امروزه با توجه به کمبود آب و فشار مورد نیاز آن، در بسیاری از مناطق شهری و یا روستایی، مشکلاتی در زمینه میزان فشار آب وجود دارد. بنابراین برای حل اینگونه از مسائل از راهکارهای بسیاری استفاده میشود. یکی از این راه حلها استفاده از دستگاههای پمپ آب است. در حقیقت، پمپ آب که به آن تلمبه نیز گفته میشود یک وسیله مکانیکی است که از آن برای جابجایی و انتقال انواع مایعات از جمله آب آشامیدنی و مصرفی، استفاده میشود. از طریق این ابزار میتوان مایعات مورد نظر را با افزایش هد، به ارتفاع بالاتر منتقل نمود و یا به ارتفاع پایینتر از قبیل حوضچه و یا مخزن انتقال داد.
پمپهای آبی را میتوان به طور کلی، سیستمهایی به شمار آورد که میتوانند انرژی مکانیکی را از یک منبع خارجی، از جمله موتور، دریافت نمایند و آن نیرو را به سیال و مایعی که در حال عبور است انتقال دهند. این عامل باعث میشود تا انرژی سیال مورد نظر، پس از خارج شدن از این دستگاهها افزایش قابل توجهی پیدا کند. از این سیستمهای انتقال دهنده آب و همچنین سیالات، میتوان در سیستمهای هیدرولیکی و یا لوله کشی استفاده کرد.
پمپ آب میتواند انرژی مکانیکی را از یک منبع خارجی مانند موتور دریافت کند و به سیال مایعی که در حال عبور از آن است منتقل نماید. در نتیجه این فرایند، انرژی سیال پس از خارج شدن از پمپ، افزایش پیدا میکند. بنابراین از انواع مختلف پمپ آب، برای انتقال و یا جابجایی سیال از یک نقطه به نقطه دیگر در یک سیستم لولهکشی و یا هیدرولیک استفاده میشود.
انواع مختلف پمپ آب از قبیل پمپ آب کشاورزی، پمپ آب خانگی، پمپ آب صنعتی و…. هر یک برای کاربردهایی ویژه طراحی شدهاند و موارد استفاده متعددی نیز دارند. واحدهای اندازه گیری در پمپ آب عبارتند از: دبی و هد. دبی پمپ آب به میزان آبدهی این دستگاه گفته میشود و هد، به معنای ارتفاع و یا فشار پمپ آب است. توان خروجی آب از پمپ، توان مصرفی آن، راندمان و…. نیز در انواع پمپها متفاوت است.
این دسته از پمپهای آبرسانی را میتوان از پر مصرفترین انواع این منابع آبی، در صنعت به شمار آورد. به طور کلی میتوان گفت در حدود 75 درصد از مصرف این منابع و سیستمهای آبرسانی، در زمینه صنایع مختلف است. به طور معمول و از آنجایی که این دسته از منابع آبرسان، دارای این قابلیت هستند که بتوانند همواره مقدار مشخصی از دبی سیال مورد نظر را در یک فشار ثابت و در هر موقعیتی، تامین نمایند به عنوان منابع آبی ایده آلی برای انتقال سیالات در صنعت به شمار میروند. به طور کلی پمپهای آبی سانتریفیوژی بر اساس نیروی گریز از مرکز کار میکنند. لازم است بدانید که پمپ سانتریفیوژ یک عنوان کلی است که به انواع پمپهای یک پروانه و یا چند پروانه اطلاق میشود.
به انواع پمپهای آب جریان محوری، پمپهای ملخی نیز گفته میشود. در این نوع از سیستمها، سیال موازی محور و یا شفت، وارد پمپ میشود و سپس به طور موازی نسبت به محور، از پروانه خارج میشود.
بوستر پمپ آبرسانی، سیستمی است که در آن مجموعهایی از پمپها به صورت موازی به یکدیگر متصل میشوند. به این ترتیب با کمترین میزان مصرف انرژی، بیشترین بازدهی را خواهند داشت. بنابراین این نوع از منابع آبرسانی، به عنوان یکی از مهمترین تجهیزات در ساختمانهای مختلف از جمله مراکز مسکونی، اداری و تجاری به شمار میروند. از طرف دیگر از این سیستمهای انتقال دهنده آب، میتوان در ایستگاههای آتش نشانی نیز استفاده نمود و یا آنها را در موتورخانهها مورد استفاده قرار داد. به ویژه موتورخانههای آپارتمانهای بلند میتوانند از امکانات این سیستمها بهره مند گردند. به طور کلی میتوان گفت در شرایطی که آب شهری نتواند فشار مورد نیاز بلندترین واحد مصرف کننده آب در ساختمان مورد نظر را تامین کند از بوسترهای آب برای برطرف نمودن این مشکلات استفاده میشود. این منابع آبی میتوانند شامل یک پمپ سانتریفیوژ، منبع تحت فشار، مانومتر و اتصالات پمپ باشند.
در این نوع از پمپها و دستگاههای آبرسانی، از پروانههای جریان مختلط استفاده شده است. در پمپ آب توربینی، سیال موازی محور، وارد پروانه میشود و سپس به طور زاویهدار نسبت به محور، از پروانه خارج میشود.
پمپهای آب سرد نیز از دستگاههای هیدرولیکی به شمار میروند که با انتقال دادن انرژی مکانیکی که توسط موتور این سیستمها ایجاد شده است به سیال در حال عبور، موجب میشوند تا انرژی آن سیال، افزایش قابل ملاحظهای پیدا کند. به طور معمول از این سیستمها برای انتقال سیالاتی استفاده میشود که تراکم ناپذیرند. این سیال میتواند به صورت خالص و یا به صورت مخلوط با مواد جامد باشد. از طرف دیگر سیال مورد نظر میتواند چگالی مختلفی نیز داشته باشد.
به طور معمول از این نوع از سیستمهای انتقال دهنده سیالات، برای انتقال و جابجایی مایعاتی استفاده میشود که دمای بسیار پایینی داشته باشند. در حقیقت میتوان گفت ویژگی و مشخصه اساسی این نوع از منابع آبرسانی، استفاده از مواد خاص برای ساختن بدنه و جنس این پمپها است تا از این طریق، این نوع از سیستمهای آبی بتوانند ظرفیت کارکردن در دماهای بسیار پایین را داشته باشند. بنابراین از این سیستمها در دماهای بسیار پایین و در زمینه صنایع فرآوری، استفاده میشود. در واقع میتوان گفت مزیت اصلی این دستگاههای آبرسانی این است که پمپهای آب سرد، دارای این قابلیت هستند که بتوانند دماهای بسیار پایین را تحمل کنند و از این طریق موجب شوند تا کارهای خاصی توسط آنها انجام پذیرد.
کف کشها از نوع موتور پمپهای مستغرق در سانتریفیوژ و یا گریز از مرکز هستند. این نوع از پمپها به طور کلی در دو نوع تقسیم بندی میشوند که عبارتند از نوع تک فاز و سه فاز.
پمپ آب کفکش از نظر جنس بدنه نیز انواع متفاوتی دارد. از جمله انواع جنسهای به کارر فته در تولید بدنه این پمپها میتوان آلومینیوم، استینلس استیل، چدن، مواد پلیمری و … را نام برد. جنس پروانه این نوع از پمپ آب نیز به طور معمول از استیل، چدن، برنج، تکنوپلیمر، نوریل و… است. عملکرد این پمپها به این صورت است که یک موتور الکتریکی، پمپ را به حرکت در میآورد و در نتیجه آن، انرژی جنبشی سیال، افزایش پیدا میکند و سیال مورد نظر، پمپاژ میشود. در این زمینه لازم به ذکر است که فشار سیال خروجی به عواملی از قبیل میزان چرخش پروانهها بستگی دارد.
پمپ آب کف کش، خود دارای چند نوع است. بعضی از انواع پمپ آب کف کش عبارتند از: پمپ آب کف کش ساده، فلوتر دار، کف کش آب از بغل، کف کش آب از رو و…
همچنین لازم به ذکر است که در صورتی که نوع پروانه به کار رفته در این نوع از پمپهای آبرسانی، مناسب باشد میتوان با استفاده از این دستگاهها مایعات با ذرات جامد را نیز انتقال داد. از طرف دیگر این پمپها از آلیاژهای مختلفی تولید میشوند که برای انتقال موادی که دارای خورندگی هستند نیز بتوانند مورد استفاده قرار بگیرند. هزینه نگهداری این سیستمها بسیار پایین و کارکردن با آن نیز ساده است. این عامل سبب شده تا شرکتهای مختلفی به کار ساخت و فروش پمپ اب مشغول باشند. از جمله این شرکتها میتوان به « بازرگانی نیک نام پارس آراد » اشاره کرد. برای خرید پمپ آب کفکش و سایر انواع این سیستمها همچنین میتوانید به سایت پمپ آب نیز مراجعه نمایید.
قبل از خرید یک پمپ آب مناسب باید به چند نکته توجه کنید. یکی از نکات لازم این است که در این زمینه به چند پارامتر توجه کنید و پس از آن به خرید نوع مناسب این دستگاه اقدام کنید. از جمله پارامترهایی که قبل از خرید باید در نظر بگیرید میتوان به مواردی مانند تعداد طبقات ساختمان مورد نظر، تعداد واحدهای آن مجتمع، مساحت واحدها، سایز و طول لولههای آب، سیستم لوله کشی ساختمان مورد نظر و … اشاره کرد. پس از در نظر گرفتن تمامی این پارامترها میتوانید به خرید پمپ آب مناسب اقدام کنید.
یکی دیگر از مواردی که لازم است برای خرید این دستگاه به آن توجه داشته باشید قیمت پمپ آب خانگی است. در حقیقت میتوان گفت قیمت این دستگاهها، با توجه به کیفیت قطعات به کار رفته در ساخت آن، تفاوت دارد. بنابراین برای خرید پمپ آب آنچه بیش از همه اهمیت دارد توجه به کیفیت قطعات آن است.
به طور کلی اجزای تشکیل دهنده یک پمپ آب خانگی، عبارتند از: استاتور، روتور، محور پمپ، مکانیکال سیل، پروانه، محفظه پمپ و… که کیفیت هر یک از این قطعات و اجزا در تعیین قیمت پمپ آب، اثر گذار است. به طور کلی میتوان گفت جنس محور یک پمپ آب خانگی از استینلس استیل است و پروانه آن به طور معمول از برنج، استینلس استیل و یا نوریل ساخته میشود. در سیم پیچی موتور پمپ آب خانگی نیز از سیمهای مسی و یا آلومینیومی استفاده میشود. بنابراین میتوانید با در نظر گرفتن این عوامل به انتخاب پمپ آب خانگی مناسب خود دست بزنید و آن را خریداری کنید.