دی ۲۰, ۱۴۰۳ ۰۰:۱۹
رپورتاژ آگهی ۲۹ آبان ۱۴۰۱ - 2 سال پیش زمان تقریبی مطالعه: 1 دقیقه
کپی شد!
0

 صندوق سرمایه­ گذاری مشترک چیست؟ سرمایه‌گذاری در آن‌ها چه سودی دارد؟

سرمایه­ گذاری به­ عنوان راه­ حلی برای محافظت از پول در برابر تورم و همواره مورد توجه و توصیه بوده و حتی در کشورهایی که از تورم بالایی نیز رنج نمی­برند، همواره از موارد بااهمیت تلقی می­شده است؛ حال‌آنکه در اقتصادی مانند ایران که در طول سنوات متمادی همواره تورم ­های بالایی تجربه شده است، سرمایه ­گذاری از اهمیت دوچندانی برخوردار خواهد بود. بازار سرمایه در ایران در یک نگاه بلندمدت همواره از بازارهای جذاب برای سرمایه­ گذاری تلقی می­شود که در صورت انجام سرمایه­ گذاری­های هوشمندانه می­تواند عواید قابل‌توجهی را در اختیار سرمایه ­گذاران قرار دهد. در این مقاله ابتدا توضیح مختصری درباره­ ی روش­های سرمایه­ گذاری ارائه خواهیم کرد و در ادامه به سراغ معرفی صندوق سرمایه­ گذاری مشترک به ­عنوان یک ابزار مالی خواهیم رفت.

روش­ های سرمایه­ گذاری

به‌طورکلی روش ­های سرمایه ­گذاری را می­توان به دو روش مستقیم و غیرمستقیم دسته ­بندی کرد. در سرمایه­ گذاری مستقیم، خود فرد سرمایه­ گذار شخصاً اقدام به سرمایه­ گذاری کرده و برای انجام بهتر امور آن لازم است تا از توانایی ­های خاصی در زمینه­ی انتخاب محل سرمایه­ گذاری مناسب و مهارت ­های تحلیل­گری پیرامون آن برخوردار باشد. همچنین در کنار این موارد لازم است تا فرد سرمایه ­گذار وقت کافی را برای انجام امور مرتبط با سرمایه­ گذاری در اختیار داشته باشد.

حال ممکن است شرایط مطرح شده در بند قبلی در اختیار تعداد زیادی از افراد نباشد، اما آن­ها قصد سرمایه­گذاری در بازارهای مختلف، از جمله بازار سرمایه را داشته باشند. در این شرایط سرمایه ­گذاری غیرمستقیم از طریق شرکت­ های سبدگردان و صندوق ­های سرمایه­ گذاری موضوعیت پیدا خواهد کرد. پیش از پرداختن به بحث سبدگردان ­ها و موضوع اصلی این مقاله یعنی صندوق ­های سرمایه ­گذاری مشترک، لازم است تا توضیحاتی را در خصوص تفاوت ­های بین سرمایه ­گذاری مشترک و غیرمشترک ارائه دهیم.

سرمایه ­گذاری مستقیم در برابر سرمایه­ گذاری غیرمستقیم

هرکدام از روش­های سرمایه ­گذاری نسبت به دیگری از مزایا و معایبی برخوردارند. به طور مثال در سرمایه­گذاری غیرمستقیم، فرد سرمایه­ گذار مالکیت مستقیم در محل نهایی سرمایه­ گذاری را نخواهد داشت و به‌این‌ترتیب طبیعتاً حق حضور در مجمع محل نهایی سرمایه ­گذاری را نیز ندارد و تنها و آن هم در صورت دارابودن واحدهای ممتاز صندوق­های سرمایه­گذاری می­تواند در مجمع مربوط به صندوق ­ها شرکت کند. البته در سرمایه ­گذاری غیرمستقیم امکان استفاده و نیروی انسانی متخصص در سرمایه­ گذاری و بهره­گیری از دانش آن­ها امری است که سرمایه ­گذاری در صندوق­ها را جذاب می­کند. بااین‌حال برای مقایسه سرمایه­ گذاری مستقیم و غیرمستقیم می­تواند به مقالات مرتبط در سایت آکادمی دانایان مراجعه کنید.

صندوق سرمایه­ گذاری مشترک چیست؟

 صندوق سرمایه­ گذاری مشترک چیست؟ سرمایه‌گذاری در آن‌ها چه سودی دارد؟

صندوق سرمایه­ گذاری مشترک نوعی ابزار مالی است که از طریق تجمیع وجوه افراد مختلف که قصد سرمایه ­گذاری در بازاری را دارند اما از وقت و تخصص لازم برای انجام آن کار برخوردار نیستند، اقدام به سرمایه­ گذاری کرده و سود حاصل از این سرمایه ­گذاری بین مدیران و گردانندگان صندوق و سرمایه­ گذاران تقسیم خواهد شد. بدین ترتیب از طریق تجمیع وجوه سرمایه­ گذاران مختلف و بهره­ گیری از صرفه ­های ناشی از مقیاس، به بهبود وضعیت هزینه­ های مبادلاتی کمک شده و قدرت چانه­ زنی مدیران صندوق در برخی از حالت­ های سرمایه­ گذاری نیز افزایش خواهد یافت. از سوی دیگر سرمایه­ گذارانی که قصد سرمایه ­گذاری داشتند اما از دانش و تخصص لازم و همین­طور وقت کافی برای انجام این کار برخوردار نبودند، با بهره­ گیری از صندوق ­های سرمایه­ گذاری مشترک می­توانند از عواید موجود در سرمایه ­گذاری مدنظرشان برخوردار شوند. برای کسب اطلاعات بیشتر در خصوص صندوق سرمایه­ گذاری مشترک می­توانید به مقالات مربوطه در سایت آکادمی دانایان مراجعه کنید.

صندوق املاک و مستغلات چیست؟

اما علت این امر در آن است که سبدگردان­ها به واسطه ­ی نحوه­ ی ارائه­ ی خدماتشان و منحصربه‌فرد بودن سبدهای ارائه شده به سهام‌داران به واسطه­ ی سطح ریسک‌پذیری آنان، حداقل سرمایه ­ی بیشتری را طلب خواهند کرد. البته این دو ابزار و نهاد مالی دارای برخی تفاوت­های دیگر نیز هستند که برای آشنایی بیشتر با آن­ها مطالعه­ ی مقاله ­ی مقایسه­ ی صندوق­ های سرمایه­ گذاری و سبدگردان­ها را در سایت آکادمی دانایان به شما توصیه می­کنیم.

انواع صندوق­ های سرمایه­ گذاری مشترک از منظر محل سرمایه­ گذاری

صندوق سرمایه­ گذاری با درآمد ثابت

صندوق سرمایه­ گذاری با درآمد ثابت یکی از انواع صندوق ­های سرمایه­­ گذاری مشترک است که از طریق تجمیع وجوه سرمایه ­گذاران خرد اقدام به سرمایه ­گذاری در ابزارهای با درآمد ثابت می­کند. ابزارهای مبتنی بر درآمد ثابت، مواردی هستند که با سرمایه ­گذاری در آن­ها می­توان به سودی بدون ریسک و قطعی، هرچند نه­چندان قابل‌توجه و چشمگیر دست پیدا کرد. مواردی نظیر اوراق، سپرده­ی بانکی، گواهی سپرده­ی بانکی و مواردی ازاین‌قبیل از ابزارهای درآمد ثابت محسوب می­شوند. چیزی در حدود ۸۰ درصد از دارایی­ های صندوق سرمایه­ گذاری با درآمد ثابت به سرمایه­ گذاری در ابزارهای با درآمد ثابت اختصاص پیدا کرده و از این نظر این­گونه از صندوق­ های سرمایه­ گذاری بسیار کم‌ریسک هستند.

صندوق سرمایه ­گذاری در سهام

نوع دیگری از صندوق­  های سرمایه ­گذاری مشترک، صندوق­های سرمایه­ گذاری در سهام هستند که عمده ­ی تمرکز آن­ها بر روی سرمایه­ گذاری در سهام و حق­تقدم آن­ها است. همچنین این صندوق­ ها می­توانند تا درصد محدودی از دارایی خود را به سرمایه­گذاری در سایر صندوق­ ها اختصاص دهند. بازار سهام همواره با تحولات خاص خود مواجه بوده و از این نظر با تأثیرپذیری از اخبار و اتفاقات مختلف نوساناتی را تجربه است. طبیعتاً صندوق سرمایه ­گذاری سهامی که بخش زیادی از دارایی­های خود را در بازار سهام سرمایه­ گذاری می­کند نیز از این قاعده مستثنی نیست و از تحولات بازار سهام تأثیر می­پذیرد؛ بنابراین می­توان گفت سرمایه­ گذاری در قالب صندوق سرمایه­ گذاری سهامی برای افراد ریسک ­پذیر مناسب­تر خواهد بود. البته فراموش نکنیم که ریسک و بازدهی با یکدیگر رابطه­ ی مستقیم دارند و به عبارت بهتر می­توان گفت بازدهی پاداشی برای پذیرش ریسک است و به همین علت در صورت‌پذیرش سطح بالاتری از ریسک، افراد می­توانند بازدهی ­های بالاتری را نیز تجربه کنند.

صندوق سرمایه ­گذاری مختلط

صندوق سرمایه ­گذاری مختلط را می­توان به‌عنوان راه­حلی میانی بین صندوق ­های با درآمد ثابت و صندوق­ های سهامی دانست. همان­طور که بیشتر اشاره کردیم، صندوق سرمایه­ گذاری با درآمد ثابت تقریباً صندوقی بدون ریسک بوده و مطابق با آنچه در خصوص رابطه­ ی ریسک و بازدهی مطرح کردیم، بازدهی این صندوق ­ها نیز چندان قابل‌توجه نخواهد بود. اگرچه این صندوق­ ها برای دوران رکود بازار سهام، محل مناسبی برای سرمایه­ گذاری هستند. از سوی دیگر صندوق ­های سهامی در عین پربازده بودن ریسک زیادی را نیز به همراه دارند. اما اگر بتوان ترکیبی از این دو نوع دارایی را داشت می­توان با پذیرش ریسکی معقول، بازدهی قابل‌توجهی را نیز به دست آورد. صندوق سرمایه­ گذاری مختلط با ارائه­ی ترکیبی از سرمایه­ گذاری در اوراق بهادار و سرمایه­گذاری در سهام و حق‌تقدم و مواردی نظیر آن، ضمن کاهش ریسک نسبت به صندوق سهامی، بازدهی بیشتری نسبت به صندوق با درآمد ثابت را نیز ارائه می­دهد. برای کسب اطلاع بیشتر در خصوص صندوق ­های سرمایه ­گذاری مختلط می­توانید به مقاله ­ی مربوط به آن در سایت آکادمی دانایان مراجعه کنید.

 صندوق سرمایه­ گذاری مشترک چیست؟ سرمایه‌گذاری در آن‌ها چه سودی دارد؟

سخن پایانی

در این مقاله به ارائه­ ی توضیحات مختصری پیرامون روش­های سرمایه ­گذاری مستقیم و غیرمستقیم پرداختیم و همچنین در خصوص صندوق سرمایه­ گذاری مشترک به‌عنوان ابزاری برای سرمایه ­گذاری غیرمستقیم توضیحاتی ارائه دادیم. واقعیت آن است که امروزه در بسیاری از کشورهای دنیا درصد زیادی از فعلان بازار مالی از طریق صندوق­های سرمایه­ گذاری اقدام به سرمایه­گذاری می­کنند اما متأسفانه در ایران به دلیل آشنایی کمی که با این ابزار وجود دارد، در عین سودآور و ارزنده بودن سهم چندان قابل‌توجهی را به خود اختصاص نداده است. از این روی آشنایی بیشتر با این ابزارهای مالی می­تواند باعث کسب بازدهی­ های قابل‌توجهی در زمینه­ی سرمایه­ گذاری در بازارهای مختلف شود. صندوق سرمایه­گذاری مشترک دارای انواع متعدد دیگری نیز هست که در این مقاله به آن­ها پرداخته نشده و از شما دعوت می­کنیم تا به جهت کسب اطلاع بیشتر در خصوص آن­ها به مقالات موجود در سایت آکادمی دانایان مراجعه کنید.

مطالب مرتبط
نظرات

دیدگاهتان را بنویسید!

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *