دی ۱۲, ۱۴۰۳ ۲۱:۲۹
اخبار جدید پزشکی ۱۶ شهریور ۱۴۰۳ - 4 ماه پیش زمان تقریبی مطالعه: 1 دقیقه
کپی شد!
0

بعد خوردن غذا چرا خوابمان میگیرد؟!

خواب بعد از غذا

به گزارش اخبار جدید به نقل از طوطیا نیوز: خواب آلودگی بعد از غذا یک مسئله بسیار رایج است. در حالی که احساس خستگی بعد از غذا خوردن خیلی غیر معمول یا لزوما دلیلی برای نگرانی نیست، اگر اغلب اوقات بعد از خوردن غذا دچار خواب ‌آلودگی می ‌شوید، ممکن است نشانه‌ ای از این باشد که اتفاق دیگری در حال وقوع است.

احساس خواب آلودگی پس از خوردن غذا، خواب ‌آلودگی پس از صرف غذا یا کمای غذایی نامیده می ‌شود که پس از خوردن یک وعده غذایی بزرگ رخ می دهد. خواب آلودگی بعد از غذا معمولا به عنوان احساس خستگی شدید یا بی حالی توصیف می شود که می تواند چندین ساعت طول بکشد. نظریه های مختلفی در مورد علل کمای غذایی و اقداماتی که می توانید برای جلوگیری از بروز آن انجام دهید وجود دارد.

خواب ‌آلودگی بعد از ناهار اغلب بیشتر با زمان طبیعی افزایش تمایل به خواب مرتبط است تا غذایی که مصرف می‌ کنید. دو پدیده به این امر کمک می کنند. آنها عبارتند از:

تمایل به خواب:

تمایل به خواب به دلیل تجمع تدریجی یک ماده شیمیایی در مغز به نام آدنوزین است. این ماده شیمیایی درست قبل از خواب به اوج خود می رسد، اما میزان آن در بعد از ظهر نیز در مقایسه با صبح بیشتر است. بنابراین، هر چه فرد بیشتر بیدار بماند، آدنوزین بیشتری تجمع یافته و میل به خواب افزایش می یابد.

ریتم شبانه روزی:

دومین فرآیندی که به طور غیر مستقیم به خواب آلودگی کمک می کند، ریتم شبانه روزی است. ریتم شبانه روزی مانند ساعتی عمل می کند که دوره های بیداری و خواب را کنترل می کند. در طول روز افزایش می یابد تا شما را بیدار نگه دارد و با افزایش سطوح آدنوزین مقابله کند.

در اوایل بعد از ظهر یک شیب در این الگو وجود دارد. این آرامش معمولا هفت تا نه ساعت پس از بیدار شدن از خواب رخ می دهد. هنگامی که سیگنال هشدار کاهش می یابد شما احساس خواب آلودگی می کنید. اکثر مردم به طور طبیعی بین ساعت 1 تا 3 بعد از ظهر بعد از ظهر احساس خواب آلودگی می کنند.

جالب اینجاست که جغدهای شب (که به طور طبیعی دیر می خوابند و دیرتر بیدار شوند) اغلب در زمان استراحت بعد از ظهر نیز با تاخیر مواجه می شوند. در نتیجه ممکن است تا چند ساعت بعد احساس خواب آلودگی نکنند.

چرا بعد از غذا خوردن بی حال میشویم:

عناصر خاصی در غذا وجود دارد که می تواند باعث خواب آلودگی شود. با این حال، معمولا مقادیر آنها کم است و تاثیر کمی بر هوشیاری فرد دارد. برخی از ترکیباتی که به عنوان محرک خواب شناخته می شوند عبارتند از:

ملاتونین

سطوح ناچیزی از هورمونی به نام ملاتونین در برخی غذاها وجود دارد. اگرچه ملاتونین نقش اساسی در زمان خواب دارد، سطوح پایین آن در غذا بعید است که به طور قابل توجهی بر خواب آلودگی تاثیر بگذارد.

تریپتوفان

با مصرف برخی از غذاهای دیگر از جمله بوقلمون و غذاهایی که حاوی اسید آمینه ای به نام تریپتوفان هستند نیز ممکن است احساس خواب آلودگی کنید. زیرا بدن تریپتوفان را به سروتونین و سپس به ملاتونین تبدیل می کند.

الکل

علاوه بر این، نوشیدن الکل ممکن است باعث خواب آلودگی شود. مصرف الکل اثرات آدنوزین را افزایش می دهد. با این حال، در بیشتر موارد، این چیزی نیست که به احساس خواب آلودگی بعد از ناهار کمک می کند.

کربوهیدرات‌ها

وعده ‌های غذایی حاوی کربوهیدرات‌ نیز می ‌توانند باعث افزایش قند خون و سپس سقوط آن شود. این کاهش سطح قند همچنین می تواند بعد از غذا خوردن باعث خواب آلودگی شما شود.

درمان خواب آلودگی بعد از غذا:

در حالی که ممکن است نتوانید به طور کامل از خواب آلودگی بعد از غذا اجتناب کنید، مواردی وجود دارد که می توانید برای مقابله با آن انجام دهید:

وعده های غذایی متعادل بخورید

اجتناب از وعده های غذایی حاوی کربوهیدرات یا پروتئین می تواند به شما کمک کند از افزایش قند خون (و سقوط بعدی) آن جلوگیری کنید و سطح آدنوزین را حفظ کنید.

شب ها بیشتر بخوابید

اگر دچار کمبود خواب هستید، این خواب‌ آلودگی بعد از ناهار می ‌تواند بارزتر باشد. علاوه بر این، اختلالات خواب مانند آپنه انسدادی ممکن است این وضعیت را بدتر کند.

ورزش منظم داشته باشید

تاثیر ورزش بر خواب به خوبی شناخته شده است. با این حال، حتما به زمانی که ورزش می کنید توجه کنید. برای برخی، افراد فعالیت بدنی نزدیک به زمان خواب می تواند به خواب رفتن را دشوار کند.

10 تا 20 دقیقه چرت بزنید

گاهی اوقات چرت بعد از غذا یک گزینه است. اما آن را کوتاه کنید هر چیزی بیش از 20 دقیقه یا بیشتر می تواند بر توانایی شما برای خوابیدن در زمان عادی تاثیر بگذارد.

مطالب مرتبط
نظرات

دیدگاهتان را بنویسید!

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *