وضعیت بسیار واضح و شفاف است: فیفا و کنفدراسیون فوتبال آسیا با ارسال نامههای جداگانهای به فدراسیون فوتبال ایران، تهدید کردهاند که اگر در این دوره از رقابتهای لیگ برتر فوتبال ایران به زنان اجازه حضور در ورزشگاهها داده نشود، عواقب سختی را باید پذیرفت.
لحن این نامهها به اندازهای جدی است که مسئولان ورزشی ایران را مجبور کرده تا نه تنها به زنان اجازه حضور در ورزشگاه آزادی را بدهند، بلکه برای اولین بار به تیمهای شهرستانی هم اجازه بدهند درهای ورزشگاه را برای زنانی که به تماشای فوتبال علاقهمندند، باز کنند. البته این موضوع چندان ساده نیست، چرا که همانطور که مهدی تاج، رئیس فدراسیون فوتبال ایران پیش از این اعلام کرده، شورای امنیت مجوز حضور زنان در ورزشگاهها را صادر کرده است، اما تنها این مورد کافی نیست و باید پنج نهاد دیگر هم موافقت خود را برای ورود زنان به ورزشگاه نشان دهند.
این موضوع دوم در روزهای اخیر به بنبست رسیده بود و شرایط برای حضور زنان در ورزشگاههای ایران مناسب نبود. به همین دلیل مسئولان فدراسیون فوتبال ایران تصمیم گرفتند با تأخیری در برنامه بازیهای هفته اول لیگ، امیدوارند با مذاکرات متعدد این مشکل را تا حدودی حل کنند.
با انتشار نامهای از سوی محمدرضا کشوریفرد، سرپرست سازمان لیگ فوتبال ایران به مهدی تاج، در اوایل مرداد مبا سلام! متنی که ارائه دادید، به زمان دوره برگزاری لیگ برتر فوتبال ایران در سال 2023 اشاره دارد. در این متن آمده است که بیست و سومین دوره رقابتهای لیگ برتر فوتبال ایران با تأخیری در مقایسه با برنامه اصلی، برگزار خواهد شد. دلیل این تأخیر گرما و تعطیلی 48 ساعته در سراسر ایران است.
همچنین آمده است که فدراسیون فوتبال ایران تحت فشار نامههایی از سوی فیفا و کنفدراسیون فوتبال آسیا قرار گرفته است. این نامهها تهدید به عواقب سختی در صورت عدم اجازه حضور زنان در ورزشگاهها در دوره فوقالذکر را ابراز کردهاند. به عبارت دیگر، اگر زنان اجازه حضور در ورزشگاهها را نداشته باشند، ممکن است تحت تأثیر تنبیهاتی قرار گیرند.
در نامهها ذکر شده است که شورای امنیت مجوز حضور زنان در ورزشگاهها را صادر کرده است، اما برای اجرای این امر نیاز به موافقت پنج نهاد دیگر نیز وجود دارد. به همین دلیل، مسئولان فدراسیون فوتبال ایران تصمیم گرفتند با تأخیری در برنامه بازیهای هفته اول لیگ، به دنبال راه حلی برای حضور زنان در ورزشگاهها بگردند.
با توجه به اینکه متن شما در حدود ماه مرداد منتشر شده است و مرجع من در سپتامبر 2021 قطع دانش است، اطلاعات بهروز و جزئیتر درباره وضعیت فعلی حضور زنان در ورزشگاهها و لیگ برتر فوتبال ایران را ندارم. برای اطلاعات بهروز و دقیقتر، پیشنهاد میکنم از منابع خبری معتبر و رسمی یا وبسایتهای فدراسیون فوتبال ایران استفاده کنید.
اگر چنین نشود باعث بیاعتباری مسابقات رسمی داخلی و حتی ایجاد مشکلاتی برای تیمهای ملی خواهد بود…». در این نامه بهطور بسیار واضحی عنوان شده که اگر درهای ورزشگاه در بازیهای لیگ به روی زنان گشوده نشود، مسابقات فوتبال در ایران از درجه اعتبار ساقط خواهد بود؛ فوتبالی که همین روزها با مشکلات عدیدهای دستوپنجه نرم میکند، بدیهی است که توان تحمل یک ضربه کاری دیگر را ندشته باشد.
فدراسیون فوتبال بهطور مشخص عنوان نکرده جزئیات نامه دریافتی از فیفا چیست ولی «ناخوشایند» و «نگرانکننده» بودن آن امری است که در اظهارات آنها کاملا مشخص شده است. ولی اتفاق عجیب در این زمینه اینکه با وجود چنین نامهای به نظر میرسد فدراسیون فوتبال هنوز نتوانسته مجوز لازم برای ورود زنان به همه ورزشگاهها را بگیرد. پیش از این مهدی تاج گفته بود که چهار ورزشگاه در سه شهر، میتوانند پذیرای ورود زنان باشند که در خبری عجیب، اسمی از ورزشگاه آزادی در آن بین دیده نمیشد.
دو ورزشگاه شهر اصفهان، ورزشگاه گلگهر و ورزشگاه فولاد در زمره ورزشگاههایی بودند که قبلا مجوز را گرفته بودند ولی حالا در آستانه شروع رقابتهای لیگ برتر این چهار ورزشگاه دوباره آب رفته و فقط به یکی رسیده است. آنطورکه سهیل مهدی گفته فقط گلگهر سیرجان در هفته نخست میتواند میزبان زنان تماشاگر باشد.
نامه تهدیدآمیز فیفا در شرایطی به فدراسیون فوتبال ایران رسیده که پیش از این هم در چند نوبت این کار را کرده بود. مهمترین آنها حوالی سال 98 بود که رسما از مسئولان فوتبال ایران خواسته شده بود تا به غیر از بازیهای ملی، زمینه برای ورود تماشاگران در بازیهای لیگ هم فراهم شود. پیشتر و زمانی که حسن روحانی، ریاستجمهوری ایران را بر عهده داشت، جانی اینفانتیو، رئیس فیفا، در بخش سیآیپی فرودگاه امام با روحانی دیدار کرد و از او قول گرفت تا زنان وارد ورزشگاهها شوند.
دولت به فیفا قول مساعدت داد ولی آن قول فقط در بازیهای ملی و فقط در شهر تهران اجرا شد. هرچند آنهم بهصورت کامل و همیشگی نبود. بعدها فیفا با ارسال نامهای دیگر خواست تا به غیر از بازیهای ملی، بازیهای باشگاهی هم با حضور زنان برگزار شود. فصل گذشته چند بازی در ابتدای فصل چنین شد و بعد با شروع التهابات پرونده حضور زنان در ورزشگاه دوباره بسته شد. این بار فیفا نهتنها خواسته تا زنان دوباره به ورزشگاه برگردند بلکه هشدار داده که این اتفاق باید در تمامی ورزشگاههای ایران رخ دهد. اینکه بند تهدیدآمیز این نامه دقیقا چه چیزی باشد مشخص نیست ولی لحن مسئولان فدراسیون فوتبال نشان از نگرانکنندهبودن آن دارد.
فدراسیون فوتبال پیش از این بارها به این مورد اشاره کرده که درباره ورود زنان به ورزشگاه به تنهایی تصمیمگیر نیست و باید سایر نهادها هم چراغ سبز نشان دهند؛ چراغی که فعلا فقط به کرمان و شهر سیرجان نشان داده شده است. آیا انجام فقط یک بازی با حضور تماشاگران زن، برای مسئولان فیفا قابل قبول خواهد بود؟