ٖ
سامانه جامع اطلاعات مشتریان یا سجام، خدمتی ارائه شده توسط شرکت سپرده گذاری مرکزی اوراق بهادار و تسویه وجوه است که کلیه فعالان بازار سرمایه کشور، اعم از تمامی اشخاص حقیقی و حقوقی، ایرانی و یا خارجی موظف هستند اطلاعات خود را در این سامانه ثبت نمایند.
ثبت نام در این سامانه جایگزینی برای ارائه خدمات حضوری است و تمامی اطلاعاتی که افراد هنگام ثبت نام در اختیار شرکت قرار دهند در این سامانه ثبت میشود.
ثبت نام در سامانه سجام، برای کلیه ارکان بازار از جمله تشکلهای خود انتظام، نهادهای مالی و بانکی، خریداران واحدهای صندوقهای سرمایهگذاری و ناشرانی است که در بازار سرمایه کشور اقدام به ارائه خدمات و یا معاملهگری مینمایند.
سامانه جامع ثبت اطلاعات مشتریان سجام، فرآیند جمعآوری و مدیریت اطلاعات مشتریان بازار بورس را به انجام میرساند. به این صورت، با راهاندازی این سامانه در گردآوری اطلاعات مشتریان تسهیل صورت گرفت، همچنین با تجمیع سوابق معاملاتی شفافیت بازار سرمایه نیز با رشد بسیاری همراه شد.
سجام یک زیرساخت برای بازار سرمایه محسوب میشود، بنابراین یک سامانه تجاری نیست و طبیعتا هدف آن کسب درآمد نخواهد بود و به لحاظ گستردگی خدمات ارائه شده یک سامانه ملی محسوب میشود. امروزه لازمه هرگونه فعالیتی در بازار بورس برای تمامی اشخاص حقیقی و حقوقی، ثبت اطلاعات و احراز هویت سامانه سجام است.
احراز هویت شخص حقوقی توسط کارگزاری و با مراجعه به سامانه کارا انجام میشود، سامانه کارا یا درگاه الکترونیکی کارگزاران، توسط شرکت سپردهگذاری مرکزی ارائه شده است.
از خدمات این سامانه میتوان به تغییر کارگزار ناظر، ثبت درخواست صدور کد سهامدار حقوقی، ثبت وکالت نامهها، استعلام از ثبت احوال، استعلام کد سهامدار حقوقی با شناسه ملی شرکت، جمعآوری اطلاعات بانکی سهامداران برای فرآیند توزیع سود، گزارش صندوق تضمین تسویه و ارسال هشدارهای لازمه اشاره نمود.
استفاده از این سامانه سبب میشود تا ارتباط میان شرکت سپردهگذاری و کارگزاریها، با اطمینان و اعتبار بیشتری صورت پذیرد و انجام برخی مکاتبات از روندهای خدمات حذف شود.
ثبت نام اشخاص حقوقی نسبت به ثبت نام اشخاص حقیقی مراحل بیشتری دارد، برای آشنایی با مراحل احراز هویت شخص حقوقی در سامانه سجام تا انتهای این مقاله با همراه باشید.
برای احراز هویت شخص حقوقی مستقیما میتوان از سامانه سجام اقدام کرد و البته فرآیند احراز هویت شخص حقوقی توسط کارگزاری مورد نظر شرکت انجام میشود، تمامی کارگزاریهای بورسی که احراز هویت و ثبت نام سجام برای شخص حقیقی را انجام میدهند، برای شخصیتهای حقوقی نیز این امکان را فراهم آوردهاند.
پیش از احراز هویت شخص حقوقی، باید تمامی اعضای شرکت در سامانه سجام ثبت نام نموده باشند و احراز هویت فردی آنها انجام شده و راستی آزمایی نیز صورت گرفته باشد.
سجامی شدن شخص حقوقی بعد از سجامی شدن اعضای هیت مدیره ، صاحبان امضا و اشخاص مجاز به سفارش آن شخصیت حقوقی به صورت خودکار انجام می شود .
احراز هویت اشخاص حقوقی برای سامانه سجام دو مرحله دارد، در بخش اول ابتدا باید نماینده قانونی شخص حقوقی با در دست داشتن مدارکی مانند شناسه ملی و کد پیگیری ده رقمی سجام شرکت، کارت ملی هوشمند نماینده شرکت، اصل نامه رسمی آپلود شده در سامانه سجام و همچنین اصل صورت جلسه آپلود شده در این سامانه، به کارگزاری مورد نظر مراجعه نماید.
در بخش دوم کارگزار پس از دریافت مدارک و مستندات، باید به سامانه کارا مراجعه نماید و مراحلی را طی کند و در انتها هویت شخص حقوقی را تایید نماید، ابتدا پس از ورود به سامانه درگاه الکترونیکی کارگزاران، از بخش سجام، گزینه درخواست احراز هویت برای شخص حقوقی را انتخاب نماید.
سپس در صفحه پیشرو، شناسه ملی شرکت و کد پیگیری سجام آن لازم به ثبت میباشد، در این مرحله، با انتخاب گزینه ارسال درخواست برای سجام، پیامک کد تایید برای نماینده شرکت مربوطه ارسال خواهد شد.
در مرحله بعدی، تمامی مشخصات شرکت و همچنین اطلاعات و تصویر نماینده شرکت درخواست دهنده نمایش داده میشود.
در این مرحله وضعیت سجامی بودن شرکت ناقص اعلام میشود زیرا فرآیند احراز هویت آن تکمیل نشده است، اطلاعات نمایش داده شده در این صفحه شامل اطلاعات شخص حقوقی ایرانی اعم از نام شخص، شماره، تاریخ و محل ثبت شرکت و شناسه ملی آن است.
اطلاعات مربوط به نماینده شرکت شامل کد ملی نماینده، تاریخ شروع و پایان تصدی مسئولیت نمایندگی و وضعیت صاحب امضا بودن آن فرد میباشد.
همچنین تمامی اطلاعات ارتباطی شرکت مانند آدرس، کد پستی و تلفن ثابت نیز در صفحه اطلاعات جامع، به همراه اطلاعات محل فعالیت اصلی آن شرکت نمایش داده خواهد شد.
دسته دیگری از اطلاعات مربوط به اطلاعات مالی شرکت مانند ارزش دارایی، متوسط درآمد، مبلغ معاملات بورسهای اوراق بهادار و فرابورس، مبلغ معاملات بورسهای کالایی و سطح ارزش ریالی آن است.
در انتها اطلاعات حساب بانکی شرکت، مشخصات دارندگان حق برداشت، مشخصات دارندگان حق سفارش به همراه سمت آنان در شرکت، مشخصات اعضای هیئت مدیره، حسابرس، بازاریاب، سهامداران با بیش از 10 درصد سهم و کد سهامداری نمایش داده خواهد شد.
همچنین در پایان این صفحه فایلهای نامه رسمی شرکت و صورتجلسه که هنگام ثبت نام در سامانه سجام در این سامانه آپلود شده است، باید توسط کارگزار دانلود شود و با اصل مدارکی که توسط نماینده شرکت به وی ارائه شده است، تطبیق داده شده و راستی آزمایی شود.
سپس پس از طی این مراحل، گزینه تایید و احراز هویت در سامانه سجام، در صورت منطبق بودن اطلاعات مشاهده شده و یا مدارک و مستندات نماینده انتخاب میشود و به این ترتیب فرآیند احراز هویت و سجامی شدن شرکت و شخص حقوقی موردنظر با موفقیت به پایان خواهد رسید. احراز هویت افراد حقوقی در سامانه سجام فقط در صورتی امکان پذیر است که اعضای سازمان یا شرکت کد بورسی شخصی داشته باشند. فرایند احراز هویت در سامانه سجام با همکاری یوآیدی انجام می پذیرد. سرویس احراز هویت دیجیتال یوآیدی، فرایند احراز هویت سمانه ثنا ، احراز هویت سامانه سجام و همچنین احراز هویت صرافی رمز ارز را با استفاده از الگوریتم های هوش مصنوعی نظیر تطبیق چهره و تشخیص زنده بودن چهره کاربر، با ضریب خطای کمتر از 0.01 درصد انجام می دهد.