تحلیلگران معتقدند که بازار سهام از اول شهریورماه به سمت رشد پیش رفته است. این روند ارتباطی با هفته دولت دارد که در دوم تا هشتم شهریورماه برگزار میشود. هفته دولت معمولاً زمانی است که دولت سعی میکند دستاوردهای خود را تبلیغ کند و شرایط مثبتی را برای بازار به وجود آورد. در امسال، بازار سهام همزمان با آغاز هفته دولت، روند صعودی پیدا کرده است.
از اواخر اردیبهشتماه تا هفته دولت، بازار سهام با مشکلاتی مواجه بود و در رکود قرار داشت. در روزی که در هفدهم اردیبهشتماه بود، شاخص کل بورس با یک روند نزولی مواجه شد و مقدار قابل توجهی سرمایه از بازار خارج شد. این روند نزولی به عنوان آغاز روند اصلاحی بازار در نظر گرفته شد.
در ماه تیر، تصویب افزایش نرخ خوراک گاز پتروشیمیها و عرضه سنگین سهام در هفدهم اردیبهشتماه تأثیرات منفی بر بازار سهام گذاشت. این رویدادها باعث کاهش قابل توجهی ارزش بازار سهام شد.
در طول این دوره، ارزش معاملات خرد نیز کاهش یافت و حجم معاملات خرد نیز محدود شد. همچنین، شاخصهای کل و هموزن نشان داد که بازار عملکرد قابل قبولی ندارد.
در زمانی که بازار سهام در نزول بود، نبرد میان مجلس، صنایع و اهالی بازار و دولت بر سر نرخ خوراک پتروشیمیها ادامه داشت. این وضعیت همراه با شایعهها و اخبار متضاد درباره اصلاح این مصوبه، باعث رکود سنگینی در بازار سهام شد که تا اول شهریورماه ادامه داشت.
هفدهم اردیبهشتماه بود که شاخص کل بورس تنها در یک روز، ۳.۷۵ درصد سقوط کرد و بیش از چهار هزار میلیارد تومان پول حقیقی از بازار خارج شد. در این روز شاخص هموزن نیز ۳.۵ درصد کاهش یافت تا از افت سهمگین و یکپارچه بازار سهام خبر بدهد.
نکته جالب توجه آنکه کارشناسان معتقد بودند این مقطع زمانی، احتمالا آغاز دوره اصلاح بازار پس از رشد یکدستی است که از ابتدای سال آغاز کرده بود. بر همین اساس، ریزش هفدهم اردیبهشتماه به حساب آغاز روند اصلاحی بازار گذاشته شد.
بعدها در تیرماه مشخص شد هیات وزیران در همان مقطع زمانی، افزایش نرخ خوراک گاز پتروشیمیها از پنج به هفت هزار تومان را از تصویب گذرانده و رانت اطلاعاتی، عرضه سنگین سهام در هفدهم اردیبهشتماه را رقم زده است. مسیری نزولی که تا اول شهریورماه طی شد و از ارزش بازار سهام بهشدت کاست.
طی این مدت ارزش معاملات خرد تا سطح سه هزار میلیارد تومان پایین آمد و در اغلب روزها، حجم معاملات خرد نیز در حد ۶ تا هفت میلیارد برگه سهم بود. در همین حال بررسی رفتار شاخصهای کل و هموزن نیز حاکی از ناتوانی بازار برای ایجاد یک روند بود.
در روزهای نزول بازار و زمانی که هر روز بیشتر و بیشتر از ارزش سرمایه سهامداران کاسته میشد، کشمکش مجلس، صنایع و اهالی بازار با دولت بر سر نرخ خوراک پتروشیمیها ادامه داشت و معاملهگران در بیم و امید، دست از خرید و فروش کشیده بودند. به این ترتیب بازار سهام در نتیجه تصمیم غلط دولت درباره نرخ خوراک پتروشیمیها و تزریق خبرهای ضد و نقیض از اصلاح این مصوبه، در تله رکودی سنگینی فرو رفت که تا یکم شهریورماه ادامه داشت.
سی و یکم مردادماه، احسان خاندوزی، وزیر اقتصاد در ساعات پس از معاملات بورس، در اظهاراتی اعلام کرد که خبرهای مثبتی برای بورس در راه است. همین خبر کوتاه، بازار سهام را نسبت به اصلاح تصمیم دولت خوشبین کرد؛ در نتیجه، معاملات فردای آن روز یعنی یکم شهریورماه، مثبت بود و شاخص کل ۰.۴۳ درصد رشد کرد. خروج پول حقیقی نیز کاهش یافت و به این ترتیب، قدری فضای منفی بازار تلطیف شد.
این روند با آغاز هفته جدید ادامه یافت اگرچه همچنان ارزش و حجم معاملات اندک بود. اما طی دو روز گذشته ارزش معاملات نیز از هفت هزار میلیارد تومان عبور کرده و حجم معاملات نیز دوباره به بالای ۱۲ میلیارد برگه سهم رسید. به ویژه اینکه روز گذشته خاندوزی نیز جزئیات خبر خوش بورسی را اعلام کرد و مشخص شد نرخ خوراک پتروشیمیها به فرمول سال ۹۴ بازگشته و همین روش تا پایان برنامه هفتم توسعه ادامه خواهد داشت.
بر این اساس، خبر خوشی که وزیر اقتصاد میتوانست هفتهها قبل اعلام کند و وضعیت بازار سهام را تغییر دهد، درست در آستانه هفته دولت و به صورت قطرهچکانی اعلام شد تا بورس را دستکم طی این هفته سبز نگاه دارد!
اما آیا این صعود، استارت یک روند در بازار سهام است یا با پایانیافتن هفته دولت، نسخه بورس هم پیچیده خواهد شد و بازار سهام دوباره به تاریکخانه دولت باز میگردد؟