فشار خون بالا در صورت عدم درمان می تواند خطرناک باشد. می تواند شما را در معرض خطر سکته مغزی، نارسایی قلبی، نارسایی کلیه و سایر مشکلات پزشکی قرار دهد. تغییر آنچه می خورید، ورزش بیشتر و مصرف دارو می تواند به شما کمک کند فشار خون خود را در جایی که باید باشد حفظ کنید.
فشار خون بالا (هایپرتنشن) چیست؟
فشار خون اندازه گیری فشار یا نیروی فشار خون به دیواره رگ های خونی است. هنگامی که فشار خون (هایپرتنشن) دارید، به این معنی است که فشار روی دیواره رگ های خونی بدن شما به طور مداوم بیش از حد بالا است. فشار خون بالا اغلب “قاتل خاموش” نامیده می شود زیرا ممکن است ندانید که چیزی اشتباه است، اما آسیب هنوز در بدن شما رخ می دهد.
میزان فشار خون شما دو عدد دارد. عدد بالایی فشار خون سیستولیک است که فشار روی دیواره رگ های خونی را هنگام ضربان یا انقباض قلب اندازه گیری می کند. عدد پایینی فشار خون دیاستولیک است که فشار روی رگهای خونی شما را در بین ضربانهای زمانی که قلب در حال استراحت است اندازهگیری میکند.
به عنوان مثال، فشار خون 110/70 در محدوده طبیعی است، اما فشار خون 135/85 فشار خون بالا مرحله 1 (خفیف) و غیره است (جدول را ببینید).
دسته بندی | فشار خون |
---|---|
معمولی | زیر 130/80 mmHg |
مرحله اول فشار خون بالا (خفیف) | 130-139/ یا دیاستولیک بین 80-89 mmHg |
مرحله 2 فشار خون بالا (متوسط) | 140/90 mmHg یا بالاتر |
بحران فشار خون (مراقبت های اورژانسی دریافت کنید) | 180/120 mmHg یا بالاتر |
انواع فشار خون بالا کدامند؟
دکتر شما یکی از دو نوع فشار خون بالا را تشخیص می دهد:
- فشار خون بالا اولیه (که ضروری نیز نامیده می شود): علل این شایع ترین نوع فشار خون بالا شامل افزایش سن و عادات ناسالم مانند ورزش نکردن کافی است.
- فشار خون بالا ثانویه: علل این نوع فشار خون بالا شامل مشکلات پزشکی مختلف (مثلاً مشکلات کلیوی یا هورمونی) یا گاهی اوقات دارویی است که مصرف می کنید.
اگر فشار خون بالا درمان نشود چه اتفاقی می افتد؟
فشار خون درمان نشده ممکن است منجر به مشکلات سلامتی جدی شود از جمله:
- سکته
- حمله قلبی
- بیماری عروق محیطی
- بیماری/نارسایی کلیه
- عوارض دوران بارداری
- آسیب چشم
- زوال عقل عروقی
آیا فشار خون بالا می تواند بر بارداری تأثیر بگذارد؟
فشار خون بالا حدود 10 درصد از تمام بارداری ها را پیچیده می کند. انواع مختلفی از فشار خون بالا در دوران بارداری وجود دارد که از خفیف تا جدی متغیر است.
اشکال فشار خون بالا در دوران بارداری عبارتند از:
- فشار خون مزمن: فشار خون بالا که قبل از بارداری وجود دارد.
- فشار خون بارداری: فشار خون بالا در قسمت آخر بارداری.
- پره اکلامپسی: این یک وضعیت خطرناک است که معمولاً در نیمه دوم بارداری ایجاد می شود و منجر به فشار خون بالا، پروتئین در ادرار و تورم عمومی در فرد باردار می شود. می تواند سایر اندام های بدن را تحت تاثیر قرار دهد و باعث تشنج (اکلامپسی) شود.
- پرفشاری خون مزمن با پره اکلامپسی روی هم قرار گرفته: افراد بارداری که فشار خون مزمن دارند در معرض افزایش خطر ابتلا به پره اکلامپسی هستند.
پزشک در طول قرارهای قبل از زایمان به طور مرتب فشار خون شما را بررسی می کند، اما اگر در مورد فشار خون خود نگرانی دارید، حتما با پزشک خود صحبت کنید.
چگونه بفهمم فشار خون دارم؟
فشار خون بالا معمولاً علائمی ایجاد نمی کند. تنها راه برای تشخیص فشار خون بالا این است که پزشکتان آن را اندازه گیری کند. اعداد خود را بدانید تا بتوانید تغییراتی را ایجاد کنید که به جلوگیری یا محدود کردن آسیب کمک می کند.
عوامل خطر برای فشار خون بالا چیست؟
- اعضای خانواده داشته باشید که فشار خون بالا، بیماری قلبی عروقی یا دیابت دارند
- آفریقایی تبار هستند
- بزرگتر از 55 سال هستند
- اضافه وزن دارند
- به اندازه کافی ورزش نکنید غذاهای سرشار از سدیم (نمک) بخورید
- سیگار بکشید یا از محصولات تنباکو استفاده کنید
- الکل زیاد مصرف می کنند (بیش از دو نوشیدنی در روز در مردان و بیش از یک نوشیدنی در روز در زنان)
چگونه فشار خون بالا تشخیص داده می شود؟
از آنجایی که فشار خون بالا علائمی ندارد، پزشک باید فشار خون شما را با کاف فشارسنج بررسی کند. ارائه دهندگان معمولاً فشار خون شما را در هر چکاپ یا قرار ملاقات سالانه بررسی می کنند. اگر در دو نوبت یا بیشتر، فشار خون بالا را نشان دهید، ممکن است پزشک به شما بگوید که فشار خون بالا دارید.
۱۰ روش برای کاهش قند خون به گفته متخصصان
چه آزمایشاتی برای تشخیص این عارضه انجام خواهد شد؟
پزشکان از یک کاف فشار سنج برای اندازه گیری فشار خون شما استفاده می کنند.
اگر فشار خون بالا دارم چه کار کنم؟
اگر پزشک شما را مبتلا به فشار خون بالا تشخیص داده باشد، با شما در مورد هدف یا هدف توصیه شده فشار خون شما صحبت خواهد کرد. آنها ممکن است به شما پیشنهاد دهند که:
- فشار خون خود را به طور منظم با فشارسنج خانگی چک کنید. این مانیتورهای الکترونیکی خودکار هستند و در اکثر داروخانه ها یا به صورت آنلاین در دسترس هستند.
- غذاهای سالم و کم نمک و چربی بخورید.
- به بهترین وزن بدن خود برسید و حفظ کنید.
- الکل را به بیش از دو نوشیدنی در روز برای مردان و کمتر از یک نوشیدنی در روز برای زنان محدود کنید. یک نوشیدنی به عنوان 1 اونس الکل، 5 اونس شراب یا 12 اونس آبجو تعریف می شود.
- فعالیت بدنی بیشتری داشته باشید.
- ترک سیگار و یا استفاده از محصولات تنباکو.
- روی مدیریت خشم و مدیریت استرس کار کنید.
چه رژیم غذایی به مدیریت فشار خون بالا کمک می کند؟
- غذاهایی بخورید که چربی، نمک و کالری کمتری دارند، مانند شیر بدون چربی یا یک درصد، سبزیجات و میوه های تازه، و برنج و پاستا سبوس دار. (از ارائه دهنده مراقبت های بهداشتی خود بخواهید لیست دقیق تری از غذاهای کم سدیم برای خوردن را ارائه دهد.)
- از طعم دهنده ها، ادویه ها و گیاهان برای خوش طعم کردن غذاها بدون استفاده از نمک استفاده کنید. توصیه بهینه برای نمک در رژیم غذایی، داشتن کمتر از 1500 میلی گرم سدیم در روز است. فراموش نکنید که اکثر غذاهای رستورانی (به ویژه فست فودها) و بسیاری از غذاهای فرآوری شده و منجمد حاوی مقادیر زیادی نمک هستند. از گیاهان و ادویههایی که نمک ندارند در دستور غذاها برای طعم دادن به غذا استفاده کنید.
- از مصرف غذاهای پرچرب یا نمک خودداری کنید یا مصرف آنها را کاهش دهید، سس های معمولی سالاد، گوشت های چرب، محصولات لبنی شیر کامل، غذاهای سرخ شده، غذاهای فرآوری شده یا فست فودها و تنقلات نمکی اجتناب کنید یا مصرف آنها را کاهش دهید.
- از پزشک خود بپرسید که آیا باید پتاسیم را در رژیم غذایی خود افزایش دهید. در مورد رویکردهای غذایی برای توقف رژیم غذایی فشار خون بالا (DASH) با ارائه دهنده خود صحبت کنید. رژیم غذایی DASH بر افزودن میوه ها، سبزیجات و غلات کامل به رژیم غذایی شما و در عین حال کاهش میزان سدیم تاکید دارد. از آنجایی که این رژیم سرشار از میوه ها و سبزیجات است که به طور طبیعی سدیم کمتری نسبت به بسیاری از مواد غذایی دیگر دارند، رژیم DASH مصرف کمتر نمک و سدیم را آسان تر می کند.
چه داروهایی برای درمان فشار خون بالا استفاده می شود؟
چهار دسته از داروهای فشار خون بالا در هنگام شروع درمان “خط اول” در نظر گرفته می شوند (موثرترین و معمولاً تجویز می شوند). گاهی اوقات داروهای دیگر با این داروهای خط اول برای مدیریت بهتر فشار خون بالا همراه می شوند.
داروهای خط اول کاهش دهنده فشار عبارتند از:
- مهارکننده های آنزیم مبدل آنژیوتانسین (ACE) تولید هورمون آنژیوتانسین II را که بدن به طور طبیعی برای کنترل فشار خون استفاده می کند، مسدود می کند. وقتی آنژیوتانسین II مسدود می شود، رگ های خونی شما باریک نمی شوند. به عنوان مثال: لیزینوپریل (Zestril® یا Prinivil®)، انالاپریل یا کاپتوپریل.
- مسدود کننده های گیرنده آنژیوتانسین || (ARBs) این هورمون را از اتصال به گیرنده های موجود در رگ های خونی مسدود می کنند. ARB ها مانند مهارکننده های ACE عمل می کنند تا از باریک شدن رگ های خونی جلوگیری کنند. مثالها: متوپرولول (Lopressor®؛ Toprol® XL)، والزارتان (Diovan® یا Prexxartan®) یا لوزارتان.
- مسدود کننده های کانال کلسیم از ورود کلسیم به سلول های عضلانی قلب و رگ های خونی جلوگیری می کنند و به این رگ ها اجازه استراحت می دهند. به عنوان مثال: آملودیپین (Norvasc® یا Katerzia®)، نیفدیپین (Procardia®XL یا Nifedical®XL)، دیلتیازم (Cardizem®، Dilacor® XR یا Tiazac®).
- دیورتیک ها (قرص های آب یا مایع) سدیم اضافی را از بدن شما خارج می کنند و میزان مایعات موجود در خون را کاهش می دهند. دیورتیک ها اغلب با سایر داروهای فشار خون بالا، گاهی اوقات در یک قرص ترکیبی استفاده می شوند. به عنوان مثال: اینداپامید، هیدروکلروتیازید (Microzide® یا Oretic®) یا کلروتیازید.
با پزشک مراقبت های بهداشتی خود در مورد عوارض و مشکلات احتمالی هنگام مصرف داروی فشار خون خود صحبت کنید. در دوران بارداری باید از مصرف برخی داروها خودداری کنید. اگر دچار عوارض جانبی شدید، با ارائه دهنده خود تماس بگیرید. ممکن است دوز شما را تغییر دهند یا داروی دیگری را امتحان کنند. مصرف دارو را به تنهایی قطع نکنید.
آیا می توانم از فشار خون بالا جلوگیری کنم؟
کارهای خاصی وجود دارد که می توانید برای کمک به کاهش خطر ابتلا به فشار خون بالا انجام دهید. اینها شامل تغذیه صحیح، انجام مقدار مناسب ورزش و مدیریت مصرف نمک است.
چگونه می توانید خطر ابتلا به فشار خون بالا را کاهش دهید؟
خوشبختانه، کارهای خاصی وجود دارد که می توانید برای کمک به کاهش خطر ابتلا به فشار خون بالا انجام دهید. این موارد شامل موارد زیر است:
- درست غذا بخورید: یک رژیم غذایی سالم گام مهمی در حفظ فشار خون طبیعی است. رژیم غذایی DASH (رویکردهای غذایی برای توقف فشار خون بالا) بر افزودن میوه ها، سبزیجات و غلات کامل به رژیم غذایی شما تاکید دارد و در عین حال میزان سدیم را کاهش می دهد. از آنجایی که رژیم غذایی DASH سرشار از میوه ها و سبزیجات است که به طور طبیعی سدیم کمتری نسبت به بسیاری از مواد غذایی دیگر دارند، رژیم غذایی DASH مصرف کمتر نمک و سدیم را آسان تر می کند.
- وزن مناسب داشته باشید: دست در دست داشتن یک رژیم غذایی مناسب حفظ وزن سالم است. از آنجایی که اضافه وزن فشار خون شما را افزایش می دهد، کاهش وزن اضافی با رژیم غذایی و ورزش به کاهش فشار خون به سطوح سالم تر کمک می کند.
- مصرف نمک را کاهش دهید: توصیه به نمک در رژیم غذایی شما این است که کمتر از 1500 میلی گرم سدیم در روز (معادل حدود یک قاشق چایخوری) داشته باشید. برای جلوگیری از فشار خون بالا، باید میزان نمک مصرفی خود را کمتر از این مقدار نگه دارید. فراموش نکنید که اکثر غذاهای رستورانی (به ویژه فست فودها) و بسیاری از غذاهای فرآوری شده و منجمد حاوی مقادیر زیادی نمک هستند. از گیاهان و ادویه هایی که نمک ندارند در دستور العمل ها برای طعم دادن به غذا استفاده کنید. نمک را در سفره اضافه نکنید. (جایگزین های نمک معمولا مقداری نمک در خود دارند.)
- فعال باشید: حتی فعالیت های فیزیکی ساده، مانند پیاده روی، می تواند فشار خون و وزن شما را کاهش دهد.
- مصرف الکل در حد اعتدال: نوشیدن بیش از یک نوشیدنی در روز (برای زنان) و دو نوشیدنی در روز (برای مردان) می تواند فشار خون را افزایش دهد.
اگر این شرایط را داشته باشم چه انتظاری می توانم داشته باشم؟
از آنجایی که فشار خون بالا در ابتدا علائم زیادی ایجاد نمی کند، احتمالاً با تشخیص فشار خون بالا تفاوتی احساس نخواهید کرد. اما مهم است که دستورالعمل های ارائه دهنده خود را دنبال کنید تا فشار خون خود را پایین بیاورید تا در آینده باعث بیماری های جدی نشود.
فشار خون بالا چقدر طول می کشد؟
اگر فشار خون اولیه دارید، باید تا آخر عمر آن را مدیریت کنید. اگر فشار خون ثانویه دارید، فشار خون شما به احتمال زیاد پس از درمان مشکل پزشکی که باعث آن شده است، کاهش می یابد. اگر دارویی باعث فشار خون شما شده است، تغییر به داروی دیگری ممکن است فشار خون شما را کاهش دهد.
چشم انداز فشار خون بالا چیست؟
اگر فشار خون خود را درمان نکنید، می توانید به شدت بیمار شوید. با این حال، اگر داروهایی را مصرف کنید که ارائه دهنده شما سفارش داده است، می توانید فشار خون خود را مدیریت کنید. ورزش و خوردن غذاهای سالم نیز به کاهش فشار خون شما کمک می کند.
چگونه می توانم فعال تر باشم؟
- قبل از افزایش فعالیت بدنی، ابتدا با پزشک مراقبت های بهداشتی خود مشورت کنید. از ارائه دهنده خود بپرسید که چه نوع و میزان ورزش برای شما مناسب است.
- فعالیت های هوازی مانند پیاده روی، دوچرخه سواری یا شنا را انتخاب کنید.
- به آرامی شروع کنید و به تدریج فعالیت را افزایش دهید. پنج بار در هفته به مدت 30 تا 45 دقیقه در هر جلسه یک برنامه منظم فعالیت داشته باشید.
اگر تغییر سبک زندگی به کاهش فشار خون من کمک نکند، چه کنم؟
اگر رژیم غذایی، ورزش و سایر تغییرات در شیوه زندگی برای کاهش فشار خون شما مؤثر نباشد، پزشک داروهایی را برای کمک به کاهش فشار خون شما تجویز خواهد کرد. پزشک شما در هنگام تجویز داروهایی برای درمان فشار خون بالا، شرایط دیگری را که ممکن است داشته باشید، مانند بیماری قلبی یا کلیوی و سایر داروهایی که مصرف می کنید، در نظر می گیرد. حتماً دستورالعملهای دوز ارائهدهنده خود را دقیقاً دنبال کنید.
چه سوالاتی باید از پزشک خود بپرسم؟
- آیا مکمل یا داروهای بدون نسخه ای وجود دارد که نباید مصرف کنم؟
- آیا در صورت بارداری می توانم به مصرف این داروها ادامه دهم؟
- چه نوع ورزش هایی باید انجام دهم؟
اگر فشار خون بالا را درمان نکنید، می تواند شما را در معرض خطر ابتلا به بیماری های جدی در مراحل بعدی زندگی مانند حمله قلبی، نارسایی کلیه و سکته قرار دهد. اما اگر دستورالعمل های ارائه دهنده خود را دنبال کنید، می توانید فشار خون خود را مدیریت کنید. حتماً داروهایی را که ارائه دهنده شما سفارش داده است، طبق دستور مصرف کنید. مصرف آنها را ادامه دهید حتی اگر اعداد فشار خون شما شروع به کاهش در محدوده طبیعی کند. داشتن یک سبک زندگی سالم با خوردن غذاهای سالم، مراقبت از وزن و ورزش منظم نیز راه بسیار خوبی برای کمک به مدیریت فشار خون است.