برای تماشای طبیعت زیبای ایرانی وگیاهان بومی آن نیاز نیست که حتمابارسفر ببندیدو به نقاط مختلف کشورسفر کنید.کافی است سری به باغ ملی گیاه شناسی بزنید.باغی که در آن رویشگاههای مطرح ایرانی ازجمله،هیرکانی،زاگرس،البرز جنوبی وایرانی – تورانی شبیه سازی شده ودرآنها میتوان انواع گیاهان خاص این خطهها رادید.
به گزارش اخبار جدید به نقل از همشهری آنلاین: در اینجا همچنین می توانید گلخانههای جنوب ایران، باغ میوههای بومی ایران و باغ پیازهای ایرانی را ببینید وعلاوه بر آشنایی با گونههای گیاهی کمیاب یا در حال انقراض گردش در این فضای بکر را تجربه کنید.
ساخت و اجرای رویشگاه هیرکانی سال ۱۳۵۱ آغاز شد و امروز از مهمترین و قدیمیترین مجموعههای باغ ملی گیاه شناسی محسوب میشود.
جنگلهای شمالی ایران
رویشگاه هیرکانی شبیه جنگلهای شمال کشور بوده و در آن بیش از ۶۴ گونه درختی و ۲۹ گونه گیاهی مناطق جلگهای و ارتفاعات جنگلی خزر کاشته شده است. ازجمله این گونهها میتوان به سرخس و انواع پیازها و… اشاره کرد. برای ایجاد شرایط مشابه جنگلهای شمال ایران، در این بخش از خاک جنگلهای شمال هم استفاده شده است؛ دریاچه خزر مجموعه هم جذابیت خاصی دارد و رودخانههای آن به رطوبت و طراوت هوا کمک میکنند.
موقعیت: ضلع شرقی
مساحت: ۸ هکتار
شاخصههای مهم: رودخانه، دریاچه
رویشگاه زاگرس از سال ۱۳۶۷ در باغ ملی گیاه شناسی آغاز به کار کرده و زیرمجموعه رویشگاه ایرانی- تورانی به حساب میآید.
سفر به زاگرس
رویشگاه زاگرس به دو بخش زاگرس شمالی و جنوبی تقسیم میشود و با قدمگذاشتن در آن گویی به کوهستانهای مرتفع زاگرس سفر کردهاید. صخرههای آهکی، درختان مقاوم مانند بلوط، زالزالک و گیاهان دارویی معطر تصویری از این منطقه کوهستانی را به شما نشان میدهد. در این رویشگاه، میتوانید با گیاهانی آشنا شوید که در برابر شرایط سخت کوهستانی سازگاری یافتهاند. برای ایجاد شرایط مشابه رشتهکوه زاگرس، در این بخش از سنگها و خاکهای منطقه زاگرس استفاده شده است؛ همچنین ۳ تپه مصنوعی در این بخش ساخته شده است که مرتفعترین آنها ۱۰ متر ارتفاع دارد.
موقعیت: ضلع جنوب شرقی
مساحت: ۳ هکتار
شاخصههای مهم: صخرههای آهکی
رویشگاه البرز جنوبی با الهام از طبیعت دامنههای طبیعی جنوبی رشته کوه البرز بین سالهای ۱۳۸۰ تا ۱۳۸۳ ساخته شد.
شکوه البرز در باغ ملی گیاهشناسی
این رویشگاه بهعنوان ذخیرهگاه ژنتیکی، نقش مهمی در حفظ گونههای گیاهی انحصاری البرز جنوبی ایفا میکند. در اینجا بیش از ۲۴۰ نوع گونه گیاهی مانند ارس، بنه، زالزالک، گلابی وحشی، سماق، زربین، بید، بادام، و توس وجود دارد. در رویشگاه البرز جنوبی همچنین جاذبههایی مانند تپه ماهورها، درهها، چشمهها، رودها، آبشارها، آبگیرها و ماندابها به چشم میخورد که سیمای طبیعی البرز را به نمایش میگذارد. برای ایجاد این مناظر تغییرات مختلفی از جمله تغییر شکل فرم زمین، تغییرات توپوگرافی و… روی این محدوده از باغ شکل گرفته است.
موقعیت: ضلع شرقی
مساحت: ۵/۶ هکتار
شاخصههای مهم: آبگیر، رودخانه، چشمه
رویشگاه ایرانی – تورانی از پهناورترین رویشگاههای باغ ملی گیاهشناسی بوده که با هدف جمعآوری گیاهان شاخص و مهم ناحیه ایرانی- تورانی ساخته شد.
پهناورترین رویشگاه باغ ملی گیاه شناسی
رویشگاه ایرانی- تورانی با اقلیم خشک و نیمهخشک و بارندگی کم، تنوع گیاهی و جانوری منحصربهفردی دارد که در باغ ملی گیاهشناسی به خوبی به نمایش درآمده است. در این رویشگاه ۲۳ نوع از گیاهان معروف به چشم میخورد که از نمونههای آن میتوان به گون و قیچ و… اشاره کرد. در اینجا همچنین برای تفکیک گونههای گیاهی باغراههایی ایجاد شده است. در اطراف دریاچه آبشور این رویشگاه نیز گونهای شورپسند مناطق بیابانی کاشته شده که از تماشای آنها میتوان نهایت لذت را برد.
موقعیت: جنوب شرقی
مساحت: نامشخص
شاخصههای مهم: دریاچه آب شور
گلخانه جنوب ایران در باغ ملی گیاه شناسی سال ۱۳۸۸ به بهرهبرداری رسید و گیاهانی از مناطق جنوبی کشور جمعآوری و به این گلخانه منتقل شد.
دورهمی درختان جنوبی در گلخانه
گلخانه جنوب ایران از ۳ بخش مجزا تشکیل شده است. در بخش اول شاهد درختان حرا و مانگرو هستید. در بخش دوم هم دکه ارتفاع بیشتری نسبت به ۲ بخش جانبی دارد و از شرایط نورگیری بیشتری برخوردار است، میتوان به تماشای گونهای درختی جنوب ایران مانند نخل، کنار، کهور و شیشم و … نشست. در بخش سوم که بخش آخر این مجموعه به حساب میآید نیز میتوان از درختچههایی چون نیلوفر درختی و درمان عقرب و … بازدید کرد.
موقعیت: ضلع جنوبی میدان مرکزی باغ ملی گیاهشناسی ایران
مساحت:نامشخص
شاخصههای مهم: ندارد
طرح باغ پیازهای ایرانی در سال ۱۳۵۲ توسط کارشناسان ایرانی و خارجی به اجرا درآمد. هدف از احداث این باغ جمعآوری و نگهداری گیاهان پیازی بومی ایران است.
وجود ۲۱ گونه گیاهی پیازدار
باغ پیازهای ایرانی ۲۱۱۰ متر مربع وسعت دارد و در قسمت شمال غربی باغ ملی گیاه شناسی احداث شده است. در این منطقه گیاهان پیازدار، ریزومدار و غدهدار از مناطق مختلف ایران جمعآوری شده و بر اساس تنوع رویشگاه، میزان بارندگی و جهت تابش نور کاشته شدهاند. در این باغ ۲۱ گونه گیاهی پیازدار کاشته شده که با نصب حصاری فلزی در اطراف محوطه باغ، از آنها در مقابل حیوانات مزاحمی که از پیاز و ریشه گیاهان تغذیه میکنند، حفاظت میشود. برای شبیهسازی محیط این مجموعه با محیط زیست گیاهان، از خاک زراعی بههمراه شن ماسه، کود پوسیده گاوی و خاکبرگ استفاده شده است.
موقعیت: ضلع شرقی باغ صخرهای
مساحت: ۲۱۰۰ متر مربع
شاخصههای مهم: ندارد
این باغ در سال ۱۳۷۴ با هدف هدف حفظ میراث ژنتیکی میوههای بومی ایران تاسیس شد. هدف از ساخت این باغ آموزش، حفظ و شناساندن درختان میوه بومی است.
در اینجا گیاهان در حال انقراض تکثیر میشوند
باغ میوههای بومی در ضلع شمالی باغ ملی گیاه شناسی واقع شده است و در آن میتوان بیش از ۳۴۶ نوع میوه بومی ایران ازجمله انگور، انجیر، ازگیل و… مشاهده کرد. در قسمت شمالی این باغ، دریاچه ذخیرهکننده آب قرار دارد که رودخانهای از آن منشعب شده و از قسمت میانی باغ میگذرد. این رودخانه در ادامه به دریاچه خزر واقع در مجموعه جنگلی رویشگاه خزر ختم میشود. این باغ نه تنها به عنوان مرکزی برای تکثیر گونههای میوه بومی در حال انقراض شناخته میشود، بلکه از نظر آموزشی و پژوهشی هم اهمیت زیادی دارد.
موقعیت: ضلع شمالی
مساحت: ۴.۵ هکتار
شاخصههای مهم: دریاچه، رودخانه