فعالان بازار کریپتو، دغدغههای متنوعی دارند. برخی از آنها به فکر سرمایهگذاریهایی مانند خرید اتریوم یا خرید بایننس کوین هستند، برخی دیگر به خرید و فروش تتر میپردازند، برخی بیشتر سرمایه و زمان خود را به NFTها اختصاص میدهند و برخی دیگر، استخراج میکنند.
استخراج بیت کوین یکی از راه کسب درآمد از طریق ارزهای دیجیتال است. در این مقاله قصد داریم به یکی از مفاهیم مرتبط با استخراج، یعنی هش ریت (Hash Rate) بپردازیم؛ با ما همراه باشید.1
هش ریت در یک تعریف ساده در واقع سرعت پردازش دستگاه ماینر است. ماینینگ یکی از فعالیتهای سودآور در حوزه ارزهای دیجیتال است که از طریق انجام محاسبات پیچیده ریاضی، به شکل گیری بلاکهای جدید در شبکه بلاک چین منتهی میشود. در واقع با این تعریف، بلاکهای تشکیل دهنده یک شبکه بلاک چین را میتوان شبیه معماهای ریاضی در نظر گرفت. ماینرها در یک شبکه بلاک چین، در هر ثانیه برای حل کردن معمای یک بلاک هزاران پاسخ متفاوت ارائه میدهند و به میزانی که سرعت پردازش یک ماینر بالاتر باشد، در بازههای زمانی کوتاهتر میتواند پاسخهای بیشتری برای پیداکردن هش یک شبکه ارائه کند و احتمال موفقیتش برای پیدا کردن هش درست افزایش خواهد یافت.
به همین دلیل زمانی که کسی میخواهد یک دستگاه ماینر انتخاب کند، نرخ هش آن دستگاه از مهمترین فاکتورهایی است که باید در نظر بگیرد. نرخ هش یا همان هش ریت (Hash Rate) به هش پاور (Hash Power) نیز معروف است. به طور مثال هرچه هش پاور یا هش ریت یک دستگاه ماینر بیت کوین بالاتر باشد، استخراج آن نیز با سرعت بیشتری انجام خواهد شد و سود بیشتری به بار خواهد آورد.
تابع هش در واقع تابعی است که با استفاده از آن، میتوانیم اطلاعات را فشرده سازی کنیم. فشرده سازی اطلاعات بهگونهای است که خروجی تابع هش، همیشه از ورودی آن کوچکتر خواهد بود. تابع هش میتواند یک ورودی که ممکن است اندازه و طول متنوعی داشته باشد را به یک خروجی با اندازه و طول ثابت تبدیل کند. استفاده از تابع هش (Hash Function) در پردازش تراکنشهای رمزنگاری کاربرد گستردهای دارد. به علاوه، توابع هش به دلیل امنیت بالایی که دارند، در امضاهای دیجیتال و برنامههای امنیتی نیز به کار میروند.
یک معیار بسیار خوب برای سنجش میزان سلامت یک شبکه بلاک چین، بررسی هش ریت آن شبکه است. هر چه هش ریت شبکه بیت کوین بالاتر باشد، امکان بروز حمله 51 درصد در این شبکه کمتر و کمتر خواهد شد. اینکه شبکه بیت کوین هش ریت بالایی دارد باعث میشود ماینرهای بیشتری برای انجام حمله 51 درصد درگیر شوند. در واقع، هش ریت بالا نشان دهنده سلامت بالای یک شبکه است و برای اینکه یک حمله 51 درصد به یک شبکه سالم با هش ریت بالا عملی شود، قدرت پردازش بسیار زیادی لازم است. به همین دلیل، حمله 51 درصد علیه شبکه بیت کوین تقریباً کاری غیرممکن به نظر میرسد.
علیرغم هش ریت بالای شبکه بیت کوین، یک نگرانی در رابطه با این شبکه وجود دارد و آن این است که هش پاور این شبکه، به طور انحصاری در اختیار 6 گروه ماینر است. جالبتر این که 5 گروه از این 6 گروه به طور مستقیم زیر نظر شرکتهای چینی هستند. در واقع طبق تحقیقاتی که در سال 2018 انجام شد، بخش زیادی از قدرت پردازش شبکه بیت کوین توسط چینیها فراهم میشود. این موضوع، میتواند به عنوان خطری جدی در زمینه غیرمتمرکزسازی که از اهداف اصلی بلاک چین بوده است به شمار رود.
یکی از سوال های رایج در زمینه استخراج بیت کوین این است که آیا سختی شبکه و هش ریت، چه تأثیری بر سود ماینرها میگذارد؟ آیا با بالارفتن هش ریت و سختی شبکه، میزان سود ماینرها دچار تغییر میشود؟ پاسخ مثبت است. هر زمان که هش ریت شبکه بیت کوین افزایش پیدا کند، به دنبال آن سختی شبکه هم افزایش مییابد و نتیجه بالارفتن سختی شبکه، کاهش سود ماینرها خواهد بود.
اگر علاقهمند به استخراج بیت کوین هستید، باید بدانید که یک فاکتور دیگر نیز وجود دارد که باید به آن توجه کنید و آن “کارایی ماینر” است. این فاکتور به محاسبه سود خالص استخراج با در نظر گرفتن هزینه برق میپردازد. به طور مثال، اگر یک دستگاه استخراج بیت کوین که هش ریت آن برابر با 12 تراهش بر ثانیه است را در نظر آوریم و با درنظرگرفتن سختی شبکه فعلی بیت کوین، این دستگاه میتواند سالانه 0.318 بیت کوین استخراج کند. اما برای اینکه کارایی ماینر را محاسبه کنیم، لازم است هزینه برق مصرفی آن دستگاه را نیز در نظر بگیریم تا بتوانیم سود خالص حاصل از ماینینگ با آن دستگاه را محاسبه کنیم.
با افزایش هش ریت یک دستگاه ماینر، مصرف برق آن افزایش یافته و در نهایت سودآوری آن کاهش مییابد؛ بنابراین نباید این تصور غلط را به ذهن خود راه دهید که بالاتر بودن نرخ هش به معنای سودآوری بیشتر آن است. آنچه در انتخاب یک دستگاه ماینر باید در اولویت باشد، فاکتور “کارایی ماینر” است.