مشاور امنیت ملی کاخ سفید جیک سالیوان در مصاحبه با روزنامه انگلیسی «فایننشال تایمز» تصریح کرد در صورتیکه ریاض و تلآویو برای عادیسازی روابط به توافق نرسند، دولت بایدن، توافق دفاعی و امنیتی با عربستان سعودی را امضا نخواهد کرد و تصریح کرد «شما نمیتوانید یک بخش را از بخشهای دیگر جدا کنید».
به گزارش اخبار جدید، سالیوان در مصاحبه خود که روز شنبه منتشر شد، پیشنهادات اخیر را مبنی بر اینکه در صورت امتناع رژیم صهیونیستی از دادن امتیاز به فلسطینیان، توافق دوجانبه بین دولت بایدن و عربستان بررسی خواهد شد، رد کرد.
اظهارات سالیوان در حالی مطرح شده است که دو روز پیش، خبرگزاری بلومبرگ از افزایش سرعت مذاکرات میان آمریکا و عربستان سعودی در دوره اخیر و نزدیک بودن دو کشور به دستیابی به یک «توافق امنیتی» خبر داده بود.
طبق گزارش فایننشالتایمز، پس از آغاز جنگ غزه در هفتم اکتبر (15 مهر ماه) که هفت ماه از آن میگذرد، دولت بایدن به دنبال یک توافق سهجانبه برای ترغیب ریاض برای برقراری روابط دیپلماتیک با اسرائیل بعنوان بخشی از طرح تضمین صلح پایدار در غرب آسیا بود.
دولت بایدن امیدوار است که از چشمانداز عادیسازی روابط ریاض و دیگر کشورهای مسلمان با رژیم صهیونیستی برای متقاعد کردن تلآویو برای اعطای امتیازاتی به فلسطینیان بهره گیرد.
با اینحال، نخستوزیر رژیم صهیونیستی بنیامین نتانیاهو به طور مکرر هرگونه اقدام به سوی راهحل دو کشوری برای درگیریهای طولانیمدت بین فلسطینیان و صهیونیستها را رد کرده است.
سالیوان در مصاحبه خود تصریح کرد «چشمانداز یکپارچه در واقع، تفاهم دوجانبه بین ایالات متحده و عربستان سعودی همراه با عادیسازی (روابط) بین اسرائیل و عربستان سعودی به همراه اقدامات و گامهای جدی از طرف مردم فلسطین است. همه اینها در کنار همدیگر است…نمیتوانید یک بخش را از دیگری جدا کنید».
مشاور امنیت ملی کاخ سفید ادامه داد «انتظار دارم که در ماههای پیش رو، چیزهای زیادی از رئیسجمهور و دیگر مقامهای آمریکایی درباره مسیری که معتقدیم میتواند اسرائیل امنتر و منطقهای آرامتر به وجود آورد، بشنوید».
سالیوان همچون دیگر مقامهای آمریکایی به دفاع از مواضع رژیم صهیونیستی پرداخت گفت «تنها کاری که میتوانیم کنیم این است..که هر تعداد از کشورهای منطقه را که میتوانیم، وارد کنیم و در نهایت به حاکمیت اسرائیل بستگی دارد و صادقانه، در نهایت این مردم اسرائیل هستند که میتوانند تصمیم بگیرند که آیا میخواهند این مسیر را انتخاب کنند یا خیر».
دولت بایدن و قبل از هفتم اکبر، در آستانه رسیدن به خواسته خود برای برقراری توافق بین ریاض و تلآویو بود که در نهایت منجر شد تا واشنگتن با یک توافق امنیتی و دفاعی با ریاض و حمایت از برنامه هستهای صلحآمیز این کشور در قبال واگذاری یکسری امتیازات از سوی رژیم صهیونیستی به فلسطینیان موافقت کند.
گرچه پس از جنگ غزه این فرایند متوقف شد اما واشنگتن و ریاض به مذاکرات درباره یک توافق احتمالی بعنوان بخشی از طرحهای پساجنگی به منظور تضمین صلح در منطقه ادامه دادند.
با اینحال، ریاض به وضوح تصریح کرد که چنین توافقی مستلزم واگذاری امتیازات بیشتری از سوی اسرائیل به فلسطینیان است و تلآویو موظف است که گامهای غیرقابل بازگشتی به سوی تشکیل کشور فلسطین بردارد.
وزیر خارجه عربستان شاهزاده فیصل بن فرهان هفته گذشته گفته بود که ریاض و واشنگتن به توافق دوجانبه بسیار نزدیک شدهاند اما «نیاز است که در حقیقت یک مسیری به سوی کشور فلسطین وجود داشته باشد که معتبر و غیرقابل بازگشت باشد».