مجله سایت 11 مهر 1401 - 2 سال پیش
زمان تقریبی مطالعه: 5 دقیقه
کپی شد!
0
چرا باید یک کسب و کار اینترنتی داشته باشیم؟
این روزها دنیا با یک دهه پیش از خود، بسیار متفاوت شده است و هر روز در حال حرکت به سوی پیشرفت است. استفاده از دنیای مجازی و شبکههای اجتماعی، تاثیرات زیادی برای روی زندگی انسانها گذاشته است. یکی از جنبههای زندگی انسانها که امروزه دست خوش تغییرات قرار گرفته، کسب و کارها و شیوه خرید است. استفاده از تکنولوژی و دنیای مجازی، مشاغل مختلف را تحت تاثیر قرار داده است. حتی مشاغل سنتی بسیاری وجود دارند که به سمت دیجیتالی شدن پیش رفتهاند.در ادامه تا انتهای این مقاله با اخبار جدید همراه باشید.
از نظر افراد مختلف، کلمه تجارت میتواند معانی متفاوتی داشته باشد. به طور کلی کسب و کارهایی که به مبادله کالا یا خدمات به صورت حضوری، میپردازند، تجارت گفته میشود. به بیانی دیگر در تجارتهای سنتی، صاحب کار و مشتری به صورت رودررو معامله را انجام میدهند. این روش یکی از متداولترین انواع کسب و کار است که همه ما بارها اقدام به خرید از این دسته فروشگاهها کردهایم. قدم زدن در یک فروشگاه، انتخاب کالای موردنظر و پرداخت مبلغ آن از جمله اقداماتی است که مشتریان در هنگام خرید از کسب و کارهای سنتی آن را انجام میدهند.
کسب و کار اینترنتی چیست؟
کسب و کار های اینترنتی یا تجارت آنلاین (E-Bussiness)، عملکردی شبیه به کسب و کار های سنتی دارند و با یک هدف تشکیل میشوند با این تفاوت که کسب و کار های آنلاین، در بستر اینترنت فعالیت میکنند. درواقع در این نوع مشاغل، تعامل با مشتری کمتر صورت میگیرد. در کسب و کارهای دیجیتالی تمامی کارها به سادگی اشاره انگشت انجام میشود! علاوه بر آنچه که ذکر شد، در ادامه موارد دیگری از تفاوت کسب و کار اینترنتی با سنتی را نیز ذکر خواهیم کرد.
چطور کسب و کارهای اینترنتی جایگزین کسب و کارهای سنتی شدند؟
اگر در یک کسب و کار سنتی مشغول به کار باشید یا قصد داشته باشید که یک کسب و کار سنتی به راه بیاندازید، قطعا اولین مشکل شما، هزینه کرایه یا خرید مغازه و محل کسب خواهد بود. افزایش بی حد و مرز قیمت املاک تجاری به نوعی مشاغل سنتی را کاملا زمین گیر کرده است و همین مساله باعث شده تا صاحبین مشاغل تلاش کنند تا به دنبال یک جایگزین مناسب برای حضور فیزیکی باشند.
همین مساله ایده اساسی فروش اینترنتی و انواع کسب و کار مدرن را شکل داد و امروزه شاهد میلیونها کسب و کار اینترنتی در سطح جهانی هستیم که به خاطر مزایای کسب و کار اینترنتی به آن روی اورده اند. در اکثر مواقع، برای راه اندازی یک کسب و کار اینترنتی، اصلا نیازی به مکان فیزیکی ندارید و با یک تلفن همراه هوشمند و دسترسی به اینترنت پرسرعت، میتوانید کسب و کار خود را به خوبی مدیریت کنید.
بسیاری از مالکین کسب و کارهای سنتی در مقابل تغییر سبک درآمدزایی خود مقاومت میکنند و ترجیح میدهند از روشها سنتی تبعیت کنند. اما اگر به تاریخ و دگرگونیهایی که تکنولوژی ایجاد کرده کمی فکر کنید، خواهید دید که بسیاری از مشاغل به خاطر وجود تکنولوژی از بین رفتهاند و اصلا دیگر وجود خارجی ندارند. شاید در گذشته کسی باور نمیکرد که یخچال و فریز همه گیر شود و یخ فروشی را تبدیل به یک خاطره تاریخی کند. با بررسی روند شیوع مشاغل اینترنتی و مدرن، میتوان گفت که این موج قطعا به تمام کسب و کارها خواهد رسید و کسی که پیش از دیگران جهت آشنایی با کسب و کار اینترنتی اقدام کرده باشد، برنده اصلی خواهد بود.
معایب کسب و کار سنتی
نیاز به فضای تجاری یا اداری
هزینههای بالای مشاغل سنتی من جمله انواع قبوض و اجاره محل کسب
نیاز به حضور فیزیکی در محل دارد
نیاز به حضور دائمی فرد داشته و عدم حضور برابر با قطع درآمد خواهد بود.
مشاغل سنتی دارای سقف دارامد مشخصی هستند و از آن سقف بالاتر نخواهید رفت
درآمد شما نسبت مستقیم با دیده شدن خواهد داشت. در نتیجه محل قرارگیری فروشگاه شما بسیار حائز اهمیت خواهد بود.
معمولا افرادی که مالک محل کسب خود هستند میتوانند درآمد ثابت و دائمی داشته باشند و جا به جایی محل کسب برابر با شروع دوباره خواهد بود.
ساعت کار شما بسیار محدود خواهد بود.
مزیت های شغل اينترنتي با سنتی
1. مشتریان چند برابر
شما با راه اندازی کسب و کار آنلاین به یک بازار جهانی متصل میشوید؛ محصولات خود را به عموم مردم معرفی می کنید و از هر جای دنیا مشتری می گیرید. در مقابل از طریق کسب و کار سنتی فقط مشتری هایی از همان منطقه یا همان شهر دارید.
2. خدمت رسانی ۲۴ ساعته
در کسب و کار اینترنتی شما محدودیت زمانی ندارید و فروشگاه تان ۲۴ ساعته آماده خدمت رسانی به مشتریان است؛ در صورتی که اگر یک فروشگاه عادی داشته باشید فقط زمان های به خصوصی درب فروشگاه به روی مشتریان باز است.
3. تبلیغات کم هزینه
این یکی از مهم ترین تفاوت های کسب و کار آنلاین با سنتی است. با داشتن شغل اینترنتی شما با کمترین هزینه تبلیغات می کنید؛ مثلاً تبلیغ از طریق پیامک، ایمیل یا وب سایت یا تبلیغات در پیج های پر بازده اینستاگرامی. در صورتی که هزینههای تبلیغات بنر، تراکت، بازاریابی و… در کسب و کار سنتی سر به فلک میکشد.
4. نیروهای کمتر = هزینه کمتر
شما در یک شغل اینترنتی دیگر نیازی به انباردار و فروشنده و دیگر نیروهای کسب و کار سنتی ندارید؛ در نتیجه کاهش هزینه بسیاری خواهید داشت. در واقع اگر شما تولید محتوای خوب برای فروشگاه اینترنتی تان انجام دهید خودش برایتان فروشندگی هم می کند!
5. تمام اجناس تان را به نمایش می گذارید
در حالت عادی و فروشگاه فیزیکی برای به نمایش گذاشتن تمام اجناس لازم است یک مکان خیلی بزرگ برای فروشگاه تان تدارک ببینید که هزینه زیادی هم در پی دارد؛ اما یک فروشگاه اینترنتی قابلیت این را دارد که عکس و مشخصات تمام محصولات را به نمایش بگذارد.
چگونه کسب و کار سنتی خود را آنلاین کنیم؟
با گسترس سطح دسترسی مردم به اینترنت، بسیاری از امور روزانه از جمله خرید، از طریق اینترنت انجام میشود. فروشگاههای اینترنتی امروزه سهم قابلتوجهی از بازار خردهفروشی را از آن خود کردهاند و این روند در حال پیشرفت است. بسیاری از صاحبان کسب و کارهای سنتی مانند مغازههای سطح شهر و فروشگاههای محلی از آنلاین شدن خریدهای مردم تا حدودی گله دارند اما در این مقاله قصد داریم مسیر و آنلاین شدن کسب و کارهای سنتی را در چند مثال مطرح کنیم.
بررسی شرایط کسب و کار برای آنلاین شدن
همانطور که در بالا هم به آن اشاره کردیم لزوم انتقال یک کسب و کار سنتی به فضای آنلاین داشتن شرایط و دلایل منطقی است، به عنوان مثال در حال حاضر فروشنده لوازم یدکی خودرو یا تعمیرگاه خودرو نمیتواند یک فروشگاه آنلاین سراسری را ایجاد کند زیرا افرادی که خودرو آنها مشکل پیدا میکند به فکر این هستند تا در سریعترین زمان ممکن مشکلشان حل شود و رفع این نیاز را میتوان با مراجعه به تعمیرگاه یا لوازم یدکی خودرو به سرعت حل کرد؛ اما اگر این کسب و کارها وارد فضای آنلاین شوند مطمئنا با توجه به شرایط حمل و نقل حاضر در کشور با استقبال خوبی مواجه نخواهند شد.
مشخص کردن نوع ارائه خدمات در اینترنت
در دومین مرحله باید ببینید که خدمات شما بهچه شکل است. آیا میخواهید محصولی را به صورت مستقیم عرضه کنید و یا قصد ارائه خدمات به صورت آنلاین را دارید. برای مثال فروشندگان شهری که یک جنس را به صورت مستقیم به مشتری میفروشند، میتوانند بهآسانی با راهاندازی یک فروشگاه اینترنتی، کالاهای خود را در سایت قرار دهند. اما گونهای دیگر از خدمات وجود دارد که به صورت مستقیم کالا به دست مشتری نمیدهند بلکه خدماتی را به آنها ارائه میدهند.
انتخاب نام برند
پس از بررسی نیاز بازار شما باید برای ورود به فضای دیجیتال نامی را برای برند خود انتخاب کنید،شاید انتخاب همان نامی که در فضای آفلاین با آن مشغول به فعالیت هستید کار عاقلانهای باشد اما احتمالا پیدا کردن نام دامنهای همانند آن در فضای آنلاین کمی دشوار است.
بازار هدف را پیش از راهاندازی کسب و کار آنلاین خود مشخص کنید
در این نقطه شما میبایست دید کاملی از مشتریان احتمالی خود داشته باشید تا بتوانید بازار هدف خود را مشخص کنید. این مشتریان میتوانند مشابه مشتریان آفلاین شما باشند اما شاید کمی با کسب و کار آفلاین شما متفاوت باشند، به عنوان مثال مشتریان آنلاین معمولا در خرید هوشمندانهتر رفتار میکنند و با توجه به دسترسی سریع کاربر به تمامی وب سایتها انتخاب یک محصول با کیفیت و در عین حال با قیمت مناسب بسیار سادهتر از فضای سنتی خواهد بود.
مکانیزم قیمتگذاری را پیدا کنید
پس از تعیین برند، بازار هدف و محصول، زمان آن رسیده مکانیزمی برای قیمتگذاری مشخص کنید، شاید قیمتهایی که در بازار سنتی یا همان آفلاین در نظر میگرفتید برای فضای آنلاین مناسب نباشد.
طراحی سایت را مطابق با برند خود انجام دهید
امروزه داشتن یک وب سایت یا فروشگاه اینترنتی پیچیدگیهای خاص خود را دارد. سایت سازها، قالبهای آماده و اختصاصی و یا طراحی کاملا اختصاصی، گزینههای پیش روی شما خواهند بود.
اما اینکه کدام یک مناسب کسب و کار من خواهد بود سوالی است که بسیاری از مشتریان از ما میپرسند، بنابراین بهتر است قبل از شروع طراحی وب سایت یا فروشگاه اینترنتی، تحقیق و همچنین مشاوره با متخصصان این حوزه را داشته باشید.
یک برنامهی بازاریابی دیجیتال را تدوین کنید
دنیای دیجیتال بر خلاف کسب و کار سنتی از پیچیدگیهای خاصی برخوردار است برای افزایش مشتری و هدایت افراد خاص به سمت فروشگاه شما، راههای مختلفی وجود دارد. شاید سریعترین بازخورد برای فروش محصول تبلیغات در فضای آنلاین باشد.
این تبلیغات میتواند به صورت بنر در سایتهای مختلف یا تبلیغاتی کلیکی گوگل Ads باشد در این نوع بازاریابی شما تا زمانی که هزینهی تبلیغات را پرداخت کنید مشتریان به سمت کسب و کار آنلاین شما هدایت خواهند شد، البته باید به این نکته هم اشاره کرد که برای افزایش بازدهی تبلیغات بنری و کلیکی، باید در این زمینه متخصص باشید و یا از متخصصان در این حوزه استفاده کنید.
شبکههای اجتماعی را فراموش نکنید
امروزه شبکههای اجتماعی مانند اینستاگرام، یوتیوب، پینترست، لینکدین، آپارات و توییتر را میتوان از جمله مهمترین شبکههای اجتماعی دانست که با توجه به نوع کسب و کار شما استفاده از این شبکهها میتواند بازدهی بسیار خوبی را برای کسب و کار شما به ارمغان آورد.
فرقی نمیکند در دنیای فیزیکی فروشگاه دارید، مدرس هستید، کارواش دارید، آموزشگاه دارید یا هر کسب و کار دیگری که فکرش را میکنید. شما می توانید به راحتی آن را تبدیل به مجازی کنید؛ بیایید با هم هر کدام را بررسی کنیم.
فروش کالا
این روش یکی از رایجترین نوع کسب و کار اینترنتی است.شما کالاهای مختلف را می توانید از این روش بفروشید؛ اصطلاحاً از شیر مرغ تا جان آدمیزاد! هم می توانید تولید کننده باشید هم فروشنده شرکتهای کلان؛ هم میتوانید تخصصی فعالیت کنید و محصولات خاص را بفروشید (یک نوع مشکلات خاص و خارجی) هم می توانید در زمینه محصولات روزمره و مورد نیاز هر شخص فعالیت کنید (لوازم تحریر پوشاک مواد غذایی و…)
ارائه خدمات
ارائه هر خدماتی که در نظر دارید می تواند در این دسته از کسب و کار اینترنتی قرار بگیرد. چون تمام خدمات اعم از فیزیکی و غیر فیزیکی را میتوانید ارائه کنید؛ حالا میتواند مدرسزبان باشد یا یک آشپزخانه خانگی. یا یک مجموعه معماری داخلی و دکوراسیون. حتی یک عکاس و فیلمبردار هم میتواند این نوع از کسب و کار آنلاین را انتخاب کند.
ارائه محتوای خبری و تفریحی
همه ما هم در فضای اینستاگرام و هم اینترنت صفحه ها و سایت هایی را دیده ایم که بسیار پر بازدید اند؛ مثلاً پیج هایی که محتوای دانستنی تولید می کنند یا سایت های تفریحی مثل نمناک یا از نوع خبری اش می توانیم به سایت تسنیم اشاره کنیم. راه درآمد این نوع از کسب و کار اینترنتی تبلیغات است.
بلاگری
این روزها بازار کسب و کار بلاگرها حسابی داغ است. همه ما هم حداقل یکی از این بلاگر ها را در صفحه اینستاگرام مان فالو کرده ایم؛ حالا در هر حوزهای که دوست داریم؛ یک نفر بلاگر سفر است و خاطرات سفر و جاهای دیدنی را در صفحه اش منتشر می کند، یک نفر بلاگر غذا است و رستوران ها و غذاهای خوب را معرفی میکند.
این روزها حوزه فعالیت بلاگرها آنقدر زیاد شده است که شما هم بتوانید یکی از این ها را انتخاب کنید و فعالیت تان را شروع کنید.
سخن آخر
بیل گیتس را که میشناسید؟ الگوی جمعیت کثیری از مردم جهان است البته از لحاظ اقتصادی! گفته است:
«اگر کسب و کار شما در اینترنت حضور ندارد، پس به زودی از صحنه روزگار حذف خواهد شد».