عربستان سعودی که پدرخوانده توافق چارچوب اداره سیاسی کشور لبنان محسوب میشود، مجدداً به دنبال احیای حضور یا همان نفوذ خود در این کشور است.
به گزارش اخبار جدید به نقل از اعتمادآنلاین،
رسانههای عربی خبر دادند، در شرایطی که منطقه دچار بحرانهای مضاعف و پیچیدهای است، عربستان سعودی به همراه فرانسه راهبردی را برای همکاری درباره ترسیم آینده لبنان در دست اجرا دارند.
گفته میشود این همکاری بعد از سفر امانوئل مکرون، رئیسجمهور فرانسه، به ریاض شکل عملیتری به خود گرفته و به سطح مشارکت راهبردی برای تعامل با چالشهای منطقهای با محوریت بحران لبنان رسیده و قرار است در این چارچوب راه حلهای سیاسی، اقتصادی و امنیتی فراگیری را از این طریق مطرح و اجرایی کند.
عربستان سعودی که از دوره توافق طائف، حداقل با حمایتهای اقتصادی لبنان را در قبضه خود نگه داشته و از این طریق شخصیتهای وابسته به خود به و در راس آنها رفیق حریری را در بالاترین جایگاه قدرت این کشور قرار داده بود، بعد از شکست برنامههای سعد حریری در پیشبرد برنامههای محمد بن سلمان، ناگهان سپردههای خود را از بانکهای لبنان خارج کرد و باعث سقوط شدید اقتصاد آن و بحرانی شدنش شد.
حال با تغییرات به وجود آمده در شرایط منطقهای، عربستان از طریق مسئولان خود بار دیگر به دنبال از سرگیری نفوذ خود در این کشور برآمده و این مهم را هم از طریق اعلام حمایت از تمامیت ارضی و ثبات و استقرار سیاسی در لبنان آغاز کرده است.
در این راه فرانسه را به عنوان کشوری که خود را به شکل سنتی صاحب بیچون و چرای لبنان میداند، همراه خود میبیند و قصد دارد با نفوذش به تعبیر خود، مانع از نفوذ بیگانگان در این کشور و بیثباتی در قلب سیاستهای خاورمیانه شود.
در این بین، آمریکا و برخی از قدرتهای منطقهای هم به انتظار نتایج این تلاشهای ریاض ـ پاریس هستند تا در صورت موفقیت، آن را در بقیه مناطق خاورمیانه و به ویژه در غزه و شاید در سوریه هم اجرایی کنند.
اینکه قدرت سیاسی فرانسه به عنوان یکی از اعضای دائم شورای امنیت و عربستان سعودی به عنوان برادر بزرگ کشورهای عربی با آن قدرت مالی و اقتصادی بسیار بالا تا چه حد بتوانند اتمسفر مستقری را در منطقه، آن هم در راستای منافع کشورهای معتدل عربی و غربی ایجاد کنند، به میزان موفقیتی مرتبط خواهد بود که این دو در لبنان به دست خواهند آورد.
به تعبیری واضحتر، اگر دلارهای نفتی عربستان و فشارهای سیاسی و فرهنگی فرانسه بتوانند اقدام نیمهکاره اسرائیل را در تغییر معادلات در لبنان به انجام برسانند، به طور حتم در آیندهای نه چندان دور از این الگو در دیگر کشورها نیز کپیبرداری خواهد شد، اما ابتدا و پیش از هر چیز این مشارکت سعودی ـ فرانسوی نیازمند برداشتن گامهای موفقیتآمیز در لبنان است که حداقل در آینده کوتاهمدت امکان انجام آن احتمال ندارد.