ٖ
همانطور که در جریانید برای شروع هر سرمایه گزاری باید اطلاعات کافی در آن زمینه داشته باشید. برای شروع سرمایه گذاری در بورس هم میبایست علاوه بر داشتن اطلاعات کافی در زمینه بازار بورس، همواره در حال مطالعه باشید تا بتوانید معاملات موفق آمیز و پرسود داشته باشید. یادگیری ابزارهای لازم از جمله تابلوخوانی به شما کمک میکند تا علاوه بر کسب مهارتهای لازم برای معاملات بورسی و چیدن استراتژِی های معاملاتی به دور از هیجانات، اطلاعات لازم معاملاتی را از هرسهم دریافت کنید که همین امر سبب میشود که از بقیه سرمایه گذاران پیشی بگیرید. در این مقاله درباره تابلوخوانی بورس چیست؟ صحبت میکنیم.
یکی از پر کاربردترین سایت www.tsetmc.com است که اطلاعات کاملی از هر سهم به منظور بررسی، خرید و فروش سهام به ما میدهد که هر شرکت بورسی با نماد و اطلاعات مختص به خود در این سایت قرار دارد. اطلاعات هر سهم هر لحظه و هر روز در حال بروزرسانی میباشد. تابلوخوانی بدین معناست که میزان خرید و فروش، نوسانهای قیمت، میزان عرضه و تقاضای سهامداران حقیقی و حقوقی و …. هر نماد مورد بررسی قرار میگیرد، که پس از این بررسی میتوان اقدام به خرید و فروش سهام کرد. در ادامه قرار است به اطلاعات دقیق تری از سایت مدیریت فناوری بورس تهران دست یابیم.
پس از ورد به سایت و جستجوی نماد مورد نظر، در مرحله اول با گزینه قیمت مواجه میشوید که نشان میدهد هر سهم با چه قیمتی درحال معامله است. قیمت اولین، نشانگر اولین قیمت معامله شده در آن روز است. قیمت معامله نشانگر این است که آخرین معمله سهم با چه قیمت بوده. قیمت پایانی نشانگر میانگین قیمتهای متفاوت معامله شده درآن روز است. قیمت دیروز نشان دهنده آخرین قیمت روز گذشته است. قیمت خرید یا فروش نشان میدهد که بهترین قیمت برای خرید یا فروش چقدر است. در نظر داشته باشید که اگر آخرین قیمت معامله نسبت به قیمت پایانی طبق اطلاعات نشان داده شده هر سهم، کمتر باشد، احتمال منفی بودن سهم در روزهای آینده وجود دارد و بالعکس. اگر در یک روز کاری تعداد سهام معامله شده کمتر از حجم مبنا باشد، قیمت پایانی به صفر میل میکند، زیرا برای محاسبه قیمت پایانی هر سهم، از حجم مبنای سهم استفاده میشود و از قیمت پایانی برای قیمت مجاز معاملاتی روز آینده استفاده میشود.
شما میتوانید در بازه روزانه، هفتگی و سالانه به اطلاعات قیمتی هرسهم را برسی کنید. قیمت مجاز نشان دهنده بیشترین و کمترین قیمت یک نماد در آن روز است. در بازه هفتگی نشان میدهد که سهم در یک ماه گذشته چه قیمت نماد را در یک هفته را نشان میدهد و همچنین در بازه سالانه بازهی قیمتی هر سهم در یک سال را نشان میدهد.
بازار سرمایه دارای دو دسته سرمایه گذار است که دسته اول دسته حقوقی و دسته دوم دسته حقیقی است. که قرار است راجب هر کدام از دستهها بحث کنیم. دسته اول که سرمایه گذاران حقیقی هستند از طرف طریق شرکت اقدام به دریافت کد بورسی کردهاند. دسته دوم افرادی هستند که خود اقدام به دریافت کد بورسی کردهناننhhnبرئبنئر اند. در بخش خرید و فروش حقوقی و حقیقی که یکی از مهمترین بخشها است، میزان خرید و فروش آنها نشان داده میشود و میتوان بر اساس آنها به تجزیه و تحلیل پرداخت.
به تعداد دفعاتی که سهام یک نماد خرید و فروش شدهاست تعداد معاملات گفته میشود و به تعداد سهامی که بین خریدار و فروشنده رد و بدل میشود، حجم معاملات گفته میشود.
ارزش معاملات
هر سرمایه گذار در بازه زمانی مجاز معاملاتی، سهامی را با تعدادی مشخص میخرند برای مثال یک سرمایه گذار ۲۰۰ سهم ۳۰۰تومانی از سهام یک شرکت بورسی خریداری میکند ارزش معامله او ۶۰۰۰۰ تومان میباشد. اگر ارزش همهی معاملاتی که در طول بازه زمانی معاملات بورسی را باهم جمع کنیم، ارزش معامله بدست میآید.
ارزش بازار
اگر تعداد کل سهام یک شرکت بورسی را در قیمت پایانی آن ضرب کنیم، به ارزش بازار دست مییابیم.
یکی از سیگنالهایی که در کنار بحث تکنیکال میتوان از آن استفاده کرد، مقایسه میزان حجم معاملات با میانگین حجم ماه.
به تعداد سهامی که مورد معامله قرار میگیرد حجم مبنا گفته میشود. به حداقل تعداد سهامی که باید در طول یک روز معامله شود تا سهم بتواند نوسان مثبت یا منفی داشته باشد حجم مبنا گفته میشود. حجم مبنا برای جلوگیری از رشد بیرویه قیمت هر سهم در سال ۱۳۸۲ با ۱۵ درصد از کل سهام یک شرکت طی یک سال تصویب گردید و بدین سان حجم مبنای روزانه هر سهم ۶۰۰۰/۰ کل سهام شرکت شد. در سال ۱۳۸۳ ۲۰درصد افزایش یافت و به ۸۰۰۰/۰ کل سهام تغییر یافت. اما ۱۰ درصد کاهش را از سال ۱۳۹۲ تجربه کرد و مجددا در سال ۱۳۹۲ این قانون تغییر کرد و امروزه بر اساس میزان معاملان آن سهم و قیمت پایانی آن بصورت شناور قابل محاسبه میباشد. سهام شناور درصدی از سهام شرکتهای بورسی است که در اختیار مردم برای معامله قرار گرفته است که هرچه میزان سهام شناور شرکتهای بورسی بیشتر باشد، قیمت گذاری سهام آن بر اساس عرضه و تقاضای واقعیتری انجام میشود و نظارت و کنترل بر قیمت و فعالیت سفته بازی سهم بسیار کمتر رخ میدهد. میانگین حجم ماه نیز میانگین تعداد سهامی است که در ماه گذشته معامله شده است.
به سود هر سهم شرکتهای بورسی (EPS)و به نسبت قیمت به درآمد هر سهمp/E است که هر دوی آنها یکی از مهمترین اطلاعات در تابلو بورس است. صورت سود و زیان که نشان دهنده فعالیت و حاصل یک شرکت بورسی در یک بازه زمانی، که سود یا زیان است، یکی از مهمترین صورتهای مالی شرکتها است. اگر پس از کسر مالیات کل سود بدست آمده را بر کل تعداد سهمها تقسیم کنیم، سود هر سهم بدست میآید و در نظر داشته باشید که اگر EPSدر تابلوی بورس منفی بود نشان میدهد که شرکت زیانده است.
اگر قیمت جاری هر سهم را بر سود هر سهم تقسیم کنیم، نسبت pبه Eبدست میآید. این نسبت یکی از کاربردی ترین ایزار هر تحلیلگر است، که با استفاده از آن میتوانند به ارزش ذاتی شرکت دست یابند.
در این بخش میتوانید روند کنونی هر سهم را ببینید. صف خرید، صف فروش و خرید و فروش متعادل از سه حالتی است که ممکن است برای هر سهمی میتواند رخ دهد. خرید و فروش اوراق بهادار در معاملات بورسی بصورت حراج انجام میپذیرد. ردیف اول در قسمت تقاضا برای کسانیاست که بالاترین قیمت را پیشنهاد دادهاند و همچنین ردیفهای پایینتر برای کسانی است که کمترین قیمت را پیشنهاد دادهاند. اما در قسمت عرضه برعکس قسمت تقاضا است و ردیف اول و آخر به ترتیب مختص به افرادی که کمترین و بیشترین قیمت پیشنهادی را دادهاند. در نظر داشته باشید که اگر دو نفر یک قیمت واحد رو برای عرضه یا تقاضا پیشنهاد داده باشند، اولویت با کسی است که قیمت پیشنهادی خود را زودتر ثبت کرده است.
پس اگر قیمت خرید و فروش سهم، باهم برابر باشند، سامانه معاملات بورسی این معامله را در کسری از ثانیه انجام میدهد و این سفارش خرید و فروش را از سامانه معاملاتی حذف میکند
نشان میدهد که سهام هر نماد در بازه نوسانی خود در چه حجم و قیمتی مورد معامله قرار گرفته است.
سخن آخر
در این مقاله راجبه تابلوخوانی و بازارخوانی در بورس پرداختیم و در ادامه آن به بررسی موارد سایت مدیریت فناوری بورس تهران پرداختیم. برای شروع معاملات بورسی و آشنایی و شناخت هر سهم میبایست علاوه بر تسلط داشن بر آموزشهای تحلیل بنیادی و تکنیکال، باید با رفتار سهامداران در فروش سهام، وضعیت کامل هر سهم و …. با توجه به تابلوی بازار بورس آشناییت داشت تا بتوان معامله پرسود و کم ریسکی داشت.
میتوانیم با استفاده از تابلوخوانی و بازارخوانی و رفتارشناسی سرمایهداران شاهد ثبت اردر سفارش، کد به کد کردن، معاملات بلوکی و … در تابلوی بورس باشیم. سرمایهداران پس از پایان روز معاملاتی میتوانند از سایت مدیریت فناوری بورس تهران معاملات آن روز را رصد کنند. پس تسلط کامل داشتن بر تابلوخوانی و بازارخوانی امری بسیار مهم برای انجام معاملات بورسی است.
سایت آکادمی بورس با منابع کافی بورسی و با بهرهگیری از دانش متخصصان این حوزه در این زمینه میتواند کمک شایانی به شما کند.