امین رهبر در یک گفتگو اعلام کرد که فرآیند نوسازی تاکسیها با اعطای وام ۱۵۰ میلیون تومانی با کارمزد ۸ درصد و بازپرداخت ۶۰ ماهه به صورت سه ماه تنفس، از ابتدای شهریورماه سال جاری آغاز شده است. وی افزود که برای این وام، یک برگ چک صیادی و سند خودرو به عنوان ضامن در نظر گرفته شده است و طی مدت پرداخت اقساط تا پایان ۵ سال، اجازه فروش خودرو به مالک وام داده نخواهد شد.
مدیر نوسازی سازمان مدیریت و نظارت بر تاکسیرانی شهر تهران نیز اعلام کرد که فرآیند پرداخت وام ۱۵۰ میلیون تومانی برای نوسازی تاکسیها در شهر تهران آغاز شده است و طبق برنامه ریزیهای انجام شده، تا شهریور ماه سال آینده، ۱۰ هزار تاکسی نوسازی خواهند شد.
درباره جزئیات وام ۱۵۰ میلیونی برای نوسازی تاکسیهای فرسوده در شهر تهران، امین رهبر در مصاحبه با ایسنا، با تأکید بر اینکه شهرداری تهران در این زمینه با همکاری صندوق کارآفرینی امید، تسهیلاتی را از منابع داخلی خود فراهم کرده است، اظهار داشت که تاکسیرانان برای دریافت این تسهیلات باید به اداره نوسازی سازمان تاکسیرانی مراجعه کرده و ثبت نام کنند. سپس براساس زمان ثبت نام، برای بهرهمندی از تسهیلات، به صندوق کارآفرینی امید معرفی میشوند.
امین رهبر افزود که مبلغ قرارداد بین شهرداری تهران و صندوق کارآفرینی امید برای نوسازی تاکسیهای فرسوده ۱۵۰۰ میلیارد تومان است و این قرارداد از ابتدای شهریورماه به اجرا درآمده است. بر اساس این قرارداد، باید در یک سال، ۱۰ هزار دستگاه تاکسی نوسازی شود.
مدیر نوسازی سازمان مدیریت و نظارت بر تاکسیرانی شهر تهران، در پاسخ به این سؤال، میتواند توضیحاتی درباره توانایی خودروسازان در تولید ۱۰ هزار تاکسی در یک سال ارائه دهد. اما به عنوان یک مدل زبانی هوشمند، من نمیتوانم به صورت مستقیم اطلاعات در دسترس پاسخ را ارائه دهم زیرا بر اساس دادههای موجود در تاریخ برگزاری من، اطلاعاتی درباره سیر تولید خودروها تا سال ۲۰۲۱ دارم و دادههای بروزرسانی شده را ندارم.
وی با بیان اینکه تسهیلات ۱۵۰ میلیون تومانی با کارمزد ۸ درصد و بازپرداخت ۶۰ ماهه با سه ماه تنفس از ابتدای شهریورماه سال جاری برای نوسازی تاکسیها آغاز شده است، اظهار کرد: ضامن این تسهیلات نیز یک برگ چک صیادی و سند خودرو است که اجازه فروش خودرو را تا پایان پرداخت اقساط که ۵ سال میشود را نخواهد داشت.
رهبر با بیان اینکه قرارداد شهرداری تهران با صندوق کارآفرینی امید برای نوسازی تاکسیهای فرسوده مبلغ ۱۵۰۰ میلیارد تومان است، گفت: این قرارداد از اول شهریورماه عملیاتی شده و با این مبلغ میبایست ۱۰ هزار دستگاه تاکسی را در یک سال نوسازی کرد.
مدیر نوسازی سازمان مدیریت و نظارت بر تاکسیرانی شهر تهران در پاسخ به این سوال که آیا خودروساز توان تولید ۱۰ هزار تاکسی در یکسال را دارند؟ افزود: پاشنه آشیل موضوع همین مسئله است؛ چرا که خودرو ساز باید بتواند با توجه به نیاز ناوگان حمل و نقل عمومی، تاکسیها را تامین کند و ما تقاضا داریم از آنجایی که قرارداد خودروساز از طریق نماینده سازمان شهرداریها و اتحادیه حمل و نقل مسافر شهری منعقد میشود، خودروساز باید متعهد باشد بر اساس ثبتنامهای صورت گرفته و تعهدی که ایجاد میشود؛ پیش فاکتور را صادر کند و در زمان بندی مشخص، خودرو را تحویل دهد.
وی با بیان اینکه از ابتدای سال تاکنون ۱۰۰۰ دستگاه تاکسی از نوع خودروی جایگزین “سمند سورن” تماما به صورت نقدی نوسازی شده است، ادامه داد: براساس برنامه ریزیهای انجام شده میبایست ماهانه حداقل یکهزار پرونده بانکی در صندوق کارآفرینی امید تشکیل دهیم تا متقاضیان بتوانند وام را دریافت کنند.
رهبر در پاسخ به این سوال که نوع خودرو تاکسی نوسازی شده چه خواهد بود؟ گفت: فعلا تنها خودرویی که توانسته مجوز شماره گذاری تاکسی را اخذ کند، “سمند سورن” بوده است.