دی ۱۸, ۱۴۰۳ ۰۱:۰۱
رپورتاژ آگهی ۳۰ مرداد ۱۴۰۱ - 2 سال پیش زمان تقریبی مطالعه: 3 دقیقه
کپی شد!
0

تفاوت میلگرد ساده و میلگرد آجدار

برخی تصور می‌کنند بتن عامل مقاومت ساختمان است اما میلگردها عامل اصلی محافظت ساختمان در برابر زمین لرزه‌ها هستند. میلگرد توسط جوزف لوئیس کشف شد و به این نکته پی برد که میلگردها در کنار بتن میتوانند نقطه ضعف آن را کاهش بدهند و در برابر نیروهای کششی و خمشی نیز مقاوم شوند.

در حقیقت بتن در برابر نیروهای فشاری مستحکم است اما در مقابل فشار نیروهای کششی مقاومت زیادی ندارد و ممکن است دچار ترک شود. از سال 1968 استفاده از میلگرد به منظور تقویت سازه‌های فلزی و بتنی رواج یافت. در ابتدا از میلگرد برای ساخت اسکلت «برج خمیده‌ی نوینسک» (Leaning Tower of Nevyansk) در روسیه استفاده شد.

جهت آشنایی کامل با انواع میلگردها میتوانید با مجموعه آهن پیشتاز در ارتباط باشید.

میلگرد ساده (Simple rebar) چیست؟

به میلگرد بدون آج که سطحی صاف و یکنواخت دارد، میلگرد ساده میگویند. این میلگردها یکی از مصالح صنعتی و عمرانی بوده که در طیف بسیار گسترده‌ای از زیرساخت‌ها مورد استفاده قرار میگیرند.

یکی از کاربردهای مهم میلگرد ساده ایجاد استحکام و مقاومت بیشتر در بتن است. در اصل به زبان ساده میتوان گفت برای تقویت بتن از میلگرد ساده استفاده میکنند.

در کل میلگردها در 4 دسته A1،A2 ، A3 و A4 قرار دارند و رایج ترین آنها میلگرد ساده نوع A1 میباشد. این نوع از میلگرد که مقاومت کششی کمتری دارد برای آهنگری، خم کاری و جوشکاری مناسب می‌باشد. بیشتر میلگردهای ساده دارای برگ شناسنامه بوده که در آن آنالیز محصول آورده شده است.

معمولا میلگرد ساده به صورت شاخه‌ای عرضه میشود و این شاخه‌ها دارای طولی به اندازه 12 متر میباشند. برای حمل و نقل آسان این میلگرد، آن را از وسط نصف کرده و به صورت دو شاخه 6 متری تقسیم میکنند.

هر متر میلگرد وزنی معادل 0٫62 کیلوگرم دارد که یک شاخه 12 متری دارای وزنی معادل 7٫400 کیلوگرم است. اگر شاخه 12 متری را به دو شاخه 6 متر تقسیم کنیم، وزن هر شاخه 6 متری 3٫700 کیلوگرم می‌شود.

میلگرد ساده از نظر جنس به چند دسته تقسیم میشود:

  • میلگرد اروپایی
  • میلگرد کربن بالا یا (میلگرد سیاه)
  • میلگرد با روکش اپوکسی
  • میلگرد گالوانیزه
  • میلگرد فولادی
  • میلگرد پلیمری

کاربردهای میلگرد ساده:

میتوان میلگرد را یکی از مصالح‌ پرکابرد در صنعت ساختمان سازی دانست. ارزش بالای میلگرد سبب شده تا قیمت مسکن را تحت تاثیر قرار دهد. میلگرد ساده نیز برای تولید خرپا و تیرچه ساختمان، ساخت سیم خاردار، فنرسازی، سیم بکسل، میخ و پیچ، توری و … مورد استفاده قرار می‌گیرد. استفاده از میلگرد ساده باعث ایجاد مقاومت چندین برابری در برابر احتمال ایجاد شکستگی‌ها میشود. کاربرد اصلی این میلگرد برای تراشکاری، پیچ و مهره سازی است.

جهت خرید میلگرد ساده در سایزهای مختلف با کارشناسان ما در مجموعه آهن پیشتاز همراه باشید تا خریدی مطمئن را تجربه کنید.

تولیدکنندگان داخلی میلگرد ساده:

  • کارخانه ذوب آهن اصفهان
  • صنایع فولاد کرمان
  • مجتمع فولاد خراسان
  • کارخانه فولاد آذربایجان
  • مجتمع فولاد جنوب
  • مجتمع فولاد آناهیتا گیلان

میلگرد آجدار (Ribbed rebar) چیست؟

میلگرد آجدار برآمدگی و فرورفتگی‌هایی بر روی سطح خود دارد که که به آن آج میگویند. برای افزایش 30 تا 40 درصدی مقاومت سازه‌های بتنی از میلگرد آجدار استفاده می‌شود.

انواع میلگرد آجدار عبارتنداز:

  • A2

میلگرد A2 (TMT) در دسته بندی میلگرد‌های نیمه سخت قرار میگیرد. از میلگرد A2 عملیات ساختمانی و خصوصا خاموت زنی استفاده می‌کنند. میزان کربن موجود در این نوع میلگرد  نسبت به دیگر میلگردها کمتر بوده و امکان خم کردن آنها وجود دارد. همچنین این میلگرد دارای استحکام شکست 500 مگاپاسکال می‌باشد.

  • A3

آج‌های موجود در این میلگردها به صورت شکل هشتی، هفتی یا جناقی میباشد. نسبت به میلگرد A2 مقاومت بیشتری دارد و امکان جوشکاری در این نوع میلگردها وجود ندارد. تنش نسبی پلاستیک این میلگرد حدود 14 درصد بوده و به همین علت با نام میلگرد خشک نیز شناخته شده است. همچنین استفاده از میلگرد A3 در مکان‌هایی که سازه با تغییر شکل مواجه است، مناسب نیست.

  • A4

این میلگرد جزو محصولات سخت به شمار میرود زیرا با فولاد سخت و مقاوم تولید میشود. میلگرد A4 آج‌هایی به شکل مرکب دارد و این آج‌ها موجب متفاوت شدن این نوع میلگرد نسبت به دیگر میلگرد آجدار شده است.

کاربرد میلگرد آجدار:

  • بتن ریزی‌های کف سازه‌ها
  • بتن ریزی دیوار‌ها
  • تقویت کردن فونداسیون و افزایش دادن مقاومت بتن
  • ایستگاه BRT و انواع سازه‌های بتنی

جهت خرید میلگرد آجدار در سایزهای مختلف با کارشناسان ما در مجموعه آهن پیشتاز همراه باشید تا خریدی مطمئن را تجربه کنید.

اما تفاوت میلگرد ساده و آجدار در چیست؟

تفاوت‌های زیادی بین این دو میلگرد وجود دارد که در ادامه قصد داریم به بررسی تفاوت میلگرد ساده و آجدار بپردازیم.

تفاوت میلگرد ساده و آجدار از لحاظ شکل ظاهری

همانطور که در مطالب بالا اشاره شد، میلگردهای ساده صاف و سطحی یکنواخت دارد اما میلگرد آجدار دارای آج‌هایی شبیه مارپیچ است. همچنین برای خرید میلگرد به رنگ آن دقت کنید. میلگردها به رنگ سیاه و تیره هستند و قرمز یا زرد بودن نشانه زنگ زدگی میلگرد و نگهداری آن در شرایط نامناسب است.

تفاوت سایز و ابعاد میلگرد ساده و آجدار

  • انواع میلگرد آجدار در دو نوع کلاف و شاخه و در سایز‌های متداول 5 الی 40 میلی‌متر
  • انواع میلگرد ساده در دو نوع کلاف و شاخه در سایز‌های متداول 5 الی 20 میلی‌متر

میلگرد ساده در ابعاد 5/5 تا 20 میلی‌متر و میلگرد آجدار در ابعاد 5/5 تا 40 میلی‌متر تولید میشود.

تفاوت قدرت شکل‌پذیری و خاصیت کششی میلگرد ساده و آجدار

میلگردهای ساده جزء فولادهای نرم محسوب میشود و میتوان گفت شکل‌پذیری بالایی دارند اما میلگردهای آجدار سختر هستند.

تفاوت میلگرد ساده و آجدار در مواد و آلیاژ سازنده

میلگرد ساده از شمش فولاد 3SP، 5SP، CCM  و میلگرد آجدار از فولاد کربنی، فولاد گالوانیزه، استنلس استیل، فولاد با روکش اپوکسی و آلیاژهای کامپوزیت ساخته میشوند. در کل میتوان گفت میلگرد ساده دارای کربن کمتری در ترکیبات خود است و همین علت موجب حالت پذیری و منعطف شدن میلگرد ساده میشود.

از نظر کیفیت نمیتوان گفت کدام میلگرد بهتر است زیرا کیفیت میلگرد ساده و یا آجدارتا حدی به کارخانه تولید کننده آنها بستگی دارد. کیفیت محصولات هر کارخانه تحت‌ تاثیر شمش اولیه، رعایت استانداردهای تولید، سنجش سلامت کالا با آزمایش‌های کنترل کیفی و نظارت بر فرآیند تولید قرار دارد.

طبقه‌بندی میلگردهای ساده و آج‌ دار

پارامترهای مورد استفاده برای محاسبه وزن میلگرد شامل موارد زیر میباشد:

G: نشان‌دهنده‌ی وزن میلگرد در طول 1 متر

W: نشان‌دهنده‌ی گشتاور مقاومت میلگرد

Flache: نشان‌دهنده سطح میلگرد در طول یک متر بر حسب سانتی‌متر

ضایعات میلگرد:

بخش جدایی ناپذیر از تمام محصولات آهن، ضایعات میباشد که میتواند در قیمت میلگرد ساده تأثیر بگذارد. زمانی که میلگرد ساده مورد استفاده نباشد، به گروه ضایعات منتقل می‌شود. قیمت ضایعات میلگرد ساده نیز با توجه به قیمت خود میلگرد افزایش یا کاهش می‌باید.

جوشکاری سر به سر میلگرد:

از روش جوشکاری فورجینگ برای اتصال بین میلگردها در سازه‌های بتنی، سد سازی، پل سازی و ریل قطار استفاده میکنند. باید دو سر میلگرد به خوبی برش داده شود تا سطح کاملا صاف باشد و با حرارت دادن به دو سر میلگرد اتصال رخ ‌می‌دهد.

نکاتی که برای خرید میلگرد باید به آن توجه داشت:

  • گرید نوار فولادی TMT
  • مقاومت در برابر زنگ زدگی
  • انعطاف پذیری میلگرد
مطالب مرتبط
نظرات

دیدگاهتان را بنویسید!

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *