بهطورکلی به انتقال اضافهبار مسافری و یا ارسال بارهای غیرتجاری و هدایا و گیفتها به خارج از کشور با استفاده از هواپیمای مسافربری، فریت بار گفته میشود. معمولاً از خدمات فریت بار افرادی که قصد مهاجرت به خارج از کشور دارند و میخواهند قسمتی از وسایل منزل و لوازم شخصی خود را همراه خود به مقصد منتقل کنند، استفاده میکنند. اما موضوعی که ممکن است ذهن این افراد را درگیر کند این است که آیا بهتر است این افراد شخصاً با مراجعه به بخش ارسال بار فرودگاه امام از خدمات فریت بار استفاده کنند و یا از خدمات شرکتهای هوایی که فریت بار نیز بخشی از خدمات این مجموعههاست استفاده کنند. در ادامه این مطلب به بررسی این موضوع میپردازیم.
فریت بار از داخل فرودگاه امام خمینی به فریتی گفته میشود که توسط مسافران و اشخاص حقیقی انجام میشود. این نوع فریت معمولاً برای ارسال بارهای شخصی و غیرتجاری مانند وسایل منزل، لوازم ورزشی، و کالاهای تجاری باارزش کم انجام میشود.
مسافران میتوانند چند روز قبل از تاریخ پرواز خود به دایره حمل بار فرودگاه امام خمینی مراجعه کنند و مجوز ورود بار به محوطه را از مسئول فریت دریافت کنند.
پس از دریافت مجوز، بار باید به دایره ارزیابی گمرک منتقل شود تا مورد بررسی قرار گیرد. در صورت عدم مغایرت بار با قوانین گمرکی، پته سبز گمرکی صادر خواهد شد.
با داشتن پته سبز گمرکی، مسافر باید به دفاتر شرکتهای حملونقل بار هوایی مراجعه کند و بارنامه و تگ بار را دریافت کند. شرکتهای هواپیمایی بهمنظور کسب سود بیشتر، بارنامه های خود را به آژانسهای حمل و نقل بار هوایی تحویل میدهند تا برای آنها بازاریابی کنند. تفاوت قیمت در مسیری مشخص به دلیل رقابت آژانسها با یکدیگر است، لذا بهتر است مسافران محترم قبل از صدور بارنامه قیمت را از آژانس های مختلف در مسیرهای مختلف استعلام و پس از آن نسبت به صدور بارنامه اقدام نمایند.
پس از دریافت بارنامه و تگ بار، مسافر باید تگ بار را بر روی بار خود نصب کند.
هزینه فریت بار از داخل فرودگاه امام خمینی بر اساس وزن و حجم بار محاسبه میشود. همچنین، هزینههای گمرکی نیز به این مبلغ اضافه خواهد شد.
در صورتی که مسافر شخصا برای فریت بار خود اقدام کند هزینه کمتری پرداخت خواهد کرد اما باید توجه داشت که مراحل این فرایند نسبتا طولانی بوده و در صورتی که بستهبندی بار مطابق قوانین حمل بار هوایی نباشد، علاوه بر زمان بودن تغییر بستهبندی در فرودگاه، در نهایت امکان وارد شدن خسارت به بار ارسالی وجود دارد.
فریت بار از طریق شرکت ها به فریتی گفته میشود که توسط شرکتهای حمل و نقل هوایی انجام میشود. این نوع فریت برای هر نوع ارسالی از انتقال لوازم شخصی و منزل گرفته تا ارسال بارهای تجاری، بارهای سنگین، و بارهای حساس به زمان انجام میشود.
برای استفاده از خدمات فریت بار شرکتهای هوایی باید مراحل زیر را طی کرد:
مسافران باید با شرکت حمل و نقل مورد نظر خود تماس بگیرند و ضمن مشاوره با کارشناسان مجموعه، درخواست فریت بار خود را ثبت کنند.
مسافران باید مدارک مورد نیاز مانند بارنامه، پته سبز گمرکی، و فاکتور خرید کالا را به شرکت حمل و نقل ارائه دهند.
یکی از مزیتهای استفاده از خدمات حمل بار این شرکتها بستهبندی بار به صورت استاندارد توسط کارشناسان حمل بار این مجموعههاست. همچنین به دلیل تسلط کامل پرسنل شرکتهای حمل بار به قوانین گمرکی و آشنایی با کالاهای ممنوعه در فریت بار، از اتلاف وقت شما در فرودگاه و متحمل شدن جریمههای سنگین در ازای تلقی بار ارسالی به عنوان بار قاچاق و ضبط آن توسط گمرک جلوگیری خواهند کرد.
شرکت حمل و نقل، بار را به فرودگاه منتقل خواهد کرد و از وارد شدن آسیبهای احتمالی در مراحل انتقال بار به فرودگاه جلوگیری خواهند کرد.
در نهایت بار پس از انجام تشریفات گمرکی و دریافت بارنامه رسمی که تمامی این مراحل در صورت درخواست شما توسط پرسنل شرکت حمل بار هوایی انجام خواهد شد، از طریق هواپیما به مقصد ارسال خواهد شد.
هزینه فریت بار از طریق شرکت ها بر اساس وزن، حجم، و ارزش بار محاسبه میشود. همچنین، هزینههای گمرکی و خدماتی که مجموعه حمل و نقل به شما ارائه داده است نیز به این مبلغ اضافه خواهد شد.
در اینجا به چند نکته مهم در خصوص فریت بار اشاره میکنیم:
فریت بار از داخل فرودگاه امام خمینی و از طریق شرکت ها هر کدام مزایا و معایب خاص خود را دارند. مسافران باید با توجه به نیاز و شرایط خود، یکی از این دو روش را انتخاب کنند.