حتماً در بخش مشخصات برخی خودروها دیدهاید که به لاستیک تیوبلس اشاره شده و یا درباره این لاستیکها شنیدهاید. اما لاستیک تیوبلس چیست و چه تفاوتی با لاستیکهای دیگر دارد؟ در این مطلب، قصد داریم به بررسی تایر تیوبلس و مزایای آن بپردازیم. با ما همراه باشید.
همانطور که از کلمه تیوبلس پیدا است، این لاستیکها بدون تیوب هستند. لاستیکها یا به عبارتی تایرهای معمولی از رینگ، لاستیک و تیوب تشکیل میشوند. تیوب بخش داخلی است و کارش نگه داشتن هوای فشرده بین رینگ و لاستیک است.
لاستیکهای تیوبلس به لحاظ ظاهری مشابه لاستیکهای معمولی هستند. اما تیوب از داخل آنها حذف شده و در عوض دیواره داخلیشان با لایه نازکی از بوتیل عایقبندی شدهاست. این لایه نازک در واقع همان لایه نازکی است که در دیواره داخلی تیوبها استفاده میشود.
لایه بوتیل که جدار داخلی لاستیک را عایقبندی کرده، جلوی نشتی هوا را میگیرد. هوای فشرده که در لاستیکهای معمولی توسط تیوب، بین رینگ و لاستیک نگه داشته میشد، در این نوع لاستیکها بدون نیاز به تیوب، بین لبه چرخ و لاستیک محفوظ نگه داشته میشود. بنابراین در این لاستیکها نیازی به تیوب و نوار پلاستیکی دور چرخ نیست.
علاوه بر این، تایر تیوبلس را میتوان بر روی چرخ یکپارچه (Single-piece Wheel) هم سوار کرد ولی لاستیک معمولی را فقط میتوان روی چرخ چند قسمتی (Multi-piece Wheel) سوار کرد.
شاید به نظرتان بیاید که لاستیک، ساختار بسیار سادهای دارد. اما این طور نیست. همین لاستیک به ظاهر ساده اجزای مختلفی دارد. لاستیک تیوبلس همانطور که در شکل زیر مشاهده میکنید از بخشهای زیر تشکیل شده است:
برای اینکه بیشتر متوجه تفاوت لاستیک تیوبلس و لاستیک معمولی شوید، نظر شما را به یک مثال جلب میکنیم. فرض کنید یک میخ در تایر خودروی شما فرو رود. در صورتی که لاستیک خودروی شما معمولی باشد، این میخ باعث سوراخ شدن لاستیک و تیوب و در نتیجه خروج هوا با سرعت زیاد میشود. در این حالت اگر در سرعت بالا باشید لاستیک منفجر و باعث بروز حادثه رانندگی میشود.
توجه: حادثه رانندگی حتی برای بااحتیاطترین افراد هم ممکن است پیش بیاید. با بیمه کردن خودروی خود (بیمه شخص ثالث و بیمه بدنه) میتوانید با خیالی آسودهتر رانندگی کنید. برای خرید بیمه شخص ثالث و بیمه بدنه میتوانید به سایت bimeh.com مراجعه کرده و پس از استعلام و مقایسه قیمتها، بیمه مورد نظر خود را خریداری کنید.
برگردیم سراغ ادامه مطلبمان؛ اما در تایرهای تیوبلس، وقتی میخ وارد لاستیک میشود، مواد داخلی لاستیک به کنارههای میخ میچسبند و در نتیجه میخ به عنوان درپوشی برای جلوگیری از نشتی هوا عمل میکند. این مسئله باعث میشود که خصوصاً وقتی در سرعت بالا هستید، خالی شدن باد با سرعت خیلی پایینتری صورت بگیرد و شما بتوانید مسیر طولانی را بدون مشکل خاصی طی کنید.
دقت داشته باشید که اگر لاستیک تیوبلس به درستی نصب شده باشد، سرعت خروج هوا از آن در حدود ۰.۲۵ اتمسفر در روز خواهد بود. پس اگر سرعت خروج باد بیشتر از این مقدار است، ابتدا مطمئن شوید که درپوش سوزن باد محکم بسته شدهباشد. بعد میتوانید دنبال علت پنچری لاستیک بگردید.
برای پنچرگیری لاستیک معمولی شما باید لاستیک را از روی رینگ باز کنید و پنچری در قسمت تیوب را برطرف کنید. در لاستیکهای تیوبلس نیازی به باز کردن لاستیک از روی رینگ ندارید؛ حتی گاهی نیاز نیست که اصلاً چرخ را در بیاورید. برای پنچرگیری میتوانید، جسم خارجی را از لاستیک بیرون کشیده و محل سوراخشدگی را با چسب و فیتیله مخصوص پنچرگیری بپوشانید. پس از چند دقیقه که فتیله و چسب محکم شدند، میتوانید اضافات فتیله را هم توسط یک تیغ از سطح لاستیک جدا کنید. البته تعمیرکاران برای پنچرگیری راههای دیگری هم مانند، استفاده از نخ پنچری دارند که استفاده از این نخ بستگی به محل پنچری لاستیک دارد.
حالا که با لاستیک تیوبلس و نحوه عملکرد آن و نیز چگونگی عملکرد تایر در هنگام پنچرشدن و خروج باد از آن آشنا شدید، وقت آن است که به بررسی مزایا و معایب این نوع لاستیکها بپردازیم. مزایای لاستیک تیوبلس نسبت به لاستیک معمولی به شرح زیر است:
نکته: این مسئله باعث میشود که راننده فرصت کافی داشته باشد تا خودرو را نزد تعمیرکار ببرد.
معایب لاستیک تیوبلس نسبت به لاستیک معمولی به شرح زیر است:
در ادامه توجه شما را به چند نکته مهم در خصوص لاستیک تیوبلس جلب مینماییم:
در آخر باید گفت لاستیک تیوبلس باعث شدهاست تجربه و شرایط رانندگی به میزان قابل توجهی تغییر کند. با این لاستیکها لرزشها و ضربههای سطح جاده بسیار کمتر به بدنه منتقل میشود.
برگرفته از سایت بیمه: https://bimeh.com