شغل کارگری یکی از مشاغل خدماتی پرتقاضا بوده و بسیاری از کارخانهها، سازمانها، ادارات، کارگاههای تولیدی، شرکتهای ساختمانسازی و کسبوکارهای مختلف، به دنبال استخدام کارگر ساده و استخدام کارگر ماهر و نیمه ماهر هستند. از سویی دیگر، باتوجه به این که مشاغل حوزه کارگری به تحصیلات دانشگاهی و دانش خاصی نیاز ندارند، کارجویان بسیاری نیز تمایل دارند در این حوزه مشغول به کار شوند.
این موضوع باعث شده است که تنوع و تعدد آگهیهای استخدام مشاغل کارگری بالا باشد و در موارد بسیاری متقاضیان شغل کارگری تفاوت میان شغلهای کارگری مختلف همچون کارگر ساده، ماهر و نیمه ماهر را تشخیص ندهند. به همین دلیل، در مقاله پیش رو قصد داریم با معرفی شغل کارگر ساده و کارگر ماهر و بررسی وظایف و مهارتهای موردنیاز هر یک، به بررسی تفاوتهای این دو شغل شاخه کارگری بپردازیم.
همانطور که گفته شد، کارفرمایان بسیاری در کارخانهها و صنایع مختلفی همچون صنایع غذایی، کارگاههای تولیدی، صنایع ساختمانسازی و فروشگاههای عمدهفروشی به دنبال استخدام مشاغل کارگری شامل استخدام کارگر ساده، استخدام کارگر ماهر و استخدام کارگر نیمه ماهر هستند.
آگهیهای استخدام متعددی در حوزه مشاغل کارگری وجود دارد که بهعنوان نمونه میتوان به آگهی استخدام جوشکار، آگهی استخدام کارگر کارتن سازی، آگهی استخدام کارگر انبار امروز، آگهی استخدام کارگر فنی تهران و آگهی استخدام کارگر در کارخانه مواد غذایی اشاره کرد.
در ادامه بهصورت جزئیتر به معرفی شغل کارگر ساده و کارگر ماهر و بررسی وظایف و مهارتهای موردنیاز هر یک از آنها، خواهیم پرداخت.
از نظر قانون کار، کارگر به فردی گفته میشود که بنا به درخواست کارفرما در برابر دریافت دستمزد، حقوق، سهم سود یا مزایای دیگر در یک محیط کاری همچون کارخانه یا کارگاه به فعالیت بپردازد. معمولا شغل کارگر ساده به تحصیلات، دانش یا مهارت خاصی نیاز ندارد؛ بلکه بیشتر داشتن توانایی جسمانی و قدرت بدنی اهمیت دارد تا فرد بتواند از عهده کارهای یدی و بعضا سنگین بربیاید.
باوجود این که کارگران ساده نسبت به کارگران ماهر مهارتهای محدودی دارند، حضورشان برای سازمانها همچون استخدام کارگر ماهر اهمیت بالایی دارد. بهگونهای که فرصتهای شغلی گوناگونی در مراکز مختلف، شرکتهای دولتی و خصوصی، کارخانهها، کارگاههای تولیدی، رستورانها، مراکز تهیه غذا و زمینهای کشاورزی برای کارگران ساده وجود دارد.
درباره اهمیت حضور کارگران ساده میتوان بهعنوان نمونه به این موضوع اشاره کرد که اگر کارگران ساده و غیرماهر در هنگام برداشت محصول حضور نداشته باشند، تعداد زیادی از مشاغل حوزه کشاورزی از بین خواهند رفت.
وظایف و مسئولیتها، میزان ساعات کاری، شیوه پرداخت حقوق و دستمزد و شرایط کاری کارگران ساده، بسته به محل فعالیت آنها با یکدیگر فرق خواهد داشت. به طور مثال ساعت کاری یک کارگر ساده میتواند شیفتی، پارهوقت یا تماموقت باشد. حقوق و دستمزد نیز میتواند بهصورت روزانه، ساعتی یا ماهانه پرداخت شود.
همانطور که گفته شد، یک کارگر ساده نیاز به داشتن تحصیلات دانشگاهی، مهارت خاص یا گذراندن دورههای عملیاتی یا علمی ندارد. اما وی باید از قوانین بهداشتی و ایمنی آگاهی داشته باشد. باتوجه به این که بسیاری از کارگران غیرماهر باید در ارتفاع کار کنند، نداشتن ترس از ارتفاع نیز از جمله مهارتهای مهم برای کارگران ساده محسوب میشود. علاوه بر این، یک کارگر ساده باید قدرت بدنی و آمادگی جسمانی بالایی برای انجام کارهای سخت و یدی داشته باشد.
همان گونه که در هنگام استخدام کارگر ماهر برای او وظایف خاصی از سوی کارفرما تعیین میشود، برای یک کارگر ساده نیز بسته به محل فعالیت، وظایفی مشخص میگردد. البته معمولا وظایف کارگران بر اساس محیط کاری آنها با یکدیگر فرق خواهد داشت. اما همه کارگران ساده ملزم به انجام یک سری وظایف کلی خواهند بود. از جمله این وظایف عمومی میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
یک کارگر ماهر نیز فردی است که به درخواست کارفرما در مقابل دریافت حقوق، دستمزد یا مزایای دیگر به فعالیت میپردازد. اما تفاوت یک کارگر ماهر با کارگر غیرماهر و ساده در این است که این کارگر، مهارت، دانش و توانایی لازم در کار تخصصی خود مانند جوشکاری، تاسیسات یا گچکاری را دارد و از عهده وظایف تخصصیتر برمیآید. این فرد ممکن است که این مهارتها را در هنرستان یا دانشگاه فنی کسب کرده و یا این که به طور تجربی در هنگام کارآموزی و فعالیت آموخته باشد.
آگهیهای استخدام مشاغل کارگر ماهر یکی از پرتکرارترین آگهیهای استخدام سایتهای کاریابی معتبر است که از جمله آنها میتوان به آگهی استخدام کارگر ماهر بلوک زنی و آگهی استخدام کارگر ماهر خط تولید اشاره کرد.
از میان فرصتهای شغلی برای کارگر ماهر، برخی از حوزههای کاری، موقعیتهای شغلی بیشتری را برای کارجویان فراهم کردهاند. در ادامه به مهمترین آنها خواهیم پرداخت:
وظایف و مهارتهای موردنیاز کارگر ماهر نیز مشابه کارگر ساده است. با این تفاوت که یک کارگر ماهر باید به مهارتهای ابتدایی زمینه کاری خود مانند جوشکاری، برقکاری و بنایی نیز مسلط باشد و بتواند بهخوبی از عهده انجام وظایف تعیین شده در زمینه تخصصی کار خود بربیاید.
در این مقاله به معرفی کارگر ساده و کارگر ماهر و شرح وظایف و مهارتهای موردنیاز هر یک از این شغلها پرداختیم. همانطور که مشاهده کردید، شغل کارگر ساده و شغل کارگر ماهر از جمله مشاغل پرتقاضا محسوب میشوند و فرصتهای شغلی مناسبی برای استخدام کارگر ماهر، نیمه ماهر و ساده وجود دارد. بنابراین در صورت تمایل به کار در حوزه مشاغل کارگری، میتوان با جستجو در سایتهای کاریابی معتبر به موقعیت شغلی مناسبی دستیافت.