ساخت کیف پول ارز دیجیتال گرم و نرم افزاری بسیار راحت است و طی چند مرحله ساده انجام میشود. اما ساخت کیف پولهای سخت افزاری بهخاطر معماریشان تا حدودی زمانبرتر است. در این مطلب، ضمن معرفی اجمالی انواع والتهای رمز ارزی، نحوه ساخت کیف پول ارز دیجیتال را آموزش میدهیم.
اگر تازه وارد حوزه رمز ارزها شدهاید، باید پیش از اقدام به ساخت، با انواع آنها آشنا شوید. هر کدام از والتهای ارز دیجیتال مزایا و معایب مختص به خودشان را دارند که باید بر اساس آنها گزینه مناسب خودتان را انتخاب نمایید.
پیش از ادامه، باید این را هم بدانید که امروزه اکثر ولتها «چند ارزی» هستند؛ یعنی بهخاطر پشتیبانی از شبکههای بلاک چینی مختلف، امکان ذخیرهسازی چندین ارز دیجیتال از جمله بیت کوین، اتریوم، انواع میم کوینها، تتر، دوج کوین و بسیاری دیگر در آنها وجود دارد. مثلا تراست والت (Trust Wallet) و متامسک (Metamask) از این نوع هستند.
در این میان، یک سری از کیف پولها هم هستند که مختص تنها یک ارز دیجیتال بوده و فقط همان ارز را میتوان در آنها ذخیره کرد. مثلا الکتروم (Electrum) یک والت مختص بیت کوین است و غیر از بیت کوین امکان ذخیره هیچ کوین یا توکن دیگری در آن وجود ندارد.
کیف پول های گرم یا Hot Walletها متداولترین و محبوبترین گزینه برای اکثر تریدرها و سرمایه گذاران حوزه ارز دیجیتال هستند. این نوع از ولتها یک نرم افزار و اپلیکیشن رایگان مشابه دیگر برنامهها هستند که مستقیما از گوگل پلی یا اپ استور دانلود و روی گوشی یا کامپیوترتان نصب کرده و با استفاده از آنها به ذخیره رمز ارزهای مورد نظرتان میپردازید.
برخی از این والتها نظیر تراست والت تنها برای گوشی موبایل و مرورگر عرضه شداند، برخی دیگر نظیر متامسک علاوه بر موبایل، دارای نسخه دسکتاپ نیز هستند. برخی دیگر بهصورت تحت وب بوده که کمترین امنیت را در بین دیگر گزینههای دسته کیف پولهای گرم دارند. کیف پول داخلی صرافیهای ارز دیجیتال نیز در این دسته قرار میگیرد.
کیف پولهای سرد به دو دسته سخت افزاری و کاغذی تقسیم میشوند. والت سخت افزاری شبیه به یک حافظه USB است که به کامپیوترتان متصل میشود و تنها از طریق آن میتوانید به ارسال و دریافت ارزهای دیجیتال بپردازید. این نوع از والتها اطلاعات حساس را در یک چیپ امنیتی که هرگز به اینترنت متصل نمیشود، ذخیره میکنند. البته یکی از محدودیت استفاده از این نوع کیف پولها، رایگان نبودنشان است. این ولتها بسته به برند و مدل، بین 90 تا 400 دلار هزینه دارند.
کیف پولهای کاغذی نیز توسط یک وبسایت ساخته میشوند. امنیت این نوع از ولتها نیز بهخاطر نیاز به استفاده از یک وبسایت آنلاین برای تولید کلیدهای خصوصی و عمومی همیشه سوال برانگیز بوده است.
مهمترین نکته هنگام کار با والتهای کریپتویی، بحث ذخیرهسازی عبارت بازیابی است. عبارت بازیابی که به آن Seed Phrase یا Recovery Phrase نیز میگویند، یک مجموعه 12، 18 یا 24 تایی از کلمات است که بهصورت تصادفی توسط خود اپلیکیشن تولید میشود. این عبارت بازیابی مهمترین دارایی شما برای محافظ از ارزهای دیجیتالتان است و در واقع رمز ارزها به آن متصل هستند. مثلا در تصویر زیر، یک نمونه عبارت بازیابی در کیف پول تراست والت را مشاهده میکنید.
بنابراین اگر مثلا گوشیتان را گم کردید یا هارد کامپیوترتان خراب شد، با استفاده از این عبارت بازیابی دوباره میتوانید رمز ارزهایتان را روی یک گوشی یا کامپیوتر دیگر بازیابی کنید. هر کسی که به این کلمات دسترسی داشته باشد، مالک رمز ارزهای متصل به آن نیز خواهد بود. بنابراین عدم افشای این کلمات مهمترین گام برای حفظ امنبت است.
از نظر امنیت خود برنامهها، کیف پولهای سخت افزاری نظیر لجر (Ledger) و ترزور (Trezor) بهخاطر ذخیره آفلاین کلیدهای خصوصی بیشترین امنیت را دارند. البته این به معنای ناامن بودن دیگر گزینهها نیست، بلکه یعنی چون دائما به اینترنت متصل هستند و عبارت بازیابیشان هم در داخل خود دستگاه تولید میشود، در صورتی که گوشی موبایل یا کامپیوترتان هک شود، امکان سرقت این کلمات و در نتیجه ارزهای دیجیتال وجود دارد.
بنابراین عدم ذخیره آنلاین عبارت بازیابی، عدم نصب اپلیکشینهای جدید از منابع ناشناخته، عدم کلیک روی ایمیلهای ناشناس و ورود به وبسایتهای مشکوک از مهمترین اقدامات امنیتی هستند که برای جلوگیری از هک شدن و سرقت رمز ارزهایتان باید انجام دهید.
برای ساخت کیف پول ارز دیجیتال ابتدا باید گزینه مورد نظرتان را از بین کیف پولهای گرم یا سرد انتخاب کنید. از آنجایی که تراست والت محبوبترین کیف پول کریپتویی بین کاربران است، ما نیز در ادامه ساخت آن را آموزش میدهیم: