۰ کمی وسیع باشد. از نظر ما طبق محاسبات انجام شده محدوده حرکت بیلت از حدود ۶۵۰۰ تومان تا حدود ۱۴۹۰۰ تومان است. اگر حدود ده درصد به این ارقام اضافه کنیم به اعداد ۷۲۰۰ تا ۱۶۵۰۰ برای دامنه حرکت میلگرد میرسیم؛ اما اگر فرض کنیم قیمت میانگین دلار در حدود ۲۱۰۰۰ تومان باشد و قیمت میانگین بیلت CIS نیز در حدود ۵۷۰ دلار باشد، احتمالا قیمت میلگرد ده درصد بالاتر از میانگین دامنه بیلت و در حدود ۱۱۰۰۰ تومان الی ۱۲۰۰۰ تومان باشد. هرچند در این روزها که تنها دو هفته به پایان سال 99 مانده است، قیمت دلار کاهشی نداشته و همین پافشاری بازار بر دلار 24 الی 27 هزار تومانی ممکن است، مانع ریزش قیمت دلار تا 21 هزار تومان شود. در نتیجه احتمالا بتوان قیمتی بالاتر برای قیمت میانگین میلگرد در سال 1400 تصور کرد. مشاهده قیمت میلگرد از طریق لینک زیر:
https://ahanonline.com/product-category/میلگرد/قیمت-میلگرد/
عمده مصرف تیرآهن در صنعت ساختمانسازی است و یکی از اجزای اصلی ساختمانهای فلزی محسوب میشود. مصرف این محصول آنقدری زیاد است که کمترین تغییر در قیمت آن میتواند تاثیر فوقالعادهای بر بازار مسکن داشته باشد. شاخص قیمت محاسبه شده در نمودارهای زیر بر اساس قیمت میانگین تیرآهنهای سایز 14، 15 و16 است، در نتیجه تغییرات قیمت این محصول را به خوبی نشان میدهد.
همانطور که میبینید قیمت تیرآهن نیز تحت تاثیر کاهش قیمت ارز و کاهش قیمت بیلت نزولی شده است. هرچند در ماه پایانی سال 99 قیمت این محصول نسبتا با ثبات بوده و عاملی در جهت کاهش یا افزایش شدید قیمت این محصول وجود نداشته است. مشاهده قیمت تیرآهن اصفهان و دیگر برندها:
https://ahanonline.com/product-category/تیرآهن-و-هاش/تیرآهن/
مهمترین پروفیل، از لحاظ سایز و کاربردی بودن آن، پروفیل ۲ میل در گروه پروفیلهای ساختمانی است. به طور منطقی از آن جایی که پروفیل از ورق ساخته میشود؛ قیمت پروفیل به شدت تحت تاثیر روند قیمت ورق قرار میگیرد. اما قطعا قیمت ورق تنها پارامتر تاثیرگذار نیست و بایستی ابتدا سطح تقاضا در این بازار سنجیده شود. علاوه بر این، تجربه نشان داده که در هر شرایطی افزایش قیمت دلار تاثیر زیادی بر روند قیمت این کالا میگذارد؛ اما به طور معکوس در هنگام ریزش دلار، الزاما شاهد برگشت قیمت پروفیل نبودهایم.
در نمودار این محصول، محور افقی زمان و محور عمودی قیمتها بر حسب ریال است و طی چند ماه گذشته قیمت پروفیل به حدود ۲۲ هزار تومان رسیده. قیمت پروفیل دوباره نزولی شد و به محدوده ۱۷ هزار تومان رسید؛ اما دوباره صعودی شده و در حال حاضر دوباره در محدوده 22 الی 24 هزار تومان قرار دارد. البته تحلیل و پیشبینی قیمت پروفیل به دلیل ماهیت انحصاری این صنعت، دشوار است.
در سال آینده اصلیترین ریسک بازار فولاد تغییرات نرخ ارز است. همانطور که یک سال گذشته این عامل توانست نوسانات بازار فولاد را تشدید کند. در سالهای آینده نیز ممکن است این عامل بسیار پر رنگ باشد. البته که این افزایش قیمت توانست حجم معاملات فولاد را افزایش دهد، اما نکتهای که باید به آن توجه کرد این است که احتمالا طی یک سال آینده انتظارات تورمی افزایش چشمگیری نخواهد داشت. در نتیجه عامل افزایش قیمت تنها سبب افزایش رکود در بازار خواهد شد. به عبارت دیگر با کاهش تقاضای سرمایهای یا سفته بازی، رکود بازار فولاد تعمیق خواهد شد زیرا تقاضای مصرفی نیز احتمالا افزایشی نخواهد داشت.
قیمت آهن تاثیر بسزایی بر صنایع مختلف دارد. از صنعت لوازم خانگی تا صنعت خودروسازی و صنعت ساختوساز؛ برای مثال حدود 20 درصد از بهای تمام شده ساخت مسکن مربوط به هزینه محصولات فولادی است. هر چند به طور کلی علتالعلل افزایش قیمتها رشد نقدینگی و تورم ناشی از آن است. در نتیجه این افزایش قیمت محصولات فولادی نیست که به طور مستقل قیمت برخی کالاها را افزایش میدهد، بلکه افزایش نقدینگی است که به شکل یک دومینو قیمت کالاهای مختلف را افزایش میدهد. در تحلیل قیمت هر محصول نیز، به اهمیت آن محصول در صنایع مختلف اشاره شده است.
طبق گزارش منتشر شده توسط انجمن فولاد ایران در 10 ماه ابتدایی امسال حجم تولید اکثر محصولات فولادی افزایش داشته است. همانطور که در جدول زیر میبینید، افزایش تولید هرکدام از محصولات فولادی به شکل دقیق مشخص است.
در این مقاله به عوامل موثر بر روند قیمت آهن اشاره کردیم و روند قیمت محصولات فولادی در سال گذشته را بررسی کردیم. نکتهای که بسیار اهمیت دارد، این است که با خواندن این مقاله میتوانید دامنه حرکت قیمت فولاد را بشناسید و با شناخت عوامل موثر بر قیمت آهن در هر موقعیت بهترین تصمیم را در مورد خرید یا فروش آهن بگیرید. در سال آینده اگر قیمت دلار به کف پیشبینی شده برسد و قیمتهای جهانی نیز با ثبات یا کاهشی باشند، احتمالا موقعیت خریدهای خوبی برای مشتریان آهن به وجود آید.