دی ۲۴, ۱۴۰۳ ۰۸:۴۵
رپورتاژ آگهی ۲۴ دی ۱۴۰۳ - 6 دقیقه پیش زمان تقریبی مطالعه: 2 دقیقه
کپی شد!
0

راه های درخواست استرداد جهیزیه را می دانید؟

معمولا برای شروع زندگی مشترک، هر یک از زن و شوهر لوازمی را به خانه مشترک میآورند که از آن تحت عنوان جهیزیه در بین مردم یاد میشود. هر کس چیزی را به عنوان جهیزیه به خانه مشترک بیاورد مالک می باشد و هر وقت خواسته باشد میتواند آنها را از منزل مشترک، خارج نماید.

معمولا برای شروع زندگی مشترک، هر یک از زن و شوهر لوازمی را به خانه مشترک میآورند که از آن تحت عنوان جهیزیه در بین مردم یاد میشود. هر کس چیزی را به عنوان جهیزیه به خانه مشترک بیاورد مالک می باشد و هر وقت خواسته باشد میتواند آنها را از منزل مشترک، خارج نماید. به همین منظور گروه وکلای مجموعه حقوقی داپکده با کوله باری از تجربه و فعالیت در زمینه دعاوی خانواده برای وکالت استرداد جهیزیه شما آماده به خدمت هستند.

یکی از مواردی که در زمان طلاق و جدایی مورد اختلاف زوجین قرار میگیرد، بحث استرداد جهیزیه میباشد، طبق قانون، جهیزیه جزو اموال و دارایی های زوجه بوده و هرگونه تصرفی که بخواهد میتواند نسبت به آن لوازمی که به منزل مشترک آورده انجام دهد و همچنین نیز میتواند آن لوازم را از منزل شوهر خارج نموده و به جای دیگری منتقل نماید.

جهیزیه چیست؟

لوازم و وسایلی که زوجه در زمان شروع به خانه مشترک میاورد را جهاز یا جهیزیه میگویند. جهیزیه بسته به شرایط خانوادگی، فرهنگی و اقتصادی خانواده زوجین فرق میکند. جهیزیه میتواند هر چیزی باشد، اما اغلب جهاز به صورت لوازم و وسایل خانه میباشد.

جهیزیه از منظر قانون

در قانون مدنی چیزی به صورت اختصاصی با عنوان جهیزیه یا جهاز، ذکر نشده است و موضوع جهیزیه کاملا عرفی میباشد. ولیکن براساس ماده 1107قانون مدنی، تهیه لوازم و اسباب و وسایل زندگی مشترک، بر عهده زوج بوده و اثاثیه منزل به عنوان یکی از مصادیق نفقه زوجه محسوب میشود، طبق قانون مذکور، شوهر به جهت شروع زندگی زناشویی وظیفه دارد لوازم ضروری زندگی را تهیه نماید، و زوجه هیچ وظیفه و تکلیفی نسبت به تهیه آن لوازم ندارد.

لازم به ذکر است که جهیزیه زوجه، در منزل مشترک، به صورت امانت بوده و هر زمانی که زن بخواهد میتواند هرگونه تصرفی در جهیزیه انجام دهد.

روش های استرداد جهیزیه

در صورتی که زوجه خواسته باشد برای برگرداندن لوازمی که به عنوان جهیزیه به خانه شوهر برده اقدام نماید، میتواند این کار را از چند طریق انجام دهد، که در ادامه به آنها خواهیم پرداخت.

اولین راهی که زوجه میتواند برای استرداد جهیزیه خود اقدام نماید، توافق با شوهر میباشد، در صورتی که بین زوجین توافقی مبنی بر استرداد جهیزیه انجام گیرد، زوجه میتواند برای خارج کردن جهیزیه خود اقدامات لازم را مهیا نماید. این روش توافقی بوده و نیاز به ورود قانون نیست.

روش بعدی که زوجه میتواند برای استرداد جهیزیه در پیش بگیرد، پیگیری از طریق قانون میباشد،

در صورتی که زوجه لیست و سیاهه جهیزیه (لیستی که توسط خانواده دختر تهیه شده و تمام لوازم و وسایلی که توسط خانواده دختر تهیه شده در آن نوشته و به امضا داماد و شهود میرسد) را داشته باشد میتواند به استناد همین لیست از طریق قانون برای استرداد جهیزیه اقدام نموده و جهیزیه خود را از منزل شوهرش خارج نماید.

و اگر چنانچه زوجه لیست و سیاهه جهیزیه را نداشته باشد، برای اثبات و استرداد جهیزیه باید به مواردی مانند: فاکتورهای خرید لوازم( در صورت وجود آنها) و شهود استناد کرد.

لازم به ذکر است که اثبات استرداد جهیزیه در مورد آخر (عدم وجود لیست جهیزیه ) کمی دشوار و سخت میباشد.

توجه داشته باشید که اگر چنانچه بدون داشتن رای دادگاه، اقدام به جابجایی جهیزیه نمایید، ممکن است به جرم سرقت محکوم شده و شامل مجازات گردید، برای طی کردن مراحل استرداد جهیزیه بهتر آن است که از یک وکیل متخصص در امور خانواده مشورت بگیرید. مجموعه حقوقی داپکده با بهره مندی از وکلای متخصص، مجرب و با تجربه در زمینه دعاوی خانواده علی الخصوص موضوع استرداد جهیزیه و سایر موارد حقوقی مانند نمونه قرارداد جعاله، سرمایه گذاری و … برای کمک کردن به شما حاضرند. با ما ارتباط بگیرید تا از تجارب وکلای این مجموعه بهره مند شوید.

روند استرداد جهیزیه

برای استرداد جهیزیه باید مراحلی را طی نمود، انجام این کار از طریق قانون، نیازمند آگاهی کامل نسبت به روند این مراحل میباشد. شروع روند استرداد جهیزیه به شرح ذیل میباشد.

فرستادن اظهارنامه استرداد جهیزیه توسط زوجه برای مرد

تنظیم دادخواست استرداد جهیزیه از طریق دفاتر خدمات قضایی

ضمیمه کردن مدارکی که مالکیت جهیزیه را برای زوجه ثابت میکند.

طرح دادخواست تامین دلیل

ابلاغ دادخواست تامین دلیل به زوج

اجرای دادخواست تامین (در این مرحله خواهان یا وکیل او توسط مامور قضایی برای لیست برداری اقدام خواهند کرد)

شروع رسیدگی پرونده در دادگاه(ارسال دادخواست استرداد جهیزیه به دادگاه خانواده یا شورا حل اختلاف(در صورتی که ارزش جهیزیه کمتر از 20 میلیون تومان باشد.)

صدور و ابلاغ دستور تعیین وقت جلسه رسیدگی به دعوای استرداد جهیزیه

احضار خواهان و خوانده در جلسه دادگاه

شنیدن اظهارات و دلایل طرفین به جهت اثبات ادعای هر یک از آنها

صدور حکم استرداد جهیزیه

اعتراض به حکم استرداد جهیزیه توسط زوج

مدارک مورد نیاز برای استرداد جهیزیه

اگر خواسته باشید کاری را از طریق مراجع قضایی پیش ببرید، نیاز به ارائه یکسری مدارک، ادله و اسنادی دارید، دادخواست استرداد جهیزیه از این قاعده مستثنی نبوده و برای پیش بردن آن از طریق قانون نیاز به ارائه مدارک و اسنادی میباشد از جمله:

ارائه مدارک هویتی خواهان.(کارت ملی، شناسنامه)

سند نکاح یا سند طلاق که مدرکی مبنی بر وجود زندگی مشترک و خانه مشترک میباشد.

سند و مدرکی دال بر وجود جهیزیه مانند: سیاهه، فاکتور خرید،

شهادت شهود یا استشهادیه (در صورت عدم وجود سیاهه یا فاکتور)

آیا زوج میتواند به حکم استرداد جهیزیه اعتراض بزند؟

در جواب این سوال باید گفت که بله، مرد میتواند به حکم استرداد جهیزیه اعتراض نماید، بعد از اینکه دادگاه خانواده حکم به استرداد جهیزیه را صادر نمود، زوج میتواند به این حکم، مبنی بر اینکه لوازم جهیزیه توسط زوج در طول زندگی خریداری شده و این اموال جزو جهیزیه اولیه زوجه نبوده است یا به جهت اینکه این لوازم به جای جهیزیه خانم که خراب و غیر قابل استفاده شده بود، توسط مرد تعویض و خریداری شده است، اعتراض نماید.

برای اینکه بتوانید جهیزیه خود را پس بگیرید، میبایست دادخواست استرداد جهیزیه را از طریق دفاتر خدمات قضایی به دادگاه خانواده طرح نمایید. بهترین روش برای تنظیم دادخواست استرداد جهیزیه این است که به یک وکیل پایه یک دادگستری متخصص و مجرب در امور خانواده مراجعه نمایید.

مطالب مرتبط
نظرات

دیدگاهتان را بنویسید!

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *