پسته یکی از اعضای مهم و ثابت آجیل ایرانی است که میزان پتاسیم آن با این جثه کوچک برابر با پتاسیم پرتقال است و به علت داشتن مواد مغذی از اهمیت بسیاری برخوردار است. استان کرمان و شهرستان رفسنجان، مراکز اصلی تولید پسته در ایران به شمار می آیند. پسته، عضو ثابت آجیل با وجود جثه کوچک خود سرشار از منابع مفید و مغذی برای سلامتی انسان است.
باید اشاره شود که برخی استان های مرکز کشور در حال حاضر با تولید چند هزار تن در سال جایگاه خاصی در تولید این محصول در دشتهای مرکزی کشور دارد. همچنین قیمت پسته بادامی خام در مراکز فروش به فاکتورهای مختلفی بستگی دارد. برخی از استان های جنوب کشور هر یک با چند هزار تن تولید پسته بادامی در رتبه های برتر در بین سایر استانهای کشور قرار داشته اند. لازم به ذکر است که شهرهای جنوبی به عنوان قطب تولید پسته بادامی کشور، در بخشهای مختلف کشور بیش از 20 استان به صورت کلی یا پراکنده در تولید و برداشت پسته بادامی کشور مشارکت دارند. برای همین است که ممکن است در هر استان با حدود هزار تن تولید در سال امکان تامین بخشی از نیاز داخلی هر بخش از کشور را داشته باشیم.
پسته یکی از مهم ترین خکشبار شناخته شده در دنیا است که خاستگاه اصلی آن کشور ایران می باشد و برای همین است که بسیاری از کشورهای دنیا خواهان خرید پسته از کشور ما هستند. همچنین علاوه بر کیفیت، قیمت پسته گرمسار بسیار مناسب است. با این وجود و بنا به دلایل متعدد تولید پسته در کشور در چند سال گذشته دستخوش تغییراتی بوده است و این امر باعث شده است که ایران بخشی از سهم خود از بازارهای جهانی را از دست بدهد. به گونه ای که در اخبار منتشر شده در ارتباط با حجم تولید پسته در ایران در سال 1400 شاهد کاهش قابل توجه این محصول نسبت به سال قبل از آن بوده ایم. عوامل متعددی وجود دارد که ممکن است هر ساله بر تولید پسته کشور تاثیر بگذارد که از جمله آنها آفت زدگی محصولات می باشد.
ایران یکی از بزرگ ترین صادرکنندگان پسته در دنیا است. قیمت پسته تبریز با توجه به کیفیت بالایی که دارد نسبت به انواع آن مقداری بالاتر است. حجم صادرات پسته در سال 1400 به کشور قرقیزستان در مقایسه با بسیاری از کشورهای آسیایی بیشتر بوده و نسبتا قابل توجه بوده است. در این سال شاهد بودیم کشور ما با صادرات چند میلیون دلاری پسته حجم بالایی از صادرات را به قرقیزستان داشته است. ارز صادرات پسته با پوست به این کشور بر اساس آمار منتشر شده توسط مراجع رسمی در حدود 45 میلیون دلار بوده است. این میزان درآمد ارزی تنها 5 میلیون دلار کمتر از درآمد صادرات پسته ایران به کشور عراق در سال 1400 است. به همین دلیل می توان این کشور را بازار خوبی برای فروش پسته صادراتی ایران دانست.