همانطور که از قوانین فیزیک هم میدانیم، لرزش یک جسم باعث ایجاد امواج صوتی خواهد شد. لرزش باعث به لرزه در امدن مولکول های هوای اطراف جسم نیز می شوند. سپس این لرزش ها به پرده گوش انسان میرسند و مغز آن را به عنوان صدا تفسیر میکند. واحد فرکانس امواج صوتی هرتز است. امواج صوتی که فرکانسی بالا تر از ۲۰ هزار هرتز دارند، امواج مافوق صوت یا التراسونیک نامیده میشوند.
به دلیل بالا بودن سرعت این ارتعاشات، توسط گوش انسان قابل شنیدن نیستند و به این فرکانس ها که گوش انسان قادر به شنیدن آنها نیست، التراسونیک گفته میشود.
امروزه از فناوری اولتراسونیک در زیر دریایی ها، تمییزکاری ها، کارخانه ها و تجهیزات پیشرفته آزمایشگاهی استفاده میشود.
دستگاه التراسونیک یا آلتراسونیک (ULTRASONIC)، دستگاهی است که کاربردهای فراوانی مانند، آلودگی زدایی قطعات مختلف ، جوش پلاستیک ، تولید انواع کالاهای بهداشتی مثل ماسک و… را با استفاده از فرکانس های مافوق صوت انجام می دهند.
این دستگاه برای اینکه بتواند امواج صوتی را به خوبی دریافت و کنترل کند، به حسگر های خاصی نیاز دارد که با توجه به محدوده فرکانس ها ، این حسگر ها به دو دسته صنعتی و غیر صنعتی تقسیم میشوند.
معمولا حسگر های التراسونیک دارای یک فرستنده و یک گیرنده التراسونیک هستند که میتوانند بعد از دریافت امواج اطلاعاتی را درباره ی عمق، نوع و سرعت موانع را با در نظر گرفتن زمان بازگشت موج و کیفیت امواج بازتابی در اختیار ما قرار دهند
چند مورد از کاربرد های دستگاه های فراصوت به شرح زیر است:
۱. تخلیه الکتریکی برای بهبود خواص سطحی.
۲. افزایش نرخ بارداری.
۳. سنجش فاصله.
۴. تعیین عمق مخزن.
۵. شستشوی دقیق ظروف آزمایشگاهی.
۶. تعیین فشار خون بیماران.
۷. همگن سازی مواد مذاب.
۸. جوشکاری مواد غیر هم جنس.
۹. ریخته گری.
۱۰. تراشکاری.
۱۱. فرزکاری.
۱۲. سوراخکاری.
از امواج آلتراسونیک برای کاهش درد در فیزیوتراپی استفاده میشود. فراصوت در فیزیوتراپی برای بر طرف کردن خستگی عضلات و یا کاهش التهاب های موجود کاربرد دارد. همچنین این دستگاه ها در سونوگرافی نیز کاربرد دارند.
امواج فراصوت همانند یک ویبره پر قدرت عمل میکنند. آنها به همگن سازی محلول ها کمک میکنند. به عنوان مثال در صنایع غذایی برای اینکه خمیر ها یا مایعات را همگن کنند از دستگاه اولتراسونیک استفاده میکنند. از دیگر کاربرد های این فناوری برای عیب یابی قطعات صنعتی پس از تولید آنها میباشد. اگر عیب یا ایرادی در داخل قطعه وجود داشته باشد، توسط این دستگاه شناسایی خواهد شد.
یک ماسک استاندارد دارای چه خصوصیاتی است؟
اولین خصوصیت
ماسک استاندارد تمام پرس است و از سیستم دوخت حرارتی یا لمینتی در تولید آن نباید استفاده شده باشد بلکه حتما باید با بهره گیری از سیستم آلتراسونیک (ULTRASONIC) امر دوخت انجام شده باشد.
دومین خصوصیت
در ساخت یک ماسک استاندارد باید از پارچه های مرغوبی نظیرملت بلون یا اس ام اس باند یا اسپان باند استفاده شده باشد. همچنین ماسک باید دارای فیکسر یا گیره بینی باشد.
سومین خصوصیت
از دیگر شرایط مرغوب بودن یک ماسک این است که اگر شما از داخل ماسک به بیرون با فوت کنید نتوانید شعله کبریتی را خاموش کنید. بخش لایه وسط ماسک که امر فیلتر را ایفا می کند با قرار گرفتن در معرض گرما و حرارت نباید بسوزد.
چهارمین خصوصیت
ماسک استاندارد باید ضد آب نیز باشد
ماسک با استاندارد و کیفیت بالا
شرکت آماج سونیک برترین تولید کننده دستگاه های اولتراسونیک از جمله: حمام آلتراسونیک، گان دستی ، اولتراسونیک چرخشی، دستگاه تولید ماسک ، جوش پلاستیک اولتراسونیک و… با ۲۰ سال قدمت و همکاری با برترین برندهاست، که تمامی مراحل نیازسنجی، طراحی و ساخت دستگاه، پشتیبانی از تعمیرات و سرویس های سالیانه دستگاه ، آموزش پرسنل و… جزئی از خدمات آماج سونیک میباشد
ماسک تنفسی N95 یک وسیله محافظتی تنفسی است که از نظر مقاومت در برابر مایعات، بازده فیلتراسیون با ماسک های پزشکی شباهت بسیاری دارد. توجه داشته باشید که لبه های این ماسک به گونه ای طراحی شده اند که اطراف بینی و دهان را کاملا مهر و موم می کند. و از تعداد لایه های بیشتری ساخته شده اند. خط تولید ماسک فیلتردار به صورت زیر است:
پارچه بدون بافت به همراه پارچه ملت بلون و کربن فعال را در قسمت تغذیه دستگاه می گذاریم.مرتب شدن لایه های خارجی، داخلی و میانیوصل شدن کش های گوش به لایه ها توسط غلتک های هدایت کنندهحالا نوبت لایه ها است که توسط جوش آلتراسونیک به یکدیگر متصل شوند.نصب گیره فلزیبرش ماسک و تقارن لبه ها بر روی هم
برخی از دستگاه های موجود در بازار ابتدا بدنه ماسک را برش زده و سپس کش گذاری می کند که باعث کاهش عمر دستگاه و خرابی زودرس می گردد. در حالیکه باید این روند بصورت معکوس انجام شود.
مشخصات ویژگی های دستگاه تولید ماسک پزشکیسیستم ذوب اولتراسونیک.سه لایه پارچه بدون بافت به به طور خودکار تراز شده و به خط تولید اضافه می شوند.تغذیه خودکار و قرار دادن فنر برای قسمت بینی ماسک.فنرهای های بینی و نوارهای گوش با جوشکاری مافوق صوت به طور خودکار بریده شده و جوش می خورند.شمارش خودکار.معمولا دستگاه تولید ماسک پزشکی قادر به تولید ۷۰-۸۰ قطعه در دقیقه است.نصب و نگهداری آسان سیستم کنترل PLC و صفحه کنترل کاربر پسند.قاب آلیاژ آلومینیوم محکم و مقاوم در برابر زنگ زدگی جهت افزایش دوام دستگاه.
در این خط تولید دستگاه ها از بخش های مختلفی تشکیل می شوند که عبارت اند از:
۱. رول گیر پارچه های ماسک
۲. رول گیر سیم مفتولی دماغه
۳. سیستم دوخت التراسونیک
۴. قسمت کنترل پنل
دستگاه کش زن دستی ابعاد کمی داشته و برای کسانی که فضای کافی ندارند، بسیار مناسب است. برای استفاده از این دستگاه باید اپراتور ماسک ها را در محل مخصوص خود قرار داده و سپس دستگاه را روی محل مشخص پرس نماید.
البته دستگاههای کش زن اتوماتیک برای تولیدات گسترده، کاربرد بیشتری دارند. لازم به ذکر است که برای راه اندازی این خط تولید تنها دو الی سه اپراتور نیاز دارید. اپراتورها با استفاده از پنل دیجیتالی تعبیه شده بر روی دستگاه می توانند، تنظیمات دستگاه را تغییر داده و فرآیند تولید را کنترل نمایند.
ماشین آلات ساخت ماسک دارای قابلیت های زیادی است. به عنوان نمونه دستگاه فول اتوماتیک ساخت ماسک تمامی مراحل دوخت ماسک را به صورت تمام اتوماتیک با سیستم التراسونیک انجام می دهد. این دستگاه از بروزترین تکنولوژی، سیستم التراسونیک و کش زن تمام اتوماتیک برخوردار است.
* به وسیله این دستگاه، عملیات مهر و موم به سرعت انجام میشود. همچنین استفاده از این روش بسیار مقرون به صرفه است و همچنین قوی است.
* برای انجام عملیات دوخت و دوز به وسیله این دستگاه از هیچ نوع مواد مصرفی استفاده نمیشود. مانند چسب، گیره، نخ و سوزن.
* نگه داشتن گرما درون دستگاه، برای شما چندان هزینه بر نخواهد بود. همچنین برای پیش گرم کردن آن به زمات زیادی احتیاج نخواهید داشت.
* سرعت تولید با استفاده از دستگاه دوخت التراسونیک بسیار بالا است.