به گزارش اخبار جدید به نقل از قطره، انرژی خورشیدی بدون شک یکی از محبوبترین منابع انرژی در عصر حاضر است. سرمایهگذاری در زمینه انرژی خورشیدی نیز یکی از سریعترین رشدها را تجربه کرده است. امروزه تقریباً هر کشوری در جهان انرژی خورشیدی تولید میکند و انواع نیروگاه خورشیدی خاص خود را دارد. در حال حاضر دنیا به شدت به سوختهای فسیلی متکی است. با اینکه این سوختها انرژی کافی برای ما فراهم میکنند اما در دراز مدت واقعا ایدهآل نیستند. دلیل این امر این است که سوختهای فسیلی تجدیدناپذیر هستند. بنابراین هنگامی که منابع آنها کاهش مییابد، تلاش برای بازگرداندن آنها بسیار گران و برای محیط زیست مضر خواهد بود. بنابراین، برای حل این مشکل، باید به دنبال جایگزینی باشیم که هم ارزان و هم مطمئن باشد. خوشبختانه انسان امروز، راه حل را در انرژی خورشیدی پیدا کرده است.
صنعت خورشیدی در زمان کنونی در حال رونق بوده و نیروگاههای خورشیدی بیشتر و بیشتری مانند نیروگاه خورشیدی فولاد مبارکه اصفهان در حال ساخت هستند. این بدان معناست که در آیندهای نزدیک، منابع فسیلی جای خود را به انرژی خورشیدی خواهند داد. بسیاری از این نیروگاههای خورشیدی فوقالعاده عظیم هستند و برای تأمین برق خانههای حداقل هزاران نفر طراحی شدهاند. احتمالاً از خود میپرسید که بزرگترین نیروگاه های خورشیدی جهان کجا هستند. به هر حال، تعداد زیادی از نیروگاههای خورشیدی هنوز در حال ساخت هستند، بنابراین این لیست همیشه تغییر خواهد کرد. اما برای پاسخ به سوال شما، در ادامه لیستی از بزرگترین نیروگاههای خورشیدی در سراسر جهان آورده شده است.
نیروگاه خورشیدی شهر گلمود یک پروژه برق خورشیدیPV ۲۰۰ مگاواتی است. این نیروگاه در استان Qinghai چین واقع شده و به گفته گلوبال دیتا، که بیش از ۱۷۰۰۰۰ نیروگاه در سراسر جهان را ردیابی و بررسی میکند. این پروژه در حال حاضر فعال بوده و در یک فاز توسعه یافته است. پس از اتمام ساخت و ساز، این پروژه در سال ۲۰۱۱ به بهره برداری رسید.
در نزدیکی شهر اسوان در مصر یکی از بزرگترین پارکهای خورشیدی در جهان به نام بنبان قرار دارد. کشور مصر که بین عرضهای جغرافیایی ۲۲ و ۳۱.۵ شمالی قرار دارد، دارای بالاترین پتانسیل انرژی خورشیدی در بین کشورهای دیگر در سراسر جهان است.
پارک بنبان در مساحتی به وسعت ۳۷ کیلومتر مربع در نزدیکی جادهی بیابانی بین اسوان و قاهره است.
این پروژه بزرگ که در سال ۲۰۱۸ با راه اندازی اولین نیروگاه فتوولتائیک راهاندازی شد، در استراتژی توسعه یافته توسط سازمان انرژیهای نو و تجدیدپذیر مصر ادغام شده است. هدف این است که تا سال ۲۰۳۵ سهم انرژیهای تجدیدپذیر در ترکیب برق آن به ۴۲ درصد افزایش یابد. این پارک به تنهایی انتشار کربن را دو میلیون تن در سال کاهش میدهد.
این پارک شامل ۳۴ نیروگاه خورشیدی است که هر کدام ۵۰ مگاوات ظرفیت دارند. این مجموعه با ظرفیت کامل، سالانه ۳.۸ تراوات ساعت برق تولید میکند.
پارک خورشیدی Bhadla یکی از بزرگترین پارکهای خورشیدی در هند است. این پارک که در مساحتی بالغ بر ۱۰۰۰۰ هکتار از یک منطقه شنی، خشک و آفتابی گسترده شده است، در حال حاضر ظرفیت تولید ۱۵۱۵ مگاوات را دارد. بااینحال، پیشبینی میشود که در آینده با بهرهبرداری کامل از ظرفیت این پارک، ظرفیت نهایی آن به ۲۲۵۵ مگاوات برسد.
در می ۲۰۱۷، این پارک شاهد تعرفه پایین تاریخی ۲.۴۴ روپیه (۰.۰۳۳ دلار) در هر واحد بود. در نتیجه، شرکتهای متعددی برای پارک خورشیدی کمیسیون دریافت کردند. در حال حاضر، انرژی حاصل از این نیروگاه خورشیدی ۱۰ درصد از کل مصرف برق راجستان هند را تشکیل میدهد.
پارک خورشیدی بزرگ پاواگادا، مساحتی نزدیک به ۱۳۰۰۰ هکتار در ناحیه شرقی تومکور هند را پوشش میدهد. در ابتدا قرار بود این نیروگاه ۲۰۰۰ مگاوات ظرفیت داشته باشد اما بعداً ۵۰ مگاوات ظرفیت به آن افزوده شد و آن را به یکی از بزرگترین نیروگاههای خورشیدی در جهان تبدیل کرد.
برنامههای پارک خورشیدی پاواگادا برای اولین بار در فوریه ۲۰۱۵ تدوین شده و توسعه آن در ژانویه ۲۰۱۶ آغاز شد.
کل سرمایهگذاری پروژه بالغ بر ۱۶۵۰۰ کرور (تقریباً ۲.۱ میلیارد دلار) بود که آن را به سرمایهگذاری قابل توجهی در انرژی پاک و پایدار تبدیل کرد.
این نیروگاه خورشیدی با کاهش انتشار سالانهی بیش از ۵۷۸۶۳۱ تن دی اکسید کربن به نقطه عطف بزرگی رسیده است.
یکی از بزرگترین نیروگاههای خورشیدی تک سایتی جهان، یعنی نور ابوظبی عملیات تجاری خود را در آوریل ۲۰۱۹ آغاز کرد. این اولین پروژه پایدار شرکت آب و برق امارات (EWEC) مبتنی بر فناوری بوده و نقطه عطف مهمی در تحول انرژی ابوظبی و افزایش سهم انرژی این کشور است.
این ایستگاه در منطقه سویحان ابوظبی با مساحت ۸ کیلومتر مربع قرار دارد و شامل ۳.۲ میلیون پنل خورشیدی است. این ایستگاه تقریباً ۱ گیگاوات (GW) انرژی تولید میکند که وابستگی به استفاده از گاز طبیعی را برای تولید برق کاهش میدهد که به کاهش انتشار کربن به میزان یک میلیون تن در سال کمک منجر شده که معادل حذف ۲۰۰۰۰۰ خودرو از جادهها است.
نیروگاه نور ابوظبی علاوه بر اندازه، در زمان برگزاری مناقصه در سپتامبر ۲۰۱۶، رکورد دیگری را شکست و رقابتی ترین تعرفه جهان (8.888 fils/kWh) را به خود اختصاص داد.
این پروژه در طول مرحلهی توسعهی خود جوایز متعددی را به دست آورده است که جدیدترین آنها جایزه پروژهی سال تولید برق در جوایز پروژههای MEED 2020 و جایزه پروژهی سال در جوایز خورشیدی خاورمیانه ۲۰۲۰ بود که توسط انجمن صنایع خورشیدی خاورمیانه (Middle East Solar Industry Association) اداره شده است.
در ژانویه ۲۰۲۲، بورس اوراق بهادار ابوظبی (ADX) فهرست ثانویه ۷۰۰ میلیون دلار اوراق قرضه سبز تضمین شده توسط Sweihan Solar PV، اولین اوراق قرضه سبز موجود در بازار را اعلام کرد. Sweihan Solar PV برای ساخت، مالکیت و بهرهبرداری از نور ابوظبی، بزرگترین نیروگاه خورشیدی مستقل جهان راه اندازی شد این اولین فهرست اوراق قرضه سبز در ADX است که تعداد ابزارهای بدهی و تأمین مالی در بازار را به عدد ۲۸ میرساند.
شرکت ملی انرژی ابوظبی (TAQA) ۶۰ درصد از پروژه را در اختیار دارد، در حالی که مابقی سهام این پروژه متعلق به کنسرسیومی از شرکت ژاپنی Marubeni و شرکت چینی JinkoPower بوده که هر کدام ۲۰ درصد مالکیت دارند.
Solar Star یک نیروگاه خورشیدی PV است که در روزاموند، ایالت کالیفرنیای امریکا واقع شده است. این نیروگاه که توسط SunPower Services اداره و نگهداری میشود، از حدود ۱.۷ میلیون پنل خورشیدی استفاده میکند که در کل دارای مساحت ۳۲۰۰ هکتاری است. هنگامی که این پروژه در سال ۲۰۱۵ تکمیل شد، در آن زمان به عنوان بزرگترین مزرعهی خورشیدی جهان با ظرفیت تولید ۵۷۹ مگاوات در نظر گرفته شد.
تأسیسات خورشیدی Copper Mountain یک نیروگاه خورشیدی PV در بولدر سیتی، ایالت نوادای امریکا است که توسط Sempra Generation توسعه یافته است. این نیروگاه در زمان ساخت، در ۱ دسامبر ۲۰۱۰، به عنوان بزرگترین نیروگاه PV در ایالات متحده با ۵۸ مگاوات در نظر گرفته شد اما در حال حاضر، ظرفیت تولید نیروگاه به بیش از ۸۰۰ مگاوات رسیده است.
در میان بزرگترین نیروگاههای خورشیدی جهان یک نام ایرانی نیز میدرخشد: نیروگاه خورشیدی آفتاب شرق. این نیروگاه خورشیدی ایرانی که از پروژههای شرکت صنایع نیرو و انرژی پاک فولاد (صناپ) است در سال ۱۴۰۱ کلنگزنی شد.
نیروگاه خورشیدی فولاد مبارکه اصفهان در منطقه کوهپایه اصفهان در زمینی به مساحت ۱۲۰۰ هکتار احداث شده و پس از بهرهبرداری قابلیت تولید ۶۰۰ مگاوات برق خورشیدی را دارد.