عجایب دهگانه ایران و جهان موضوعی است که توجه علاقمندان به گشت و گذار در جای جای دنیا را به خود جلب میکند. افرادی که به دنبال هیجان باشند همیشه پیِ چیزهای خاص میگردند و دلشان تجربیات جدید را میخواهد. احتمالا شما هم جزو این دسته افراد هستید و سوالتان این است که عجیب ترین جاهای دیدنی ایران کجاست؟ جای درستی آمده اید. من بعد از سالها طبیعت گردی و دور زدن در اقصی نقاط ایران امروز تصمیم گرفته ام جاهای عجیب ایران را با شما به اشتراک بگذارم. در اخبار جدید همراه من باشید و خودتان نیز به این لیست اضافه کنید.
در این فهرست جاذبههای بکر و دیدنی را بر اساس اهمیت از 10 تا 1 شماره گذاری کرده ام. بنابراین شماره 1 مهمترین دیدنی در میان عجیب دهگانه ایران است.
10. دریاچه ممرز ؛ ارواح سرگردان در دل جنگل
تا به حال دیده اید درختهایی در دل تالاب مثل بوتههای کویری خشک شوند؟ این شگفتی در منطقه ملاکلا در مازندران رخ داده است. در دل این دریاچه که به تالاب ارواح معروف است، درختهایی بزرگ و تنومند به چشم میخورد که همگی خشک شده و همچون مردگان سرپا به نظر میرسند. این اتفاق در دل جنگلهای انبوه و در میان آب رخ داده و هیچ کس علت آن را نمیداند.
اهالی منطقه نام ارواح را برای دریاچه انتخاب کرده اند و نخستین کسانی که از منطقه به شگفت آمده اند محلیها بوده اند. این افراد به مسافران توصیه میکنند گروهی به منطقه بروند و از سالم بودن وسیله نقلیه خود مطمئن شوند وگرنه ضمانتی برای برگشت وجود ندارد؛ به خصوص که حیواناتی وحشی همچون مار در منطقه زیست میکنند.
رفتن به دریاچه عجیب ممرز کار ساده ای نیست. حتما باید از راهنمایان محلی کمک بگیرید و با ماشینهای آفرود و مجهز به منطقه عازم شوید.
آدرس: نوشهر، 5 کیلومتری شمال روستای چلندر.
بهترین زمان سفر: صبحهای زود و فصل بهار و تابستان که منطقه مه آلودتر و وهم انگیزتر میشود.
امکانات: در اطراف دریاچه هیچگونه امکانات رفاهی وجود ندارد.
9. تشکوه ؛ آتشی در دل کوه
تا به حال شبها به کوه صعود داشته اید؟ به منطقه ای رفته اید که جز نور کمرنگ ماه روشنایی دیگری وجود نداشته باشد؟ اگر چنین تجربه ای داشته باشید میتوانید تصور کنید که چقدر خوفناک است که ناگهان با کوهی مواجه شوید که بر روی آن تکههای آتش از هر گوشه شعله ور شده باشد. شاید در این لحظه یاد روشن شدن آتش کوه طور برای موسی علیه السلام بیفتید.
تشکوه در میان تپههایی در منطقه ابوالفارس خوزستان شکل گرفته و در طول روز مدام در حال افروختن است. آتشها کوچکند و از صدها حفره ریز سر بر میآورند. در منطقه تابلوی راهنما وجود ندارد و توصیه میکنم بدون راهنمای محلی به آنجا نروید. نکته دیگر اینکه بیش از ده دقیقه تا یک ربع در منطقه نمانید و به هیچ وجه در آنجا اسکان نکنید چون گازهای متصاعد کننده موجب سردرد و تهوع و خدای نکرده اتفاقات بدتر میشود.
از نظر علمی علت برافروخته شدن آتش به وجود گوگرد و گاز طبیعی در منطقه بر میگردد. تپههای تشکوه در فهرست آثار ملی به ثبت رسیده و از مهمترین و عجیب ترین جاذبههای رامهرمز است.
آدرس: خوزستان، جاده رامهرمز به سمت رود زرد، منطقه ابوالفارس، مسیر خیجه و ماماتین بعد از روستای گنبد لران
بهترین زمان سفر: شبها به خصوص فصلهای سرد بهترین زمان برای تماشای تپههاست.
امکانات: در منطقه امکاناتی وجود ندارد چون توقف طولانی در آنجا خطرآفرین است.
8. روستای درک ؛ جهنم آبزیان و موجودات زنده
شاید شنیده باشید که درک منطقه ای بسیار زیباست چون تلاقی کویر و دریا را در آنجا میتوان مشاهده کرد. بله! درک زیباست و گردشگران نیز با لباسهای رنگارنگ به آنجا سفر میکنند و در کنار دریای آبی اش عکسهای زیبا به یادگار میگذارند. با این حال درباره درک چیزهای عجیبی وجود دارد. اگر کنار ساحل قدم بزنید آبزیان زیادی را میبینید که مرده به ساحل رسیده اند. شاید دیدن آن همه ماهیهای بزرگ و لاک پشتهای غول پیکر که همگی در ساحل بی جان شده اند عجیب به نظر برسد ولی هیچ کس دلیلش را نمیداند.
اتفاق عجیب دیگری که به تازگی در این جاذبه رخ داده قطع شدن تک درخت معروف ساحل است. تک درخت نخل به تنهایی در نزدیکی آب خودنمایی میکرد و سوژه عکاسان بود. شما نیز احتمالا آن را در تصاویری که از درک وجود دارد دیده اید. تک درخت یک شبه به دلیل نامعلومی قطع شده و همه اهالی را نگران کرده بود. بومیان به دلیل اهمیتی که این موضوع برایشان داشته بلافاصله تک درخت دیگری به جای آن در محل کاشته اند ولی درخت قطع شده همانجا در کنار ساحل افتاده و یادآور این اتفاق تلخ است.
شاید بی دلیل نبوده که بومیان نام منطقه را درک به معنی جهنم گذاشته اند و هیچ منطقه مسکونی در آن نزدیکی وجود ندارد.
آدرس: چابهار، روستای درک
بهترین زمان سفر: روزها در فصول سرد سال چون فصل تابستان گرمای هوا قابل تحمل نیست.
امکانات: در فصل سفر دکههایی در نزدیکی ساحل برای فروش اقلام اولیه تعبیه میشود. 4، 5 آلاچیق در بخشی از ساحل ساخته شده که اگر زودتر به آنجا برسید از گرما در امان خواهید بود. قایقها نیز گردشگران را به آن سوی ساحل برده و بر میگردانند.
7. ریگ جن ؛ مثل برمودای ایران
بگذارید اول بگویم مثلث برمودا چیست! مثلث برمودا منطقه ای مثلثی شکل در غرب اقیانوس اطلس است که به شکل عجیبی تعدادی هواپیما و کشتی در آن منطقه مفقود شده اند. در بخشی از این آبهای ناشناخته چیزهایی به بزرگی کشتی و هواپیما گم شده و هرگز نتوانسته اند آن را پیدا کنند. اما مثلث برومدای ایران کجاست؟ برمودای ایران کویری است در سمنان که دست کمی از اقیانوس اطلس ندارد. ای بسا افرادی که بی راهنما به آنجا پا گذاشته اند و دیگر نتوانسته اند ردشان را بگیرند.
ریگ جن پر از باتلاقهای شنی است که هر کس جان شیرینش را دوست دارد نباید به آن نزدیک شود. محلیها معتقدند این کویر نفرین شده و هر کس به آن پا بگذارد بر نمیگردد. با این همه تورهای گردشگری با رعایت مناطق امن و با استفاده از همین حس کنجکاوی گردشگران هر ساله به آن جا راهی میشوند. ریگ جن از معروف ترین «عجایب دهگانه ایران» محسوب میشود.
آدرس: استان سمنان، جنوب شرقی گرمسار؛ شمال انارک؛ شرقِ منطقه حفاظت شده جندق؛ غرب و جنوب غربی کویری به نام ریگ جن
بهترین زمان سفر: زمستان و تا ابتدای اردیبهشت ماه در فصل بهار.
امکانات: در ورودی منطقه یک سوپر و امکاناتی محدود وجود دارد ولی در دل کویر برهوتی است که خبری از هیچ چیز در آن نیست.
6. جنگل جیغ و ارواحی که سرگردانند
لابد نام ین جاذبه را شنیده اید ولی اینکه چقدر جرات به خرج داده باشید که جاذبه عجیب ایران را ببینید نکته دیگری است. بسیاری از گردشگرانی که وارد جنگل جیغ شده اند بعد از طلوع آفتاب بارشان را میبندند و از آنجا دور میشوند. باید آنقدرها دور شد که صدای جیغهای مبهمی که مشخص نیست به چه کسانی تعلق دارد به گوشت نرسد.
من خودم بارها در سفر به منطقه این صداها را شنیده ام و هر دفعه از آن وحشت زده شده ام. مسئولان منطقه برای صداها توجیه علمی پیدا کرده اند و میگویند به جیغ حشراتی مثل جیرجیرکها و ترکیب شدن با صدای باد مربوط میشود ولی اگر این هم باشد و هیچ داستان ماورای طبیعی پشتش وجود نداشته باشد باز هم تحمل این صداها به خصوص اگر تنها باشی دهشتناک است.
آدرس: مشهد، شهر طرقبه
بهترین زمان سفر: فصل بهار و تابستان.
امکانات: برای دسترسی به امکانات باید به جاده اصلی طرقبه برگردید.
5. باغ سنگی ؛ از عجایب دهگانه ایران
اینکه یک باغ به جای برگ و بار سنگ روی درختهایش داشته باشد عجیب نیست؟ چنین اتفاقی در باغ سنگی افتاده است. درختها به جای میوه سنگ داده اند شاید هم مثل داستانهای افسانه ای به ناگهان همه چیز به سنگ تبدیل شده است.
از شوخی گذشته داستان باغ چندان هم مبهم نیست و علت روییدن سنگها به دخالت انسانی بر میگردد. صاحب باغ روزی به ناگهان تصمیم میگیرد به جای نشستن به انتظار میوه دادن باغ سنگهایی جایگزین آنها کند. شاید جنون به سراغش آمده و شاید همانطور که دیگران میگویند در اعتراض به اصلاحات ارضی سال 1340 بوده است. هر چه که بوده این حرکت نوعی اعتراض و حرکت نمادین است.
باغ سنگی سالهاست از «جاهای عجیب ایران» محسوب میشود و گرشگران کنجکاو زیادی را به خود جلب میکند. صاحب باغ، درویش خان اسفندیار پور در سال 86 از دنیا رفت ولی خلاقیتش ماندگار شد. هم اکنون باغ سنگی سیرجان در آثار ملی به ثبت رسیده است.
آدرس: استان کرمان، 30 کیلومتری جاده شهر سیرجان به بافت بعد از بلورد، حیدرآباد و میاندوآب
بهترین زمان سفر: همه فصلها
4. غار پرآو ؛ تجربه مرگ در یک قدمی
شگفت انگیز بودن جاذبههای استان کرمانشاه بر کسی پوشیده نیست. برای پیگیری عجایب دهگانه طبیعی ایران باید به سراغ استانهایی با جاذبههای طبیعی بکر سفر کرد. غار پرآو که نامش شبیه جاذبههای خارجی است در ارتفاعی بالغ بر 3000 متر در قله ای به همین نام قرار دارد. بنابراین به سادگی میتوان فهمید که رفتن به آنجا در صعودی 3000 متری کار هر کسی نیست. پرآو یکی از ترسناک ترین غارهای جهان را در خود جای داده و عمقی 750 متری دارد.
این غار بر خلاف غارهایی که تا به حال دیده اید افقی نیست بلکه ورودی آن عمودی است و شباهت به چاهی بزرگ دارد. ورود به غار پرآو حتی از صخره نوردان آماتور هم بر نمیآید و خیلیها برای ورود به آن جان خود را از دست داده اند. 5 غارنورد خبره در میان کسانی اند که جانشان را در این راه از دست داده اند.
آدرس: ۱۲ کیلومتر در شمال شرق کرمانشاه، نزدیک به ده چالآبه
بهترین زمان سفر: فصلهای گرم سال
امکانات: در نزدیکی غار عجیب امکاناتی همچون هتل و رستوران وجود دارد. علت این امکانات کوه پر طرفدار و جاذبههای دیگری است که در منطقه وجود دارد.
3. روستای صراخیه معروف به ونیز ایران
اگر از جمله افرادی هستید که آرزو دارید ونیز ایتالیا را ببینید باید اول از شما بپرسم ونیز ایران را دیده اید یا نه؟ اگر ندیده اید کم لطفی کرده اید. شاید روستای سراخی به اندازه خانههای ونیز خوش رنگ و رو و جذاب نباشد ولی همانند آن جاذبه عجیب خانههایی روی آب دارد و اهالی باید برای رفت و آمد از قایق و به زبان محلی بلم استفاده کنند.
روستای صراخیه مثل بیشتر مناطق جنوبی کشور از امکانات زیادی برخوردار نیست واین همه شگفتی به حال خود رها شده است. سطح آب هر ساله پایین تر میرود و در مجموع زندگی را برای اهالی دشوارتر میکند.
صراخیه از عجایب دهگانه ایران و از «عجیب ترین جاهای دیدنی ایران» است. این جاذبه بکر و دیدنی در نزدیکی تالاب شادگان است و بومیان آن مردمانی با صفا و دوست داشتنی اند.
آدرس: استان خوزستان، شهرستان شادگان، بخش خنافره، دهستان ناصری
بهترین فصل سفر: فصلهای سرد سال که رطوبت و گرمای هوا کمتر باشد
امکانات: این جاذبهها در مناطق مسکونی قرار داشته و با وجود کمبود امکانات و فقر منطقه میتوان روی کمک و مهمان نوازی ساکنین حساب کرد.
2. کندوان ؛ روستایی در دل کوههای آسمان خراش
کندوان از جاهای دیدنی عجیبی است که به خوبی به آن رسیدگی شده و از شهرت کافی نیز برخوردار است. در 62 کیلومتری تبریز از دور کوههایی را مشاهده خواهید کرد که نور زندگی از آن به چشم میخورد. این نور چراغ خانههایی است که روی کوه ساخته شده و حیاط هر کدام پشت بام خانه دیگری است. در کندوان بیش از 100 خانوار زندگی میکنند و بر خلاف بیشتر روستاهای پلکانی مثل روستای کنگ طرقبه مشهد که رو به ویرانی است به خوبی حفظ شده و زندگی مردم با کیفیت تمام در آن ادامه دارد.
در کندوان هتلی صخره ای نیز احداث شده که گردشگران میتوانند تجربه سکونتی عجیب و متفاوت را در اتاقهای سنگی آن برای خود رقم بزنند. شاید از خودتان بپرسید به چه علت مردم حاضر شده اند به سختی این سنگها را بتراشند و خانههای خود را در چنین کوچه پس کوچههای صعب العبوری احداث کنند. داستانی که نقل میکنند به حمله مغول بر میگردد. در آن زمان مردم روستایی به نام حیله ور برای فرار از مغولها به کوههای مخروطی کندوان پناه میبرند و کم کم در آنجا برای خود خانه میسازند. ولی چنین داستانی بعید است درست باشد چون قدمت روستا به هفت هزار سال پیش بر میگردد؛ در حالی که مغولها متعلق به حدود 800 سال پیش اند.
آدرس: آذربایجان شرقی، شهرستان اسکو، بخش مرکزی.
بهترین فصل سفر: بهار و تابستان
امکانات: هتل، رستوران و همه امکانات گردشگری
1.دهکده چوبی نیشابور، مجموعه ای سرتاسری از چوب
نیشابور شهری مشهور با سابقه تاریخی است که بیشتر مردم ایران دست کم یک بار به آن سفر کرده اند ولی بیشتر گردشگران دهکده چوبی را ندیده اند. علت این محرومیت فاصله کوتاهی است که باید در مسیر فرعی برای دیدن دهکده طی کرد. روستای ملا محمد آقازاده به همت مهندس حمید مجتهدی در املاک خانوادگی ساخته شد. در آن جا عمارتی چوبی، مسجد چوبی، رستوران و کافی شاپ چوبی و طویله و بخشهای چوبی دیگر به زیبایی تمام چشم نوازی میکنند.
عجیب ترین سازه این مجموعه مسجد آن است که تزئینات و عناصر چوبی موجود در آن بسیار استادانه ساخته شده و حیرت انگیز است. عمارت درون مجموعه نیز جذاب به نظر میرسد ولی به دلیل اینکه ورثه کماکان در آنجا ساکن اند امکان بازدید از خانه وجود ندارد.
از دیگر بخشهای جذاب خانه چوبین کتابخانه آن است که در کنار موزه و مسجد بهتر از بقیه بخشها حفظ شده است. مرحوم مجتهدی برای ساخت این مجموعه از چوبهای موجود در محل بهره برده و زحمت فراوانی برای جذب گردشگر به منطقه کرده است. با این همه چنان که شایسته بوده قدر آن شناخته نشده است.
آدرس: شهرستان نیشابور، بلوار شهدا، مسیر جاده تقی آباد طلایی، روستای ملا محمد آقا زاده.
بهترین زمان سفر: همه فصلها.
امکانات: سرویس بهداشتی و یک سوپرمارکت و کافی شاپ در فصلهای پیک سفر در مجموعه وجود دارد.
سخن آخر
عجایب دهگانه ایران همانطور که در بالا به آن اشاره کردم جاذبههای عجیب و شگفت انگیزی است که به دلیل خلاقیتی خاص، طبیعتی منحصر به فرد یا وحشتناک بودن و مرگبار بودنشان مورد توجه قرار گرفته اند. تمامی این جاذبهها ارزش یکبار دیدن را دارند. توصیه میکنم در طول عمرتان چه در روزهای جوانی چه برای زمان بازنشستگی تان زمانی را برای دیدن جاذبههای ایران و به خصو جاهای عجیب ایران عزیزمان در نظر بگیرید. پشت هر یک از این دیدنیها داستان و تجربه ای نهفته است.
چه مطلب جالبی، من خیلی حاهاشو نمیشناختم با اینکه زیاد میرم سفر
ممنون از نظر تون