دی ۲۱, ۱۴۰۳ ۱۸:۲۳
اخبار جدید گوناگون ۲۸ آبان ۱۴۰۲ - 1 سال پیش زمان تقریبی مطالعه: 3 دقیقه
کپی شد!
0

هر آنچه باید در مورد تیرآهن و انواع آن بدانید

تیرآهن یکی از پرکاربردترین پروفیل‌های ساختمانی بوده که از دو سطح مقطع به نام I و H تشکیل می‌شود. مهم‌ترین وظیفه این نوع آهن‌آلات، تحمل باری است که بر ساختمان وارد می‌شود. به‌طور کلی اگر پروفیل تیرآهن موجود نبود، اسکلت ساختمان شکل نمی‌گرفت. جهت آگاهی از انواع تیرآهن‌ها و کاربرد آنها با ما همراه باشید.

تیرآهن چیست؟

یکی از متریال‌های مهم در صنعت ساخت‌وساز در کشور تیرآهن نام داردبه‌طور کلی تیرآهن نوعی پروفیل فولادی است که می‌تواند فشار و تنش‌های حاصل از ساختمان را تحمل کند. توجه داشته باشید که تیرآهن‌ها در گروه‌های مختلفی قرار می‌گیرند که از نظر استانداردها و ظاهر با یکدیگر متفاوت هستند و می‌بایست در هنگام خرید به اصالت آنها توجه نمایید. از این نوع آهن‌آلات برای تولید ستون، پایه و خرپاها استفاده می‌شود. تیرآهن از دو بخش کلی به نام بال و جان تشکیل شده که سایز آنها در تیرآهن‌های مختلف، متفاوت است. به بخش اصلی که در میانه پروفیل قرار دارد، جان می‌گویند. لبه‌ها یا تیغ‌های کناری مربوط به بال تیرآهن می‌شوند.

تاریخچه استفاده از تیرآهن

تیرآهن‌ها قطعات فولادی هستند که در ساختمان‌ها به عنوان پایه‌ اصلی محسوب می‌شوند. معمولاً برای تولید این نوع پروفیل‌ها از ترکیب آهن و عناصر چوبی استفاده می‌کنند. تقریبا تا سال 1812 میلادی، تیرآهن یا پروفیل فولاد هیچ‌گونه مفهومی در ساخت‌وساز نداشته‌اند. از اوایل قرن 17 الی قرن 18 میلادی، آزمایشات و اختراعات بسیاری در گروه آهن‌آلات صورت پذیرفتند.

آهن در ابتدا، بیشتر برای تولید درب منازل یا نرده‌ها مورد استفاده قرار می‌گرفت. در زمان سلطنت ملکه ویکتوریا در سال 1837، پروفیل تیرآهن که به عنوان پروفیل فولادی شناخته شده بود، جایگزین فولاد گردید. در سال 1900 کاربرد آهن به شکل چشمگیری افزایش یافت و بسیاری از افراد برای ساخت منازل خود از این نوع محصولات استفاده کردند.

فرآیند تولید تیرآهن

برای تولید تیرآهن که بال‌های پهنی با نمره 60 الی 100 میلی‌متر دارد، از روش نورد گرم یا همان Hot Rolling استفاده می‌شود. معروف‌ترین روش شکل‌دهی برای فلزات، نورد گرم است که طی فرآیندهای مختلفی صورت می‌پذیرد. برای تولید تیرآهن از مراحل زیر استفاده می‌کنند:

  • ابتدا باید شمش فولاد از نوع بلوم را در طول و مقطع مشخص درون کوره حرارتی قرار دهید.
  • بعد از رسیدن به درجه حرارت مناسب و عبور از مجموعه غلتک‌ها، سطح مقطع فولاد کاهش و طول آن افزایش می‌یابد.
  • در مرحله آخر، فولاد از قفسه‌های نورد میانی و پایانی عبور داده می‌شود و سرانجام تیرآهن به تولید می‌رسد.
  • سپس تیرآهن‌ها را براساس اندازه‌های خاص برش می‌دهند.

چگونه تیرآهن اصل را تشخیص دهیم؟

چگونه تیرآهن اصل را تشخیص دهیم؟

در صورتی‌که تیرآهن دارای کیفیت و مقاومت خوبی نباشد، زمان استفاده باعث کاهش مقاومت و کیفیت سازه خواهد شد. در صورتی‌که که آهن‌آلات اصل نباشند، زمان بروز حوادث طبیعی یا غیرطبیعی، بیشترین خسارت به سازه مورد نظر وارد خواهد شد. برای خرید تیرآهن اصل باید در رابطه با مشخصات تیرآهن اصل از اطلاعات کافی برخوردار باشید تا بتوانید تیرآهن اصل را از تقلبی تشخیص دهید. برای تشخیص تیرآهن اصل باید به موارد زیر توجه داشته باشید:

  • اولین نکته‌ای که باید در زمان تهیه تیرآهن اصل به آن توجه داشته باشید، ظاهر آن است.
  • قبل از خرید تیرآهن، حتماً به وزن این نوع پروفیل‌ که در جدول اشتال آورده شده است، توجه داشته باشید.
  • زمان تهیه تیرآهن، حتماً به علامت‌های اختصاری که روی محصولات درج شده‌اند، توجه نمایید.
  • این نوع پروفیل‌ها براساس بندیل، بسته‌بندی می‌شوند که زمان ارسال روی آنها یک پلاک قرار می‌گیرد.
  • اطلاعتی که روی پلاک نوشته شده‌اند، شامل نام محصول، پارامترهای به کار رفته، وزن، استاندارد، نام تولیدکننده می‌شوند.
  • تیرآهن‌هایی که دچار زنگ زدگی هستند یا رنگ یکنواختی ندارند، قطعاً در محصولات بی‌کیفیت جای خواهند گرفت.
  • توجه داشته باشید، اگر این نوع پروفیل‌ها تقلبی باشند به هیچ عنوان نمی‌توانید از خصوصیات جوش‌پذیری روی آن استفاده کنید.

نکات خرید تیرآهن

برای خرید تیرآهن باید به فاکتورهای مختلفی توجه نمایید تا بتوانید بهترین آهن‌آلات را براساس استانداردهای تیرآهن، تهیه کنید. برای تهیه تیرآهن براساس استانداردهای جهانی باید به نکات زیر توجه داشته باشید:

  • مهم‌ترین نکته‌ای که در زمان خرید پروفیل آهن باید به آن توجه نمایید، ظاهر آن است؛ به همین دلیل مشتری باید با استاندارد تیرآهن آشنایی کامل داشته باشد.
  • برای تهیه تیرآهن باید با اصطلاح جان و بال آشنایی داشته باشید تا بتوانید تیرآهن مورد نیاز را برای پروژه خود تشخیص دهید.
  • به‌طور کلی وزن در خرید مقاطع فولادی یک فاکتور مهم محسوب می‌شود، به همین دلیل زمان تهیه پروفیل آهن به آن توجه داشته باشید.
  • در برخی از مواقع تیرآهن‌ها به‌صورت بندیل به فروش می‌رسند که شما باید به تعداد شاخه و نوع آنها توجه داشته باشید.
  • تیرآهن‌هایی را انتخاب کنید که ظاهر و رنگ مشکی یا طوسی دارند.
  • نحوه ارسال یا حمل‌ونقل، یکی دیگر از گزینه‌های مهم در انتخاب خرید تیرآهن است.
  • قبل از خرید تیرآهن حتماً مشخصات محصول را با جدول اشتال مقایسه کنید.

قیمت انواع تیرآهن

عوامل مختلفی در تعیین قیمت تیرآهن دخیل هستند که برخی از آنها شامل موارد زیر می‌شوند:

  • تیرآهن نوعی پروفیل فولادی است که براساس نوسانات ارز قیمت‌گذاری می‌شود.
  • وزن و اندازه پروفیل‌ها نقش بسزایی در تعین قیمت نهایی محصول دارند.
  • برند محصولات، گزینه دیگری است که بر قیمت آهن‌آلات تاثیر خواهد داشت.
  • مواد اولیه‌ای که برای تولید تیرآهن به کار می‌روند، فاکتور اصلی تعیین قیمت محصولات محسوب می‌شوند.
  • گزینه بعدی که می‌توانید تاثیر نهایی بر قیمت محصولات داشته باشد، مربوط به هزینه حمل‌ونقل است.
  • اگر تقاضا مشتریان پایین؛ اما عرضه محصولات روبه افزایش باشد، قیمت تیرآهن کاهش می‌یابد.

انواع تیرآهن

تیرآهن به‌دلیل ظاهر و وزن سبکی که دارد از مزایای بالایی بهره‌مند است، به همین دلیل بسیاری از افراد برای استفاده از سازه‌های اسکلی از انواع تیرآهن استفاده می‌کنند. توجه داشته باشید که این نوع پروفیل‌ها در گروه‌های مختلفی قرار می‌گیرند؛ به همین دلیل کاربرد تیرآهن‌ها با یکدیگر متفاوت است. برای خرید آگاهانه تیرآهن باید با مشخصات و مزایای هر کدام از محصولات آشنایی داشته باشید. برای راهنمای خرید تیرآهن در ادامه مطلب به معرفی انواع تیرآهن و مزایای هر کدام از آنها خواهیم پرداخت. پیش از تهیه آهن‌آلات حتماً از مشخصات کلی محصولات اطلاعات لازم را کسب نمایید تا در زمان خرید انواع پروفیل دچار مشکل نشوید.

معرفی تیرآهن هاش

معرفی تیرآهن هاش

تیرآهن هاش یا همان تیرآهن بال پهن یکی از پروفیل‌های پرکاربرد در ساخت سازه‌های بزرگ است. این نوع پروفیل‌ها براساس مواد اولیه و ساختاری که دارند در سه گروه قرار می‌گیرند که شامل موارد زیر می‌شوند.

  • تیرآهن سبک: این نمونه پروفیل‌ها با علامت اختصاری L معرفی می‌شوند. سایز تیرآهن سیک هاش بین 100 الی 1000 میلی‌متر در ارتفاع 96 الی 990 است. طول بال‌های هاش سبک 100 الی 300 میلی‌متر است.
  • تیرآهن سنگین: ارتفاع این نوع آهن‌آلات بین 100 الی 1000 میلی‌متر متغیر است. بال‌های این نوع محصولات بین 100 تا 300 میلی‌متر متغیر هستند.
  • تیرآهن فوق سنگین: سایز تیرآهن‌های هاش فوق سنگین بین 100 الی 1000 میلی‌متر و در ارتفاع مقطع 120 در 1008 متغیر هستند. طول بال این نوع محصولات بین 106 الی 302 دز نظر گرفته می‌شود.

تیرآهن معمولی

پرکاربردترین گروه تیرآهن‌ها در ساخت‌وساز اسکلت‌های فلزی و ساختمان‌ها، مربوط به تیرآهن معمولی می‌شود. این نوع آهن‌آلات از بال و جان مساوی تشکیل شده‌اند که ارتفاعی در حدود 80 الی 600 میلی‌متر دارند. اغلب از این نوع پروفیل‌ها برای ساخت خرپا، ستون، تیرهای ساختمان، اسکله فلزی و… استفاده می‌کنند.

تیرآهن لانه زنبوری

تیرآهن لانه زنیوری به‌دلیل وجود حفره‌هایی که همانند لانه زنبور هستند، به این نام شهرت یافت. برای تولید تیرآهن لانه زنبوری از نورد گرم و سرد استفاده می‌کنند که نقش بسزایی در مقاومت این نوع پروفیل‌ها دارد. از کاربرد این نوع محصولات می‌توان به موارد زیر اشاره کرد.

  • به‌دلیل وزن بسیار سبکی که دارند، بسیار مقرون‌به‌صرفه هستند.
  • برای ساخت پل‌های ارتباطی و پیاده‌رو از آنها استفاده می‌شود.
  • در صنایع مختلفی چون حمل‌ونقل، نظامی، راه و شهرسازی و… مورد استفاده قرار می‌گیرند.

تیرآهن لانه زنبوری

سخن پایانی

تیرآهن نوعی پروفیل فولادی بوده که از دو بخش به نام جان و بال تشکیل شده است. این نوع آهن‌آلات در دو سطح مقطع به نام I و H قرار می‌گیرند که هر کدام از مزایا و ویژگی‌های منحصربه‌فردی برخوردار هستند. تیرآهن به‌دلیل وزن سبکی که دارد، در طول استفاده در صنایع باعث تسریع روند کار می‌شود؛ علاوه‌بر این قیمت این نوع آهن‌آلات نسبت به کیفیت و کارایی آن، بسیار مناسب است. در صورت وجود هرگونه سوال می‌توانید آنها را با ما به اشتراک بگذارید.

مطالب مرتبط
نظرات

دیدگاهتان را بنویسید!

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *