«اتریوم چیست و چه مزایایی دارد؟»؛ سوالی که بلافاصله پس از ورود به دنیای شگفتانگیز ارزهای دیجیتال، ذهنتان را به خود مشغول خواهد کرد. اتریوم بعد از بیتکوین، دومین رمزارز محبوب در میان جامعه سرمایهگذاران ارزهای دیجیتال است. این پلتفرم رقابت تنگاتنگی با بیتکوین دارد و دور از انتظار نیست که بهزودی از رقیب دیرینه و قدر خود پیشی بگیرد. برای اینکه بدانید اتریوم چیست و با ویژگیها و مزایای آن بیشتر آشنا شوید، تا انتهای این مطلب همراه ما باشید.
هر جا سخن از بیتکوین است، نام اتریوم و ارز دیجیتال بومی آن- اتر- هم خوش میدرخشد. این همنشینی نسبتا غیر صمیمانه، هر تازهواردی را با این سوال مواجه میسازد که اتریوم چیست؟ اگر چه اتریوم سایهبهسایه همراه بیتکوین است، اما منصفانه نیست که اهداف، ویژگیها و حتی فناوری این دو را یکسان در نظر بگیریم.
اتریوم یک شبکه بلاکچین غیر متمرکز با توکن اتر است که امکان خرید انواع رمزارزها از جمله خرید اتریوم، ذخیره تومنهای غیر قابل تعویض (NFT)، مبادله ارزهای دیجیتال پایه و… را برای کاربران فراهم میکند. مهمترین ویژگیهای اتریوم عبارتاند از:
علاوه بر غیر متمرکز و ناشناس بودن، اتریوم مزایای دیگری را هم بههمراه دارد که از جمله مهمترین آنها میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
اتریوم پلتفرمی بزرگ و قابل اطمینان است که طی سالهایی که از پیدایش و توسعه آن میگذرد، امتحان خود را بهخوبی پس داده است. اتریوم جامعه جهانی بزرگ و متعهدیست که بزرگترین اکوسیستم را در بلاک چین و ارزهای دیجیتال دارد.
اتریوم علاوه بر اینکه نوعی ارز دیجیتال است، برای پردازش انواع تراکنشهای مالی، اجرای قراردادهای هوشمند و ذخیره دادهها برای اپلیکیشنهای شخص ثالث نیز قابل استفاده است.
اعضای جامعه بزرگ اتریوم، همواره بهدنبال توسعه روشهایی نوین برای بهبود شبکه و توسعه اپلیکیشنهای جدید هستند. بهدلیل محبوبیت بالای اتریوم در میان کاربران، بسیاری از آنان این پلتفرم را برای توسعه اپلیکیشنهای غیر متمرکز جدید (و گاهی اوقات پرخطر) ترجیح میدهند.
غیر متمرکز بودن اتریوم، واسطههای شخص ثالثی مثل وکلایی که قراردادها را تنظیم و تفسیر میکنند، بانکهایی که واسطه انجام تراکنشهای مالی هستند و خدمات میزبانی وب شخص ثالث را حذف میکند.
بیتکوین عمدتا بهعنوان یک رمزارز مورد استفاده قرار میگیرد. اگرچه اتریوم نیز یک رمزارز است، اما شبکه آن امکان توسعه و اجرای برنامههای کاربردی، قراردادهای هوشمند و معامله ارزهای دیجیتال را هم فراهم میکند. بیتکوین فاقد این عملکردهاست. بهطور کلی- بر خلاف بیتکوین- اتریوم راهی برای تعامل با شبکه است تا روشی برای انتقال پول.
از دیگر تفاوتهای اصلی بیت کوین و اتریوم، سرعت پردازش تراکنشهاست. تراکنشها در بیتکوین هر 10 دقیقه یکبار تایید میشوند اما این عدد در شبکه اتریوم به 12 ثانیه کاهش پیدا میکند. حتی انتظار میرود که تحولات آتی اتریوم، سرعت انجام تراکنشهای اتریوم را بیش از پیش افزایش دهد.
و در آخر، باید اذعان داشت که در اتریوم هیچ محدودیتی برای توکنها وجود ندارد؛ در حالی که بیتکوین بیش از 21 میلیون سکه را منتشر نخواهد کرد.
درست مثل سایر ارزهای دیجیتال، اتریوم بر مبنای شبکه بلاکچین کار میکند. بلاکچین یک لجر عمومی غیر متمرکز و توزیعشده است که تمامی تراکنشها در آن تایید و ثبت میشوند. این بدان معناست که همه کاربران شبکه اتریوم، نسخهای کامل از این لجر را در اختیار دارند و میتوانند تراکنشهای گذشته را ببینند.
با توجه به اینکه اتریوم یک شبکه غیر متمرکز است، توسط هیچ نهاد متمرکزی اداره نمیشود و همه دارندگان لجر، بهنوعی مدیر آن هستند. برای تایید تراکنشها و ایمن نگهداشتن شبکه، در تراکنشهای بلاک چین از رمزنگاری استفاده میشود.
مانند بیتکوین، از اتر نیز میتوان برای خرید و فروش کالاها و خدمات استفاده کرد. همچنین، طی سالهای اخیر قیمت اتر با سرعت بسیار بالایی افزایش پیدا کرده است که این مسئله، آن را به یک سرمایهگذاری سوداگرانه تبدیل کرده است.
منحصربهفردترین چیز درباره عملکرد اتریوم این است که کاربران میتوانند اپلیکیشنهای غیر متمرکز بسازند. درست مثل نحوه اجرا نرمافزارها روی رایانه، این اپلیکیشنها هم روی بلاک چین اجرا میشوند. این برنامهها میتوانند دادههای شخصی را ذخیره و منتقل کنند یا تراکنشهای مالی پیچیده را انجام دهند.
قرارداد هوشمند انقلابی در نحوه عملکرد قراردادهای سنتی ایجاد کرده است؛ بنابراین آشنایی با آنها ضروریست. قراردادهای هوشمند به عبارتی ساده، یک برنامه کامپیوتریست که تبادل دارایی- اعم از پول، سهام یا هر دارای دیجیتال دیگر- بین طرفین معامله را تسهیل میبخشد.
یکی از مهمترین ویژگیهای شبکه اتریوم این است که امکان توسعه این قراردادها بر بستر آن فراهم است. این قراردادها اساسا دارای شرایط و ضوابطیست که طرفین درباره آن با یکدیگر توافق کردهاند.
اصلیترین ویژگی قرارداد هوشمند این است که پس از اجرای آن، نمیتوان تغییرش داد و هر تراکنشی که از طریق قرارداد هوشمند انجام شده است، برای همیشه ثبت میشود. حتی اگر در آینده قرارداد را اصلاح کنید، تراکنشهایی که با استفاده از قرارداد اصلی انجام شدهاند، قابل تغییر یا ویرایش نیستند.
فرایند تایید قراردادهای هوشمند، توسط اشخاص ناشناس شبکه و بدون نیاز به یک مرجع متمرکز انجام میشود. این همان چیزیست که اجرای قراردادهای هوشمند در اتریوم را به اجرای غیر متمرکز تبدیل میکند.
یکی از مهمترین مزایای قراردادهای هوشمند این است که انتقال هر دارایی یا ارز بهصورت شفاف و مطمئن انجام میشود. پس از آنکه تراکنش باموفقیت انجام شد، حسابهای فرستنده و گیرنده بر اساس آن بهروز میشود. این کار باعث ایجاد اعتماد بین دو طرف میشود.
اتریوم، اصلیترین رقیب بیتکوین، هم پلتفرمی غیر متمرکز و مبتنی بر بلاکچین برای انجام تراکنشهاست و هم مثل بیتکوین نوعی رمزارز محسوب میشود. ویژگیها و مزایای منحصربهفرد اتریوم باعث شده است که روزبهروز بر محبوبیت آن افزوده شود و به رقیب بلامنازع بیتکوین تبدیل شود. در مقاله حاضر به معرفی اتریوم پرداختیم و سعی کردیم به این سوال که مشخصات و مزایای اتریوم چیست، پاسخ دهیم.
شما آینده اتریوم را چطور پیشبینی میکنید؟ بهنظر شما آیا اتریوم در آینده بیتکوین را پشت سر خواهد گذاشت؟