استان خوزستان یکی از استانهای جنوب غربی ایران است. با مرکزیت شهر اهواز، خوزستان از شمال به استان لرستان، از شمال شرق به استان چهارمحال و بختیاری، از شرق به استان بوشهر و استان هرمزگان، از جنوب به خلیج فارس و از غرب به عراق محدود میشود.
خوزستان به دلیل موقعیت جغرافیایی خود و داشتن منابع طبیعی غنی از جمله نفت و گاز، رودخانهها و تالابها، از لحاظ اقتصادی و استراتژیک بسیار مهم است. این استان دارای تنوع زیستمحیطی بالاست و شامل مناطق کویری، جنگلی، روستایی و شهری است.
اهواز به عنوان پایتخت استان، شهری بزرگ و پرجمعیت است که به عنوان مرکز فرهنگی، اقتصادی و صنعتی استان شناخته میشود. شهر اهواز به دلیل وجود رودخانه کارون و پلهای بزرگی که بر روی آن ساخته شدهاند، به عنوان “شهر پلها” نیز شناخته میشود.
خوزستان دارای جمعیت چندگانهای است که از اقوام و اعراق مختلف تشکیل شده است. عرب، فارس، لر، بختیاری، بلوچ و ایلات از جمله اقوامی هستند که در خوزستان زندگی میکنند و هر یک از اقوام مذهب، زبان و فرهنگ خاص خود را دارند. همچنین مردم خوزستان به زبانهای فارسی، عربی و لری صحبت میکنند.
خوزستان استانی است که دارای جاذبههای دیدنی فراوانی است. در زیر به برخی از این جاذبهها اشاره میکنم:
آسیاب های آبی شوشتر یا آبشار شوشتر یکی از بزرگترین آبشارهای ایران است و در شهرستان شوشتر واقع شده است. این آبشار با فراز و نشیبهای خود و آبی که از ارتفاع بالا به پایین سقوط میکند، چشم اندازی زیبا به وجود میآورد.
هفت تپه شوشتر به عنوان آثار باستانی و تاریخی در نزدیکی شهر شوشتر قرار دارند. این تپهها شامل بازماندههای قدیمی شهری با ساختارهای خاص و آثار باستانی مانند قصرها، معابد و سکونتگاههای قدیمی هستند.
این تالاب بزرگ در جنوب غربی استان خوزستان واقع شده است و به عنوان یکی از مهمترین مراکز پرورش و مهاجرت پرندگان آبزی شناخته میشود. تالاب هورالعظیم زیستگاه گوناگونی از جمله پرندگان مهاجر، ماهیان و حیوانات آبزی است و برای علاقمندان به طبیعت و پرندگان شگفتانگیز است.
زرینه رود در شمال شهر اهواز قرار دارد و یکی از مقاصد تفریحی محبوب است. این دریاچه با آبی آرام و مناظر زیبا، فضایی مناسب برای قایقرانی، شنا و پیادهروی فراهم میکند.
منطقه چهل پا در حدود 15 کیلومتری اندیمشک استان خوزستان قرار گرفته است و به کوه تنگوان معروف است. معمولا از راه جاده سد دز و جاده روستای قلعه قاسم که شنی و خاکی است میتوان به این منطقه رسید. البته از راه آبی و دریاچه سد دز و روستای پامنار هم به منطقه چهل پا میتوان دسترسی پیدا کرد.
شهر چوئبده در 35 کیلومتری جنوب شرقی آبادان واقع شده؛ شهری که در شکست حصر آبادان نقش راهبردی داشته و به دروازه شکست حصر آبادان معروف است، در واقع چوئبده پیشانی آبادان و آبادان نبض تپنده خوزستان و کشور است.
موزه هنرهای معاصر اهواز دارای بخشهای مختلفی از جمله مهمانسرا، سایت اداری، کتابخانه، سالن کنفرانس، اقامتگاه مخصوص اساتید و هنرمندان مدعو، کافه گالری و رستوران است.
تالاب شادگان یکی از بزرگترین تالابهای ایران و جاهای دیدنی در شادگان، استان خوزستان قرار دارد. با مساحت تقریبی ۴۰۰ هزار هکتار، این تالاب هر ساله حدود ۹۰۰ میلیون متر مکعب آب از رودخانه جراحی به خود جذب میکند. منطقه شادگان به عنوان محل اقامت برخی از گونههای زیستی معروف، شامل ۱۵۲ گونه پرنده و ۴۰ گونه پستاندار است. یکی از مهمترین گونهها در این تالاب دلفین بینی بطری است که بسیار شناخته شده است.
شهر تاریخی شوش یکی از شهرهای باستانی است که در جنوب غربی استان خوزستان قرار دارد. این شهر دارای آثار باستانی همچون قلعه، معابد، پلهای قدیمی و بازارهای قدیمی است. شوش با برخورداری از تاریخ و فرهنگ بینظیر، گردشگران را به سفری به دوران باستان و سرگرمی در کنار آثار باستانی دعوت میکند.
آبشار شوی، معروف به نیاگارای ایران، یکی از جاذبههای دیدنی زیبا در دزفول است. این آبشار به عنوان یکی از زیباترین مقاصد گردشگری در این منطقه شناخته میشود. برای رسیدن به این بهشت زمینی، نیاز به کمی صبر، حوصله و البته استقامت دارید؛ زیرا برای دیدن آبشار باید از یک مسیر سخت و طولانی عبور کنید که شامل صخرهها و چندین ساعت پیادهروی است.
نهر داریون، یکی از رودخانههای بزرگ در تاریخ ایران به شمار میرود و در دوران داریوش هخامنشی، به دستور او از رودخانه شطیط یا چهاردانگه شروع به جریان کرد. این کانال را همچنین به نام نهر دارا یا داریوش نیز میشناسند. نهر داریون برای تأمین آب برای دشت میاناب شوشتر و همچنین بهرهبرداری از تمدن تاریخی شهر شوشتر، با استفاده از ابزارهای اولیه آن دوران، با دشواری و تلاش بسیار ساخته شده است. این ویژگیها باعث جذابیت بازدید از این سازه آبی میشود.
مسجد رنگونیها یکی از جاذبههای گردشگری استان خوزستان است که در شهر آبادان واقع شده است. این مسجد با معماری خاص خود، بازدیدکننده را به سمت بناهای هندی میبرد. تاریخچه مسجد رنگونیها به حدود ۱۰۰ سال قبل بازمیگردد و توسط معماران هندی ساخته شده است.
صوفی احمد، یکی از جاذبههای طبیعی و گردشگری در دزفول واقع شده است. این منطقه در بخش شهیون واقع شده است و یکی از مناطق بکر و ناشناخته است که در بین درختان و کوهها قرار دارد و مناظر طبیعی نادر و بکری را در خود جای داده است. همچنین، نزدیکی به رود دز، فرصتی را برای شنا، قایقسواری و ماهیگیری در این منطقه فراهم کرده است.
موزه آبادان یکی از موزههای تاریخی ایران است که در خود آثاری ارزشمند از گذشته را حفظ میکند. این موزه بیش از ۶۳۰ قطعه اثر تاریخی از دوره باستان را در اختیار دارد که بیشتر آنها مربوط به اکتشافات باستانی و تاریخی منطقههای شوش و چغازنبیل میباشند. علاوه بر این، معماری موزه نیز بسیار جذاب است. طراحی گنبد مخروطی و ساختمان طبقهبندی شده با ارتفاع ۲۲٫۵ متر، الهام گرفته شده از یکی از مکانهای مهم و دیدنی خوزستان، یعنی آرامگاه دانیال نبی در شوش.
بنای آرامگاه دانیال نبی در سال ۱۲۴۹ خورشیدی به دستور جعفر شوشتری، روحانی شیعه، و با همکاری حاج ملاحسین به عنوان معمار، ساخته شد. این ساخت و ساز پس از وقوع سیل ویرانگر، در همان سال، باعث تخریب بنای قبلی شد. در ساختمان جدید، ضریحی در مرکز قرار گرفت. این بنا با معماری خاص و متمایز خود، امروزه از مهمترین جاهای دیدنی شوش به شمار میآید.