کودکان مهم ترین گروه های سنی را تشکیل می دهند پس نباید از این گروه غافل شد و از دوران کودکی باید فرهنگ سازی مطالعه را برای این گروه سنی مورد توجه قرار داد.
برای علاقمند کردن کودکان به کتاب خوانی اولین قدم انتخاب کتاب های شاد و پرانرژی است و کتاب باید متناسب با روحیه ی کودک باشد. یکی از مهم ترین روش های افزایش توانایی کودکان کتاب خواندن برای اوست. شاید تصور کنید که کتاب خواندن فقط موجب آرامش و به خواب رفتن کودک می شود اما کتاب خوانی بر شخصیت کودک تاثیر می گذارد. کودکان باید مهارت هایی را فرا بگیرند و کتاب اولین و مهم ترین منبع در این زمینه است.
نقش خانواده در مطالعه ی کودکان :
از مهم ترین عوامل ایجاد عادت به کتاب خوانی در کودکان محیط خانواده می باشد. خواندن قصه و داستان های کودکانه از سمت والدین برای کودک موجب ایجاد علاقه به کتاب خوانی و مطالعه در کودکان می شود. کودکان آینه ی تمام نمای رفتار خانواده ی خود هستند و رفتار خانواده بیشتر از هر چیز دیگری بر آن ها تاثیر می گذارد.
کودکان هنگامی که متولد می شوند عادت به مطالعه ندارند، پس این عادت به مرور زمان باید در آن ها نهادینه شود. یکی از مهم ترین رکن های جامعه ایجاد عادت به مطالعه و کتاب خوانی در کودکان است. افرادی که از دوران کودکی به مطالعه عادت می کنند از اوقات فراغت خود نیز به بهترین روش استفاده می کنند پس بهتر است برای ایجاد فرهنگ سازی مطالعه در دوران کودکی تمام تلاش خود را انجام دهیم.
برای ایجاد عادت مطالعه در دوران کودکی خانه بهترین مکان و والدین بهترین معلمان هستند. علاوه بر این خانواده باید شرایط مناسبی نیز برای مطالعه در خانه فراهم کنند. والدین باید کتابخانه ای را در خانه ایجاد کنند که کتاب هایی در این کتابخانه باید وجود داشته باشد تا کودکان ترغیب به مطالعه ی آن ها شوند.
والدین علاوه بر این که خودشان برای کودکان باید داستان بخوانند کودکان را نیز وادار کنند تا داستان بخوانند. این کار موجب بالا بردن عادت مطالعه در دوران کودکی می شود.
ایجاد مکان مناسب برای مطالعه :
وجود یک مکان مناسب برای مطالعه ضروری است. در این مکان بهتر است میز مطالعه، چراغ مطالعه، خط کش، مداد و دیگر وسایل لازم قرار بگیرد. از این وسایل در هنگام مطالعه استفاده شود. پدر مادرها باید سعی کنند یک فضای آرام برای مطالعه ی کودکان ایجاد کنند تا با کودک در آن جا با آرامش مطالعه کنند. بهتر است که مطالعه کردن هر روز در یک مکان انجام شود.
راه های افزایش کتابخوانی در کودکان
اگر کودک شما علاقه ای به کتاب خواندن ندارد او را مجبور نکنید تا کتاب بخواند. صبور باشید و به مرور زمان کتاب هایی که کودک شما به آن ها علاقه دارد فراهم کنید و در اختیار او قرار دهید پس از مدتی می بینید که او شروع به مطالعه می کند.
شرایطی را فراهم کنید تا کودک در جمع کتاب بخواند. این جمع می تواند دوستانش یا خود شما باشید. در دوران قبل از مدرسه بهتر است والدین با کودک کتاب بخوانند اما در دوران مدرسه کودک دوست دارد با دوستان خود کتاب بخواند پس شرایطی را فراهم کنید تا کودک با دوستان خود بخواند.
برخی اوقات کودکان را به کتاب فروشی ببرید تا خود کتاب های مورد علاقه ی خود را انتخاب کند زیرا کودکان دوست دارند مستقل باشند و نهایت تلاش خود را برای مطالعه کتاب هایی که در پروسه خرید از کتاب فروشی شرکت داشته اند به کار می گیرند.
برای این که عادت مطالعه در کودکان شکل بگیرد والدین باید تلاش زیادی کنند. والدین می توانند هر روز برای ساعاتی کودک را به آغوش بگیرند و برای او کتاب هایی که دوست دارد را بخوانند. خواندن کتاب برای کودکان به صورت روزانه به وسیله ی پدر یا مادر که کودک به آن ها وابستگی دارد موجب ایجاد عادت در آن ها می شود.
کتاب خواندن را باید به شکل تفریحی انجام دهید. به عنوان مثال والدین بهتر است در حین کتاب خواندن برای کودک صدای خود را عوض کنند و با انرژی کتاب بخوانند. اگر خسته کننده و کسل کتاب بخوانید کودک نیز علاقه ای به کتاب خواندن نخواهد داشت.