معاون وزیر صمت درباره تولید موبایل داخلی گفت که نمیتوانیم مردم را از مصرف موبایلهای خاصی محروم کنیم؛ البته ما با هیچ انحصار داخلی و بیرونی همراهی نکردهایم و نخواهیم کرد.
به گزارش اخبار جدید به نقل از پیوست، معاون وزیر صمت، محمدمهدی برادران در مراسم افتتاحیه دومین کنگره موبایل ایران گفت: اوایل من هم با تولید موبایل داخلی مخالف بودم اما دیدم که برخی از تولیدکنندهها در مقام ایجاد اشتغال و کاهش ارزبری فعالیت کردند و درنتیجه حمایتگر شدیم؛ اما نمیشود مردم را از مصرف تلفنهای همراه خاص در کشور محروم کرد.
به گفته برادران، سالانه بیش از ۱۵ میلیون موبایل وارد میشود. در سال ۱۳۹۹، ۲۰ هزار موبایل تولید شد و در سال ۱۴۰۲، تولید موبایل به ۹۰۳ هزار تولید رسید. ما اعتقاد داریم فرایند تولید موبایل باید با نظارت باشد.
برادران اشاره کرد: باوجود تحریمها، قیمت موبایل در کشور رقابتی است و جز در مواردی که در ثبت دچار محدویت هستیم، واردات انجام میشود.
او درباره برنامه راهبردی موبایل ادامه داد: برنامه راهبردی صنعت موبایل به ما میگوید با استفاده از نیروی دانشمحور در کشور، انجمنها و اتحادیههای تخصصی، مجموعههای خدماتدهنده، اگر در تولید نتوانیم ادعا کنیم در خدمات باید رشد خوبی کنیم. در حوزه موبایل منافع ملی و صنفی را میشود در کارگروه صنعت موبایل ایران مشترک کرد. بازار موبایل وسیع است و ظرفیت زیادی دارد.
او گفت: در این برنامه آمده است چه سهمی در تولید، تبلیغات، واردات و سایر موارد داشته باشیم. باید ارزبری موبایل کاهش پیدا کند، اشتغال مولد باشد، کسانی که در تجارت موبایل هستند تجارت را حرفهای انجام دهند زیرا واردات امری تخصصی است. بانک مرکزی تخصیص ارز کم شده بود اما قول داده شده این موضوع تسهیل شود. تامین منافع ملی به معنای کاهش ارزبری و افزایش عمر مصرف موبایلهاست. همچنین باید تلاش کنیم که فعالان حوزه تجارت موبایل بتوانند بهصورت حرفهای فعالیت کنند و بهترین کیفیت و خدمات ویژه را به مشتریان ارائه دهند.
در ادامه برنامه، رئیس انجمن موبایل ایران، مهدی اسدی توضیح داد: سالانه سه میلیارد دلار نیاز ارزی برای واردات موبایل در کشور داریم. باوجود چالشها و تحریمها توانستیم امسال دومین کنگره موبایل را که موضوع اصلی آن تکنولوژی است، برگزار کنیم.
همچنین کلاهدوزان، رئیس مرکز توسعه تجارت الکترونیک اشاره کرد: سال گذشته حجم معاملات تجارت الکترونیکی حدود ۵۷ میلیارد دلار بود. در دو سال گذشته این عدد سه برابر شده است، از هزار میلیارد تومان در سال ۱۴۰۰ به ۳ هزار و ۲۰۰ میلیارد تومان در سال ۱۴۰۲ رسیده است،این عدد نشاندهنده رشد چشمگیر این حوزه است. ترکیه سال ۲۰۲۳ رشد ۱۲۰ درصدی را تجربه کرده است و امارات هدفگذاری را روی رشد ۶۰ درصد در سال دارد. از نظر حجم معاملات تجارت الکترونیکی ما جزء سه کشور اول بعد از ترکیه در منطقه هستیم اما اگر نتوانیم سرعت را حفظ کنیم ممکن است در سالهای آینده رتبهمان کاهش پیدا کند.
کلاهدوزان درباره هدفگذاری ایران در این حوزه گفت: هدفگذاری که برای پنج سال آینده داریم، رسیدن به عدد ۹ هزار همت اقتصاد دیجیتال در بخش تجارت الکترونیک است؛ درحال حاضر این عدد ۳ هزار همت است. درحالی که اقتصاد دیجیتال در بخش تجارت الکترونیک ظرفیت سه برابر شدن را دارد.
او با اشاره به اهمیت نقش موبایل تجارت الکترونیک گفت: ما در سازمان توسعه تجارت الکترونیک به موبایل به عنوان قلب تپنده اقتصاد دیجیتال نگاه میکنیم. موبایل زیرساخت اقتصاد دیجیتال است نه جزئی از اقتصاد دیجیتال. بازیگران اصلی صنعت نقش تاثیرگذار داشته اند و مهمترین بازیگر واردکنندگان و تولید کنندگان هستند؛ تولیدکنندگان در اقتصاد دیجیتال نقش موثری دارند. موضوع اپلیکیشنهای پیشنصب جزء مواردی است که بحثهای تجاری مهمی دربارهاش صورت میگیرد.
به گفته کلاهدوزان، در اکوسیستم موبایل حوزه حاکمیت و سرمایهگذاری نقش قابلتوجهی دارد. سرمایهگذاری حاکمیت در حوزه سختافزار و نرمافزار در هشتسال گذشته انجام نشده است و فرصت برای رشد وجود دارد. او گفت: مرکز توسعه تجارت الکترونیک وظیفه تسهیلگری و تنظیمگری پیشدستانه دارد.
در ادامه عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام، علی آقا محمدی درباره تولید موبایل گفت: برای ورود به حوزه تولید موبایل باید سرمایهگذاری مبنایی از سمت حاکمیت صورت بگیرد تا بقیه بازیگران تولیدکننده وارد شوند. باید صنعت موبایل و تسلطب که از این طریق بر زندی افراد اتفاق میافتد را جدی بگیریم زیرا اگر در این صنعت تدبیر درستی نشود، جهت زندگی افراد تغییر میکند و این تدبیر و حکرانی وظیفه سیاستگذار است.
آقا محمدی اشاره کرد: حوزهای که چهارده میلیون خریدار در طول روز به آن مراجعه میکنند از زندگی جدا نمیشود درنتیجه اهمیت بالایی دارد. به نظر میآید موضوع آموزش در این حوزه ساده است اما اینطور نیست. این دستگاه تخصصی است و اگر استفاده از آن تخصصی نباشد، دچار زیان میشویم.