دی ۱۶, ۱۴۰۳ ۰۳:۴۴
رپورتاژ آگهی ۰۱ مرداد ۱۴۰۱ - 2 سال پیش زمان تقریبی مطالعه: 2 دقیقه
کپی شد!
0

صورت مالی چیست؟

حاصل عملکرد یک شرکت طی یک دوره زمانی مشخص در گزارش‌هایی ارائه می‌شود که به آن گزارش‌ها صورت‌های مالی گفته می‌شود.

این گزارش‌ها حتما باید دارای چارچوب و شکل خاصی بر طبق استاندارد‌های حسابداری باشند تا دقیق‌ترین و جامع‌ترین وضعیت و فعالیت را به استفاده‌کنندگان ارائه دهد.

صورت‌های مالی شامل این موارد است:

ترازنامه

  • ترازنامه دارای سه گروه دارایی‌ها، بدهی‌ها و سرمایه است؛ و مشخص‌کننده‌ی میزان دارایی، بدهی و سرمایه یک واحد تجاری می‌باشد.
  • در ترازنامه هر کدام از اجزای آن ( دارایی، بدهی و حقوق صاحبان سهم) از حساب‌های کوچکتری تشکیل شده‌اند که همه منابع مالی در این حساب‌ها دسته‌بندی می‌شوند.
  • نکته مهم در در این خصوص اینجاست که ماهیت این حساب‌ها بر اساس صنایع متفاوت، مختلف هستند مثلا دارایی‌ها، بدهی‌ها و حقوق صاحبان سهام در ترازنامه یک شرکت پتروشیمی با یک شرکت پیمانکاری متفاوت است.
  • در سمت راست ترازنامه دارایی‌ها قرار دارد که تحت مالکیت شرکت است و بر اساس ماهیت نقدشوندگی به دو دسته دارایی‌های جاری و غیرجاری تقسیم میشوند.
  • بدهی‌ها و حقوق صاحبان سهم در سمت چپ ترازنامه قرار دارد، بدهی‌ها در ترازنامه و دنیای مالی و اقتصادی با مفهوم بدهی عامیانه‌ای که در ذهن ما است متفاوت است؛ بدهی‌ها در دنیای مالی لزوما منفی نیستند و اگر این بدهی‌ها در محل مناسبی مصرف شده ‌باشند می‌توانند برای آینده مفید باشند. بدهی‌ها مانند دارایی‌ها دو نوع هستند و بر اساس موعد سر رسیدشان به بدهی‌های جاری و غیرجاری تقسیم می‌شوند.

سرمایه یا حقوق صاحبان سهم در ترازنامه به زبان ساده به اختلاف دارایی‌ها و بدهی‌های یک شرکت گفته می‌شود.

صورتحساب سود و زیان

  • صورت‌ حساب سود و زیان (صورت درآمد) یک خلاصه‌ای از هزینه‌ها و درآمدهای

به‌دست آمده از طریق فعالیت‌های عملیاتی و غیر عملیاتی است و همچنین سود و زیان خالص به‌وجود آمده در طول یک دوره مالی را ارائه می‌دهد، هدف از صورت حساب سود و زیان ارائه گزارش از فعالیت‌های کسب‌وکار یک واحد تجاری به سهامداران مورد نظر برای مشخص شدن میزان سودآوری فعالیت‌های شرکت می‌باشد.

صورت گردش وجوه نقد

  • صورت جریان وجوه نقد، یکی از صورت‌های مالی است که داده‌های مالی مربوط به ورودی و خروجی یک شرکت را ارائه می‌دهد؛ این صورت شامل کلیه‌ی خروجی‌های نقدی و فعالیت‌های تجاری یک دوره مالی شرکت می‌باشد و به بیان دیگر یعنی خلاصه‌ای از جریانات ورودی و خروجی یک موسسه در یک دوره مالی مشخص می‌باشد.

هدف از صورت گردش وجوه نقد ارزیابی تاثیر رویدادها بر گردش مالی و بهبود برنامه‌ریزی جریان‌های نقدی و ارزیابی قدرت پرداخت بدهی‌های شرکت است.

برای مطالعه‌ی بیشتر پیرامون صورت جریان وجوه نقد وارد شوید.

صورت حساب گردش سود و زیان جامع

  • به زبان ساده این صورت تمامی هزینه‌ها و درآمدهای یک شرکت که تحقق شده یا نشده است را گزارش می‌کند.

صورت مالی میان دوره‌ای

  • این گزارش محتوا و قالب کلی آن دقیقا مانند صورت‌های مالی اساسی می‌باشد و به منظور جلوگیری از تکرار اطلاعات و صرفه‌جویی در هزینه جمع‌آوری آن‌ها، امکان گزارش دوره‌ای وجود دارد هدف از دریافت گزارش‌های دوره‌ای رسیدن به صورت‌های مالی سالیانه زودتر از موعد و به‌ روز رسانی اطلاعات وضعیت مالی است؛ و یکی از کاربرد‌های صورت‌های مالی میان ‌دوره‌ای، استفاده از آن در تحلیل بورس، پیش‌بینی سود و فروش سهام است.

صورت سرمایه

  • صورت حساب سرمایه بیانگر خلاصه تغییراتی است که در سرمایه یک واحد تجاری طی یک دوره‌ مالی یا یکسال مالی رخ می‌دهد.

که از بین موارد نام برده شده از شماره 1 تا 4 مهمترین صورت‌های مالی هستند که به آن‌ها صورت‌های مالی اساسی گفته می‌شود.

ویژگی‌های مهم صورت‌های مالی

  • ارائه مطلوب و به‌کارگیری از استاندارهای حسابداری
  • عملکردهای مالی باید به نحوی باشند که طبق استاندارها و الزامات حسابداری تبیین شده باشند و واقعیت را افشا کند.
  • مبنای تعهدی
  • در زمان تهیه صورت‌های مالی، مدیریت باید توانایی واحد تجاری برای ادامه فعالیت را ارزیابی کند.
  • تداوم فعالیت
  • افشای تناوب گزارشات
  • واحدهای تجاری باید مجموعه کامل صورت‌های مالی را حداقل به صورت سالانه ارائه کنند.

اهداف از گزارش مالی

هر یک از صورت‌های مالی هدف متفاوتی را دنبال می‌کنند اما به صورت کلی صورت‌های مالی خلاصه شده و طبقه‌بندی شده‌ی عملکرد وضعیتمالی واحد تجاری را نشان می‌دهد و هدف از تهیه گزارش‌های مالی اتخاذ تصمیمات اقتصادی توسط استفاده‌کنندگان و بهره‌مندی تصمیم‌گیرندگان در خصوص تخصیص منابع مالی است.

گزارشات مالی نشان‌دهنده‌ی میزان انعطاف پذیری یک واحد تجاری است که در اتخاذ تصمیمات اقتصادی سودمند می‌باشد.

در برآورد تحلیلات بنیادی از سرمایه در حال گردش سازمان و تصمیم‌گیری برای راهکارهای پیش رو واحد تجاری از دیگر هدف‌های گزارشات صورت‌های مالی است.

تجزیه و تحلیل گزارشات مالی

تجزیه و تحلیل صورت‌های مالی کار بسیار ساده‌ای است اما دارای اهمیت به‌سزایی است. تجزیه و تحلیل صورت‌های مالی به چند روش انجام می‌شود:

  • نسبت اهرمی و مالی
  • نسبت نقدینگی
  • نسبت سودآوری
  • نسبت فعالیت

برای آشنایی با نسبت‌های سودآوری و انواع آن وارد شوید.

ضعف‌های صورت‌های مالی

یکی از مهم‌ترین ضعف‌هایی که صورت‌های مالی دارند این است که همه اطلاعات مهم در خصوص وضعیت شرکت را ارائه نمی‌کند و داده‌های کیفی را در نسبت‌های مالی منعکس نمی‌کند، و از دیگر ایراداتی که از صورت‌های مالی می‌توان گرفت این است که هرگاه تاخیر نابه‌جایی در گزارش اطلاعات رخ بدهد خصوصیت و فواید خود را از دست می‌دهد.

نکات مهم صورت‌های مالی

شرط اولیه و نکته مهم درباره صورت‌های مالی مفید بودن اطلاعات گزارشات، مختصر و ساده بودن می‌باشد

گزارشات مالی باید قابل اتکا باشند و عاری از هرگونه روش‌های غیرقانونی باشند، چرا که اگر گزارشات مالی به درستی نباشد باعث می‌شود اطلاعات درستی و مطمئنی به تحلیلگران ندهد و موجب ضرر زیادی شوند.

و از دیگر نکات مهمی که باید در گزارش‌های مالی مدنظر قرا ر بگیرد این است که فاقد هرگونه زیاده‌بینی یا خوش‌بینی تهیه کنندگان این گزارشات باشد.

در تهیه صورتهای مالی باید به این موضوع توجه نمود که ، صورتهای مالی باید به وضوح از سایر اطلاعاتی که همراه آن در یک مجموعه انتشار می یابد ، قابل تشخیص و متمایز باشد و نسبت‌های نقدینگی و میزان توان شرکت در بازپرداخت بدهی‌های کوتاه مدت باشد.

اگر مایل به مطالعه‌ی کامل و یادگیری همه‌ی جزئیات پیرامون صورت‌های مالی هستید، مطالعه‌ی صورت‌های مالی در وب‌سایت آکادمی دانایان را به شما پیشنهاد می‌کنیم.

نتیجه‌گیری

گزارش صورت‌های مالی جز مهم‌ترین اسناد یک شرکت محسوب می‌شود که نشان‌دهنده‌ی اطلاعات مالی و شرایط دارایی در یک سال مالی می‌باشد بنابراین آشنایی با هر یک از آن‌ها برای جهت دادن شرکت‌ها و برآورد سوددهی بسیار حائز اهمیت است.

در صورت‌های مالی باید بتوان اطلاعات کلی از اینکه میزان دارایی به دست آمده از کجا آورده شده و چه هزینه‌هایی برای واحد تجاری شده است و آورده‌ی آن برای صاحبان سرمایه چه میزان است را تحلیل کرده و در تصمیمات آن را منعکس کرد.آ

طبقه بندی اقلام در صورت‌های مالی برای تسهیل تجزیه و تحلیل اطلاعات مالی و ارائه خلاصه‌های مفید از آن است هدف از انجام این کار تفکیک کردن اقلام با ماهیت و کارکرد مشابه از اقلام غیر مشابه است.

مطالب مرتبط
نظرات

دیدگاهتان را بنویسید!

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *