ققنوس در آتش

شنبه ۱۶ دی
روز شنبه، نفتکش سانچی از بندر عسلویه حرکت کرد و طبق برنامه قرار بود یکشنبه وارد آبهای کره جنوبی شود اما شنبهشب، ناگهان سانچی با یک کشتی باری چینی بهنام کریستال در سواحل چین برخورد کرد و چون بار سانچی، نفت فوق سبک با درجه اشتعال بسیار بالابود پس از برخورد ناگهان به یک گلوله آتش تبدیل شد. چین با اعزام هشت کشتی و پیوستن کره جنوبی به این عملیات، جستوجوها را آغاز کردند. با آغاز عملیات و انتشار هرچه بیشتر خبرهای مربوط به سانچی، تمام مردم گوش شدند و چشم و لحظهبهلحظه عملیات جستوجوی ملوانان سانچی را دنبال میکردند.
یکشنبه ۱۷ دی
کشتی آتشین وسط دریا و موجهای خروشان بود و هیچ خبرنگاری به آن دسترسی نداشت تا از ثانیه به ثانیه آن عکس و فیلم بگیرد و به شبکههای اجتماعی بفرستد. تمام منبع خبری، همان اطلاعات ناچیزی بود که مقامات رسمی میدادند. همه مردم دلشوره ۳۰ملوان ایرانی را داشتند که آتش محاصرهشان کرده بود. از درون کشتی سوزان هیچکس خبر نداشت. ۱۷ساعت پس از وقوع حادثه، چهارکشتی امدادرسانی و سه قایق برای پاک کردن لکه نفتی وارد محل حادثه شدند. سخنگوی انرژی مجلس گفت: «قایق نجاتی روی کشتی قرار داشت که حالا دیگر نیست و احتمال دارد ملوانان با استفاده از قایق از مهلکه گریختهباشند.»
۳۰ساعت پس از انتشار این خبر امیدوارکننده، مدیرعامل شرکت ملی نفتکش ایران با گفتن این جمله که خبر نجات ملوانان صحت ندارد، همان تهمانده امید مردم و خانوادههای خدمه را به یاس تبدیل کرد.
دوشنبه ۱۸دی
درحالیکه خانوادههای ملوانان با اشک و آه با خبرنگاران مصاحبه کرده و با التماس از امدادگران میخواستند هرچه زودتر ملوانان گرفتار در آتش را از کشتی خارج کنند، جسد یکی از ملوانان نفتکش ایرانی، چهار مایل دورتر از کشتی پیدا شد. دو کشتی شرکت ملی نفتکش و کشتی دیگری از کشتیرانی ایران، همچنان بهدنبال پیدا کردن رد و نشانی از ملوانان بودند.
چهارشنبه ۲۰ دی
چهار روز پس از حادثه، هنوز خبر موثقی از وضعیت ملوانان به بیرون درز نکرده بود. با کاهش انفجارها در کشتی، امید تیمهای جستوجو برای ورود به کشتی افزایش پیدا کرد. چینیها با اینکه به نظر میآمد با اراده بیشتری مشغول انجام عملیات هستند، اما به بهانه بدی آبوهوا و وجود احتراق کوچک در کشتی، دوباره عملیات را متوقف کردند. این اتفاق در شرایطی افتاد که بر اساس کنوانسیونهای بینالمللی، بهدلیل وقوع حادثه در آبهای چین، این کشور در قبال مهار آتش مسؤولیت داشت. اگر قرار بود تیمهای امدادی ایران به محل حادثه اعزام شوند، دستکم به ۲۰ روز زمان نیاز داشتند که تا آن زمان تمام شانس ملوانان برای زنده ماندن احتمالی از بین میرفت. در میان بیم و و ناامیدی، ناگهان رسانهها از اعزام ۱۲تکاور نیروی دریایی از طریق هوایی به آبهای چین خبر دادند.
سهشنبه ۱۹دی
شرایط جوی بسیار بد، موجهای بلند و آتش، مانع آن بود که عملیات جستوجو ادامه پیدا کند. مدیر عملیات ناوگان شرکت نفتکش، اعتقاد داشت هنوز هم امکان زنده ماندن ملوانان وجود دارد. او این احتمالات را مطرح کرد: «یا همگی به سمت موتورخانه رفتهاند یا از قایقهای نجات استفاده کرده یا با پوشیدن لباسهای اضطراری به دریا پریدهاند. اگر ملوانان به سمت موتورخانه رفته باشند، چون موتورخانه ۱۴ متر زیرآب است، احتمال کمی وجود دارد که زنده مانده باشند.
پنجشنبه ۲۱ دی
پنج روز از آتشگرفتن سانچی گذشته بود و هیچکس از وضعیت خدمه خبر نداشت. با رسیدن نیروهای امدادی ژاپن، قرار شد روز جمعه عملیات همراه با یک تیم ایرانی ادامه پیدا کند، اما ناگهان سخنگوی گارد ساحلی ژاپن به رویترز گفت مسؤولان چینی، پیشنهاد کمک گارد ژاپن را رد کردهاند. همین روز، علی ربیعی، وزیر وقت کار که مسؤول رسیدگی به این حادثه بود، گفت باد در حال بردن کشتی سوزان به سمت آبهای ژاپن است و از این کشور خواست تا در خاموش کردن آتش به ایران کمککند.
جمعه ۲۲ دی
پیگیری وضعیت نفتکش سوزان سانچی و خدمهاش تبدیل به یکی از اخبار روزانه مردم شده و اولین سوال همه این بود که کسی هنوز زنده است؟ ربیعی در واکنش به این سوالات گفت: «پس از آنکه پیکر یکی از مفقودان پیدا شد خبر خاص دیگری از ۳۱پرسنل در دست نیست. نمیخواهیم خبر نگرانکننده بدهیم؛ باید به خانوادههای مفقودین آرامش بدهیم؛ ما هنوز وقت طلایی داریم.» شامگاه جمعه، ارتش ایران از ارتش چین و ژاپن درخواست کرد تا در پیدا کردن سرنشینان سانچی وارد عمل شوند. سخنگوی ارتش نیز اعلام کرد یک تیم عملیات ویژه نیروی دریایی ارتش با حضور تکاوران کلاهسبز در محل هستند و اگر چین به آنها بالگرد بدهد، با انجام راپل میتوانند وارد کشتی شوند. همچنین به خانواده خدمه گفته شد برای ارائه نمونه دیانای مراجعه کنند.
شنبه ۲۳ دی
صبح شنبه، ربیعی اعلام کرد امدادگران ایرانی همراه با چینیها قرار است به کشتی بروند و عملیات تجسس را آغاز کنند. ظهر همین روز و با درخواست وزیر خارجه ایران، طرف چینی اعلام کرد نیروهای امدادی این کشور همچنان به عملیات ادامه خواهند داد. شبهنگام نیز، معاون سازمان بنادر و دریانوری، از اعزام ۱۲تکاور ایرانی به چین خبر داد و گفت به محض کاهش دمای کشتی، عملیات تجسس مفقودان آغاز خواهد شد. با مساعد شدن شرایط، یک تیم چینی بهسرعت وارد کشتی شد و توانست پیکر دو نفر از سرنشینان کشتی به همراه جعبهسیاه سانچی را به کشتی چینی منتقل کند.
یکشنبه ۲۴ دی
روز یکشنبه، هشت تکاور به محل کشتی رسیدند و همراه با گروه چینی، جلسهای برای نحوه ورود به کشتی برگزار کردند. خیلی طول نکشید که فرمانده چینی عملیات امداد و نجات گفت دریانوردان شانس زیادی برای نجات ندارند، اما عملیات همچنان ادامه دارد. ظهر که شد، رئیس سازمان بنادر و دریانوردی گفت سانچی در حال غرق شدن است و دیگر امیدی برای پیدا کردن مفقودیها وجود ندارد. بعد از یک ساعت هم بهطور رسمی، مرگ تمام سرنشینان سانچی را اعلام کرد.
۲ ابهام مهم سانچی
بازخوانی جعبهسیاه کشتی سانچی
هرچه بیشتر میگذرد، شرایط بحرانیتر میشود. باز هم صدای افسرسوم سانچی میآید: دیگه هیچ کاری نمیشه کرد. آتیش، آتیش، آتیشو چیکارکنیم؟
تماسهای مشکوک با بازماندگان
پاسخ مسؤولان به ادعاها
اظهارات یک وکیل در خارج
راز ناتمام سانچی
عبدا… عبداللهی، پدر سجاد عبداللهی، یکی از خدمه سانچی هنوز هم قرص و محکم معتقد است پسرش زنده است.