دی ۲, ۱۴۰۳ ۲۰:۵۳
نقد و بررسی ۱۰ مرداد ۱۴۰۲ - 1 سال پیش زمان تقریبی مطالعه: 2 دقیقه
کپی شد!
0

گرمازدگی در فصل تابستان را جدی بگیرید!

روزهای گرم تابستان تاثیرات زیادی در سلامت جسمی افراد می‌گذارد که برخی از آن­ها در ظاهر و با سوختگی پوست همراه است؛ اما برخی دیگر از این مشکلات با افزایش میزان حرارت بدن خود را نشان می‌دهد که به گرمازدگی معروف است. در این حالت دمای بدن به سرعت افزایش پیدا می‌کند و مکانیسم تعرق بدن کارایی عادی خود را از دست می‌دهد. در نتیجه بدن به خودی خود نمی‌تواند خنک شود و شرایط جسمی فرد را تحت تاثیر قرار می‌دهد.

این مشکل در ظاهر عادی است اما هنگام بروز علائم گرمازدگی میزان حرارت بدن در حدود ۱۵ دقیقه به بالاتر از ۱۶۰ درجه فارنهایت می‌رسد که می‌تواند منجر به کما یا بیهوشی فرد شود. در نتیجه هنگام بروز این مشکل باید اقدامات لازم برای کاهش دمای بدن در سریع‌ترین زمان ممکن انجام شود. به همین دلیل، باید گرمازده­شدن و تغییرات جسمی ناشی از آن را جدی بگیرید.

اگر شدت علائم گرمازدگی مثل سردرد، حالت تهوع، تپش قلب، مشکل تنفس و … در شما زیاد بود، حتما از یکی از پزشکان عمومی تهران یا شهرستان‌ها مراجعه کنید.

گرمازدگی چیست؟

به جدی‌ترین حالت آسیب حرارتی در بدن، گرمازدگی گفته می‌شود که نوعی اورژانس پزشکی است. بالا رفتن دمای مرکزی بدن تا ۱۰۶ درجه فارنهایت می‌تواند در سیستم عصبی مرکزی اختلال ایجاد کند و فرد را دچار حالت تهوع، بی‌نظمی هوشیاری، گیجی و تشنج و کما کند. در این حالت میزان آب بدن کاهش پیدا کرده و سیستم کنترل دمای بدن از کار می‌افتد. به همین دلیل، در هنگام مواجهه با این مشکل باید هر چه سریع­تر به پزشک مراجعه کرده و نسبت به درمان گرمازدگی اقدام کنید. اکثر مواقع گرمازده شدن می‌تواند در اندام‌های داخلی بدن و مغز آسیب‌های غیر قابل جبرانی ایجاد کند یا اعضا بدن را بکشد. این اتفاق اکثر اوقات در افراد بالای ۵۰ سال امکان‌پذیر است اما برخی از ورزشکاران جوان نیز می‌توانند دچار آن شوند.

عوامل تاثیرگذار در گرمازدگی افراد

تاثیرات ناشی از گرمازدگی در افراد مختلف متفاوت است. به­طور معمول زندگی در آپارتمان یا خانه‌هایی که از نظر تهویه و جریان هوا وضعیت خوبی ندارند، شرایط بیشتری برای گرمازده شدن فراهم می‌کند. در هنگام مواجهه با این مشکل باید برخی از ویژگی­های افراد را جدی بگیرید. مهم­ترین شرایط تاثیرگذار در افزایش گرمازده شدن افراد شامل موارد زیر است:

  • سن: در حالت کلی کودکان کمتر از ۴ سال و افراد بزرگسال بیش از ۶۵ سال، بیشتر از دیگران در معرض گرمازدگی قرار دارند و به سختی می‌توانند با شرایط محیطی سازگار شوند.
  • وضعیت جسمی: کسانی که دچار بیماری‌های قلبی، ریوی و کلیوی، وزن کم یا زیاد، دیابت، اختلالات روانی و… هستند، زودتر از سایر افراد گرمازده می‌شوند.
  • استفاده از داروهای خاص: برخی از داروها مثل قرص‌های لاغری، آرام بخش‌ها، داروهای ضد تشنج، داروهای فشار خون، دیورتیک‌ها، آنتی هیستامین‌ها، محرک‌ها، داروهای ضد افسردگی و داروهای ضدروان­پریشی می‌تواند افراد را مستعد گرمازدگی کند.

علائم اصلی گرمازدگی

علائم اصلی گرمازدگی

اصلی‌ترین علامت بروز این مشکل رسیدن دمای بدن به بیش از ۱۰۶ درجه فارنهایت است و به‌طور معمول فرد در این حالت غش می‌کند. علامت‌های دیگر این عارضه شامل موارد زیر است:

  • سردردهای بسیار شدید
  • سرگیجه و سبکی سر
  • عدم تعریق بدن در عین احساس گرمای شدید
  • ضعف شدید جسمانی و گرفتگی عضلات
  • حالت تهوع و استفراغ
  • پوست قرمز، خشک و داغ
  • ضربان قلب سریع
  • تنفس کم عمق
  • عدم تعادل رفتاری و ایجاد سردرگمی
  • تشنج و بیهوشی

نحوه درمان گرمازدگی

در هنگام بروز این مشکل ابتدا خونسردی خودتان را حفظ کنید و اگر احتمال می‌دهید گرمازده شده‌اید، با اورژانس تماس بگیرید یا به دکتر عمومی باغستان یا شهرهای دیگر مراجعه کنید. هر گونه تاخیر در دریافت کمک‌های پزشکی می‌تواند آسیب‌های جبران ناپذیری به بدن وارد کند یا حتی منجر به مرگ شود. شما همچنین می‌توانید قبل از رسیدن امدادگران برخی فعالیت‌های اولیه را نیز انجام دهید. ابتدا به یک محیط با تهویه مطبوع بروید که مقداری خنک تر باشد و در سایه قرار بگیرید. بهتر است لباس‌های غیرضروری را در بیاورید و دمای بدن خودتان را اندازه‌گیری کنید. بهتر است برای انجام این کارها از نزدیکانتان درخواست کمک کنید.

  • پوست بدن را خنک نگه دارید و از باد کولر یا پنکه یا بادبزن استفاده کنید.
  • در زیر بغل کشاله ران گردن و کمر کمپرس یخ انجام دهید.
  • دوش آب سرد می‌تواند در این شرایط کمک زیادی به کاهش دمای بدن می‌کند.

به این نکته توجه داشته باشید افراد جوان و سالم که به­دلیل انجام ورزش‌های سنگین دچار گرمازدگی شده‌اند می‌توانند از حمام یخ نیز استفاده کنند؛ انجام این کار برای بیماران مسن یا کودکان و افرادی که دچار بیماری‌های خاص هستند، خطر زیادی دارد و توصیه نمی‌شود.

اقدامات لازم برای پیشگیری از گرمازدگی

اقدامات لازم برای پیشگیری از گرمازدگی

در حالت کلی هنگامی­که شاخص گرمای محیط زیاد است، بهتر است در محلی با تهویه مطبوع قرار بگیرید و کارهایتان را به زمان دیگری موکول کنید؛ اما در صورت مجبور بودن به قرار گرفتن در محیط گرم، بهتر است اقدامات پیشگیرانه‌ای انجام دهید تا از گرمازدگی در امان بمانید. این اقدامات شامل موارد زیر است:

  • استفاده از لباس‌های سبک، گشاد، رنگ‌های روشن و کلاه‌های لبه‌دار
  • استفاده از کرم‌های ضد آفتابی که فاکتور محافظت آنها در برابر نور آفتاب بیش از SPF 30 است.
  • روزانه ۸ لیوان آب بنوشید و از سبزیجات یا آبمیوه‌ها نیز استفاده کنید.
  • برخی از مشکلات گرمازدگی به­دلیل کاهش نمک بدن تحت تاثیر تعرق است؛ به همین دلیل، بهتر است هنگام گرما نوشیدنی‌های دیگری را جایگزین آب کنید‌.
  • فعالیت‌های خود را در محیط خارج از خانه به غروب آفتاب یا صبح زود موکول کنید.
  • در تابستان از مصرف غذاهایی که باعث تشدید گرمازدگی بدن می‌شود، خودداری کنید.
  • استفاده از نوشیدنی‌های الکلی می‌تواند شما را در معرض گرمازده شدن قرار دهد؛ در نتیجه بهتر است از نوشیدن این محصولات خودداری کنید.

 

رفع مشکل گرمازدگی با کمک پزشک عمومی

یکی از رایج‌ترین بیماری‌های فصل تابستان گرمازدگی است که افراد مختلف را درگیر می‌کند. با افزایش دمای بدن و عدم کنترل آن، فرد به اصطلاح گرمازده می‌شود و سیستم دمایی بدن اختلال پیدا می‌کند. این عارضه می‌تواند سبب سکته یا مرگ فرد شود و در نتیجه بهتر است این مسئله را جدی بگیرید. کمک گرفتن از دکتر عمومی مهاباد یا سایر شهرها در این شرایط می‌توانند به کمک فرد بیاید؛ بنابراین، بهتر است در کنار رسیدگی به تغذیه خودتان، از متخصصان این حوزه کمک بگیرید. امکان دریافت نوبت از طریق سایت دکتر تو برای پزشکان عمومی و متخصصان سراسر کشور برای بیماران فراهم شده و محدودیت مکانی و زمانی ندارد. شما می‌توانید به­صورت ۲۴ ساعته برای مشکلات خودتان از متخصصان این مجموعه مشاوره بگیرید.

مطالب مرتبط
نظرات

دیدگاهتان را بنویسید!

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *