رژیم سبزیجات یکی از برنامههای غذایی سالم برای حفظ سلامت و البته کاهش وزن است. اما بعضی افراد بهرغم رعایت این سبک تغذیه پس از مدتی دچار اضافه وزن میشوند که ناشی از عادت های اشتباه روزمره است.
افرادی که چنین سبک تغذیه ای را دارند باید علاوه بر توجه به توصیههایی مانند مصرف مکملهای لازم بهخصوص B12، چند نکته را رعایت کنند تا به تناسباندام برسند زیرا بعد از مدتی می بینند که وزن شان نه تنها کاهش نیافته بلکه افزایش هم یافته است.
حتی با رعایت رژیم سبزیجات نیز ممکن است دریافت کالری بالا زمینه اضافه وزن را تسهیل کند. علت این است که اگر دریافت کالری روزانه بیش از سوختوساز بدن باشد، در بافت چربی زیرپوستی بهشکل چربی تجمع پیدا می کند. همچنین باید توجه داشت که در این سبک غذایی برای افزایش تمایل به مصرف سبزیجات توصیه به مصرف انواع سس میشود که ممکن است چربی بالا داشته باشند و سطح انرژی را افزایش دهند. سسهای آماده بهدلیل داشتن مقدار زیاد چربیهای اشباع نهتنها در بروز چاقی نقش دارند بلکه زمینهساز التهابات بدن و اختلالات متاوبولیک نیز میشوند.
بعضی افراد در دوران رژیم سبزیجات ازخوراکیهای فرآوریشده بهعنوان جایگزین گوشت استفاده میکنند. اما این خوراکیها را نمیتوان منابع مغذی دانست زیرا معمولا حاوی مقدار زیادی شکر و افزودنیهای غذایی هستند که تاثیر منفی بر فلور رودهای دارند. حال آنکه مصرف منظم شکر موجب مقاومت به انسولین میشود که مرحله پیش از ابتلا به دیابت خواهد بود و براساس مطالعات زمانی که این حالت در بدن اتفاق میافتد، بهسختی میتوان وزن کم کرد. برای تامین پروتئین نیز بهتر است از خوراکیهای متنوع گیاهی و تازه بهجای جایگزینهای گوشت استفاده شود.
گرچه تغییر در عادت های غذایی برای رسیدن به وزن ایدهآل لازم است اما کافی نیست بلکه گنجاندن تمرینات ورزشی در برنامه روزمره نیز حتما توصیه میشود. بهتر اینکه تمرینات تقویت عضلات انجام شود تا سوختوساز انرژی بدن افزایش پیدا کند. در حالحاضر، برای سوختوساز بهتر چربیها، انجام تمرینات قدرتی در کنار ورزشهای هوازی به عنوان اولویت مهم شناخته میشود.
همه سبزیجات مانند هم نیستند و از نظر ترکیبات و تأثیرات بعدیشان بر بدن هم برابری نمیکنند. تأثیری که سبزیجات بر وزن بدن میگذارند با هم متفاوت است. شاید تصور کنید که رژیم غذایی که درون آن فقط از سبزیجات استفاده شود، بدون شک به کم کردن وزنتان کمک میکند و به هر میزانی که آنها را مصرف کنید، تغییری در افزایش وزن شما ایجاد نمیکند، ولی بهتر است قبل از آنکه تصمیم جدی برای شروع رژیم غذایی جدید داشته باشید، اطلاعات کافی در مورد سبزیجات چاقکننده به دست آورید.
سیب زمینی یکی از صیفیجات چند کاره در رژیم غذایی است که با دستور پختهای مختلف مورد مصرف قرار میگیرد. میتوانید سیب زمینی را به صورت پوره، سرخ شده، چیپسهای نمکی و یا حتی آب پز نوش جان کنید. شکی نداریم که سیب زمینی از سبزی و صیفیجات خوشطعم است ولی اگر آن را زیاده از حد و خصوصاً در روشهایی که کمی از حالت سالم و بیضرر خارج میشود (مانند سیب زمینی سرخ کرده و همراه با پنیر و کالباس) مصرف کنید، باعث چاق شدن و اضافه وزن شما میشود.
اگر از سیب زمینی سفید تا امید شده باشید، شاید تصور کنید که گزینه بعدی برای جایگزین کردن سیب زمینی شیرین است. ولی باید بدانید که این نوع سبزی خوراکی هم میزان زیادی کالری و کربوهیدرات دارد که در صورت استفاده بیش از اندازه باعث افزایش وزن شما میشود. این نکته را در ذهن داشته باشید که اگر میزان کالری که میسوزانید کمتر از میزان کالری دریافتی شما است، باید در مورد انتخاب وعدههای غذایی و حجم آنها وسواس بیشتری به خرج دهید.
اگر تصور میکنید که خوردن هر اندازهای از هویج به کم کردن وزن شما کمک میکند، باید بگوییم که در اشتباه هستید. در بین دیگر سبزیجات به دلیل میزان قندی که در هویج وجود دارد، اگر آن را بیش از حد مصرف کنید، میتواند باعث شود وزنتان بالا برود. قند هویج ساکارز است، پس فراموش نکنید که نباید اجازه دهید این قند به میزان زیادی وارد بدنتان شود و در خوردن هویج تعادل را رعایت کنید.
چغندر یکی دیگر از سبزیجات ریشهای است که میزان زیادی کربوهیدرات، نشاسته و قند دارد. به دلیل اینکه بدن قند را به سرعت جذب میکند، سطح قند خون بالا میرود و منجر به پاسخ متابولیکی میشود که میتواند ذخایر چربی و افزایش وزن را تحریک کند. چغندر و لبو جزو سبزیجات چاقکننده معروف هستند.
سبزیجات سرخ شده یکی از مواد غذایی خوشطعم و پرطرفدار هستند. والی متأسفانه مطالعات نشان میدهند که خوردن سبزیجات و در کل مواد غذایی سرخ شده، باعث افزایش وزن شما میشود، خصوصاً اگر به صورت ژنتیکی استعداد چاقی دارید، باید در مورد این غذاها احتیاط بیشتری کنید. روغنی که برای سرخ شدن سبزیجاتی مانند بادمجان استفاده میشود، اسید چرب ترانس بسیاری دارند که هم خوشمزه است و هم البته ناسالم! برای جلوگیری از افزایش وزن، سالمترین گزینه به جای مصرف سبزیجات سرخ کرده این است که آنها را به صورت خام مصرف کنید.
نخود فرنگی در بین سبزیجات طرفدار زیادی ندارد و خصوصاً کودکان ترجیح میدهند تا حد ممکن از خوردن آن طفره روند. نخود فرنگی دارای مواد و ترکیبات مغذی بسیاری است که مورد نیاز بدن قرار میگیرد. البته میزان بالای کربوهیدرات و کالری در نخود فرنگی باعث میشود که در مصرف آن احتیاط بیشتری رعایت شود. در واقع در سبزیجاتی که دارای نشاسته هستند، حجم مصرفی باید به درستی انتخاب شود و مانند دیگر غذاهای دارای کربوهیدرات، میزان آن مد نظر قرار گیرد. در واقع تنها مواد غذایی که میتوان بهصورت نامحدود مورد مصرف قرار داد، سبزیجات بدون نشاسته هستند. مارچوبه، بروکلی و گل کلم از جمله این سبزیجات هستند.
اگر میخواهید وزنتان را کم کنید، باید مصرف ذرت را از رژیم غذایی خود حذف کنید. ذرت شیرین از جمله سبزیجات چاقکننده خوشمزه است ولی شیرینی آن درست به معنای قند است، همان فاکتوری که باعث افزایش وزن میشود. قند باعث غیر متعادل شدن هورمونهایی مانند انسولین و کورتیزول میشود که کالریها را به شکل چربی در بدن ذخیره میکنند.
قند بدترین مادهای است که در زمان رژیم لاغری باید از آن دوری کرد. پس باید در این رژیم غذایی به سراغ سبزیجات دارای قند کم بروید. با وجود اینکه کدو تنبل قند کمی دارد، برخی روشهای پخت آن کالری زیادی را وارد بدن میکند. البته باید گفت کدو تنبل میوه محسوب میشود ولی اغلب آن را به عنوان سبزی میشناسند. کدو تنبل زمانی سالم است که به تنهایی مصرف شود.