تماشای فیلمهای ابرقهرمانی از دیدگاهمان گاهی ابلهانه و دور از ذهن میآید، آن هم وقتی که شخصی با نیرویی ابرانسانی میآید و شهری را نجات میدهد. اما همه ما چه پنهان و چه آشکار عاشقانه صحنهای را دوست داریم که در حالی که همه چیز در حال فروپاشی است، ناگهان از میان دود و غبار سر و کله قهرمان پیدا میشود و با خود رایحهی امید را میآورد.
باور کنیم یا نه، در جهان واقعیتها هم، چنین صحنههایی از ورودهای قهرمانانه وجود دارد، با این تفاوت که گاهی این ما هستیم که باید قهرمانان خود را انتخاب کنیم. انتخابهایی که اگر درست باشند، میتوانند ما را از آسیبهای مالی و روحی نجات دهند، اما اشتباه در مورد آنها میتواند زندگی ما را دچار مشکلات بیشتری کند. حالا که میدانیم انتخاب قهرمانها یا همان ابزارهای نجاتدهنده ما در ابعاد اقتصادی هم میتواند تا حد زیادی روی زندگیمان تاثیر بگذارد، بهتر است بیشتر با آنها آشنا شویم تا قهرمان پوشالی را اشتباها انتخاب نکنیم.
میتوانیم دود و غبار و ویرانیهای این فیلمها را شبیه تورم و اتفاقات اقتصادی سالهای اخیر بدانیم. اگر ابرقهرمان درستی را انتخاب کرده بودیم، از این ویرانهها سربلند بیرون میآمدیم. قهرمان واقعی زندگی مالی ما گزینهای بود که ما را در برابر آوار تورم سربلند میکرد. اما چه گزینه سرمایهگذاری نقش قهرمان واقعی را برای ما بازی میکرد؟ در پنج سال اخیر در بازارهای سرمایه چه گذشت؟ اشتباه بعضی از سرمایه گذاران به جای انتخاب گزینه درست چه بود؟ صحنههای بعدی را با پاسخ دادن به این سوالات به تماشا خواهیم نشست.
حتی اگر دستمان هم به خرج نباشد باز متوجه تکانههای تورمی 5 سال و به ویژه 2 سال اخیر شدهایم. اما برای نتیجهگیری علمی و دقیقتر میزان گران شدن کالاها و خدمات در کشور، بازه زمانی از انتهای اسفند 1397 تا پایان سال 1400 را در نظر میگیریم. سطح عمومی قیمتها در این بازه زمانی 2.4 برابر شده است. اگر بخواهیم از پایان سال 1395 تا آخرین ماه سال 1400 را در نظر بگیریم هم باید بگوییم که قیمتها تقریبا 4 برابر (دقیقا 3.8 برابر) شده است. دقت داشته باشید که تمام اعدادی که به دست آمده بر مبنای سطح عمومی قیمتها بوده است و ممکن است برخی کالاها بسیار گرانتر شده باشند یا کمتر رشد قیمت کرده باشند. شاید دیدن صحنه ویرانی شهر در یک فیلم ابرقهرمانی پشتمان را آن طور که باید به لرزه درنیاورد اما در صحنه واقعی، با دیدن تکانههای تورمی، به خوبی متوجه افت قدرت خرید در طول مدت تازاندن هیولای تورم و ضعیف شدن عضلات مالیمان میشویم.
خیلی از ما غافلیم که در تمام مدتی که در حال دست و پنجه نرم کردن با هیولای تورم بودیم و با درآمدها و طرح و نقشههای مالی زورمان به پنجههای فولادی تورم نمیچربید، قهرمان واقعی صندوق آوای سهام کیان بود و نگذاشت زندگی کسانی که آن را به عنوان قهرمان خود انتخاب کرده بودند، دشوار شود. البته بسیاری به جای انتخاب قهرمان واقعی به سراغ دلار رفتند و در صفهای طولانی ایستادند و تصور بر این داشتند که این دلار است که میتواند تورم را شکست دهد و این گزینه، پولشان را در تکانههایی که تورم ایجاد میکند حفظ خواهد کرد.
نه اینکه دلار کاری نکرده باشد. همه میدانیم که در این مدت 5 ساله قیمت دلار از حدود 4 هزار تومان به حوالی 27 هزار تومان رسیده است. در بازه سه ساله ارزش دلار 2 برابر و در مدت زمان 5 ساله، یعنی از 95 تا انتهای 1400 تقریبا 7 برابر شده است. اما بهتر است تک بعدی به موضوع نگاه نکنیم؛ یعنی افزایش قیمت دلار را در کنار تورم قرار دهیم. در بازه سه ساله شاهد هستیم که تورم بیش از دلار رشد کرده است. یعنی اگر در آغاز این بازه 3 ساله پولمان را به دلار تبدیل کرده باشیم بی شک ارزش پولمان بیشتر شده اما نه به اندازه تورم.
ممکن است عدهای این ادعا را داشته باشند که در بازه پنج ساله میتوان از دلار نتیجه گرفت و شاخ تورم را شکست. گرچه برای این اثبات این مدعا باید حساب و کتاب کرد، در صورت درست بودن باید ریسکها و خطرات این قهرمان پر دردسر را هم در نظر گرفت. طبق تجربیات باید گفت که دلار در کوتاه مدت ممکن است دچار سرکوب قیمتی شود، که این یکی از خطرات احتمالی است که سرمایه ما را تحت تاثیر قرار میدهد.
از طرف دیگر، نگهداری از دلار هم خطرات خود را دارد و میدانیم که هیچ چیز از ارز و طلای فیزیکی برای سارقین خوشایندتر نیست. از سیاستهای داخلی و خارجی هم چشم پوشی نکنیم که هر کدام به نحوی میتوانند ارزش دلار را به راحتی تحت تاثیر قرار دهند. به عنوان مثال همین تحریمهای ظالمانهای که علیه ایران شده، دسترسی را به منابع ارزی کاهش داده است. البته ناگفته نماند که دلار مزایایی هم دارد؛ دلار یک ارز معتبر است که در دوران مالی نامناسب میتواند به دادمان برسد، اما در مقایسه با برخی دیگر، قهرمان ضعیفتری است.
برای اینکه برای ورود قهرمان واقعی آماده شویم و پذیرای آن باشیم بهتر است محاسبه و مقایسهای را با تصویر و نمودار ارائه دهیم تا متوجه شویم که صندوق آوای سهام کیان و همچنین صندوق آهنگ سهام کیان در مقایسه با دلار در این بازه 3 ساله و 5 ساله توانستهاند از تورم جلو بزنند و بهتر از دلار هم عمل کنند. در
انتهای سال 1395 هجری شمسی هر واحد سرمایه گذاری صندوق آوای سهام کیان حدود 108 هزار تومان بوده است که این میزان در پایان سال 1400 به 2 میلیون و 846 هزار تومان رسیده است. این در حالی است که هر دلار در این بازه زمانی 5 ساله از 3 هزار و 731 تومان به 26 هزار و 270 تومان رسیده است. به این معنی که هر واحد سرمایه گذاری آوای سهام کیان از آخر اسفند سال 1395 تا آخر سال 1400 بیش از 26 برابر شده، در حالی که دلار حرکت 7 برابری داشته است.
همه منتظر لحظه ورود قهرمان این داستان بودیم و حالا بار دیگر با اعداد و ارقام ثابت میشود که سرمایه گذاری در صندوقهای سهامی معتبر، در بلندمدت نه تنها رشد قابل توجهای دارد بلکه میتواند تورم را با هر میزان قدرتی که دارد به زانو درآورد. برای حفظ ارزش پول و رسیدن به اهداف مالی تنها کافی است که ابزار سرمایه گذاری درست را انتخاب کنیم و با خیالی آسوده به آینده امیدوار باشیم.