احتمالا میدانید که وجود استرس و اضطراب میتواند باعث افزایش فشار خون در کسانیکه این احساس را تجربه میکنند بشود. طبق گزارش انجمن اضطراب و افسردگی آمریکا (ADAA)، اختلالات اضطرابی سالانه بیش از 40 میلیون بزرگسال را در ایالات متحده تحت تأثیر قرار میدهد.
به گزارش اخبار جدید به نقل از خبر فارسی، اضطراب میتواند باعث ایجاد طیف وسیعی از علائم فیزیکی شود که یکی از آنها افزایش سطح فشار خون شود. در این مقاله قصد داریم ارتباط بین استرس و اضطراب با فشار خون بالا را بررسی و بهترین قرص برای فشارخون عصبی را معرفی کنیم.
اضطراب پاسخ طبیعی بدن به یک تهدید مشخص و قابل درک است که هر از گاهی همهی ما آنرا تجربه میکنیم. هنگامیکه احساس اضطراب میکنیم و حالت ستیز و گریز در بدن ما فعال میشود، علائم زیر را تجربه خواهیم کرد:
در برخی از افراد اضطراب به یک حالت مزمن تبدیل میشود. در واقع بدن این افراد بدون وجود علت مشخصی شروع به ایجاد نشانههای اضطراب میکند. این افراد زمینهی بروز این اختلال را دارند. اختلالات اضطرابی عبارتند از:
خوشبختانه اضطراب باعث فشار خون بالای مزمن نمیشود. با اینحال، میتواند منجر به افزایش کوتاه مدت فشار خون شود. هنگامیکه بهدلیل قرارگیری در یک موقعیت استرسزا شروع به احساس اضطراب میکنید، بدن شما وارد حالت جنگ یا ستیز و گریز میشود. این مسئله بهدلیل فعال شدن سیستم عصبی سمپاتیک اتفاق میافتد. در طول زمانیکه سیستم عصبی سمپاتیک فعال میشود سطح آدرنالین و کورتیزول بدن افزایش مییابد، که هر دو میتوانند منجر به افزایش فشار خون شوند. اگرچه استرس و اضطراب میتواند باعث فشار خون بالا شود، اما این افزایش موقتی است و بهطور کلی پس از آرام شدن بدن، فشار خون مجددا به حالت عادی باز میگردد.
همانطور که اضطراب میتواند بهطور موقت فشار خون را افزایش دهد، فضار خون بالا نیز گاهی اوقات باعث ایجاد احساس استرس و اضطراب میشود. به عنوان مثال، برخی از علائم فشار خون بالا شبیه علائم ناشی از اضطراب هستند، مانند:
تجربه این علائم یا هر نشانه دیگری از فشار خون بالا میتواند منجر به افزایش اضطراب فرد شود. علاوه بر این، داشتن یک بیماری مزمن مانند فشار خون بالا میتواند باعث افسردگی و اضطراب شود. در واقع، مؤسسه ملی سلامت روان در ایالات متحده (NIMH)گزارش داده است که افرادی که بیماریهای مزمن دارند بیشتر احتمال دارد اختلالات سلامت روان مانند اضطراب را تجربه کنند. یک مطالعه در سال ۲۰۱۸ نشان داد که تا ۵۱ درصد از افراد مبتلا به فشار خون شریان ریوی ممکن است اختلالات اضطرابی و هراس داشته باشند، که بسیاری از این افراد برای رفع این اختلال تحت درمان قرار نمیگیرند.
اگر دائما دچار افزایش فشار خون ناشی از استرس و اضطراب میشوید، بهتر است در ابتدا اختلال اضطراب زمینهای را که دارید درمان کنید تا مشکل شما به مقدار زیادی رفع شود. همچنین با مصرف بعضی مکملها میتوانید به حفظ فشار خون در مقادیر طبیعی کمک کنید. موارد زیر گزینههای درمانی برای رفع مشکل بهحساب میآیند.
درمانهای شناختی- رفتاری، درمانی استاندارد و طلایی برای اکثر اختلالات اضطرابی بهحساب میآید. تکنیکهای مورد استفاده در این نوع درمان میتواند به رفع و تغییر برخی افکار، احساسات و رفتارهای مشکلسازی که به ایجاد اضطراب میانجامند کمک کند. تحقیقات نشان دادهاند که استفاده از این روش میتواند به اندازهی استفاده از دارو در درمان اختلالات اضطرابی موثر باشد.
رواندرمانی رویکردهای مختلفی دارد و بسته به نوع و شدت اختلال اضطرابی، میتوان سایر رویکردهای درمانی را نیز در نظر گرفت.
داروهایی که معمولا برای کنترل اضطراب و استرس تجویز میشوند، معمولا مهارکنندههای انتخابی بازجذب سروتونین (SSRIs) هستند. این داروها باعث افزایش جذب سروتونین در مغز میشوند و باعث افزایش توانایی بدن در کنترل استرس و اضطراب میشوند. این داروها عوارض جانبی خاصی دارند و میتوانند باعث اعتیاد شوند و فقط مصرف کوتاه مدت آن و با تجویز پزشک توصیه شده است.
منیزیم و پتاسیم دو مادهی مهم در بدن هستند که به کاهش فشار خون کمک میکنند. مطالعات مختلفی به بررسی اثرات منیزیم و پتاسیم در کاهش فشار خون پرداختهاند و نتایج آنها مبین نقش بسیار مهم این دو مادهی حیاتی در حفظ فشار خون در محدودهی طبیعی است. علاوه بر این مشخص شده است که منیزیم و پتاسیم میتوانند به کاهش اضطراب و استرس کمک کنند و باعث ایجاد احساس ریلکسی و آرامش در افراد بشوند و در واقع میتوانند باعث بهبود وضعیت سلامت روان افراد بشوند.
تحقیقات نشان داده است که میزان کم منیزیم در بدن میتواند باعث ایجاد استرس و اضطراب شود. همچنین نتایج پژوهشها مشخص کرده است ایجاد علائم استرس نیز باعث کاهش منیزیم در بدن میشود. از طرفی مصرف پتاسیم به تنظیم انواع هورمونها در بدن شما کمک میکند، از جملهی این هورمونها کورتیزول و آدرنالین هستند که در اثر استرس و اضطراب ترشح میشوند.
کالمگ سیترات® محصول جدید شرکت سمانیک سلامت گستر است که مصرف آن میتواند دارای فواید زیادی برای بدن باشد. این محصول حاوی منیزیم و پتاسیم است که از جمله اثرات آن میتوان به حفظ فشار خون در محدودهی طبیعی و کمک به بدن برای کنترل استرس و اضطراب اشاره کرد. این قرص در واقع به کاهش فشار خون عصبی کمک میکند. نوع منیزیم و پتاسیم بهکار رفته در این محصول از نوع سیترات است که به جذب بیشتر آن کمک میکند.
باوجود اینکه رواندرمانی و استفاده از داروها روشهای موثری برای درمان اختلالات اضطرابی هستند، تغییر سبک زندگی نیز موثر است. حتما خواب کافی داشته باشید که خواب فاکتور بسیار مهمی در اختلالات اضطرابی است. رژیم غذایی متعادل داشته باشید و مواد غذایی سالم مصرف کنید. ورزش از مهمترین کارهایی است که میتوانید برای کاهش استری و اضطراب خود انجام دهید و بعد از مدتی میتوانید با مشورت پزشک آن را جایگزین استفاده از داروها کنید. تکنیکهای آرامشبخش مانند مدیتیشن، یوگا و ماساژ نیز میتواند کمککننده باشد.
اگرچه اضطراب نمیتواند باعث فشار خون مزمن شود، اما ارتباط قطعی بین اضطراب و فشار خون وجود دارد. اضطراب بهدلیل واکنش ستیز و گریز منجر به افزایش طبیعی فشار خون میشود و فشار خون بالا نیز گاهی اوقات میتواند منجر به افزایش اضطراب شود. اگر علائم اضطراب یا فشار خون بالا را تجربه میکنید و این علائم بر زندگی روزمره شما تأثیر میگذارد، حتما به یک پزشک مراجعه کنید تا درمان مناسب برای شما تجویز شود.